Вучић: Извештај ММФ-а најбоља вест за инвеститоре

– Потребна је далеко већа и шира инвестицона сарадња Србије и Чешке, а позив чешким привредницима је и последњи позитиван извештај ММФ-а – поручио је председник Владе Србије Александар Вучић

у Новом Саду, где је са чешким колегом Бохуславом Соботком учествовао на округлом столу 40 привредника Србије и Чешке на Петроварадинској тврђави, у организацији привредних комора Србије, Чешке и Војводине.

Вучић је на округлом столу, како је рекао, одговарао на сва питања чешких привредника који већ послују у Србији и оних који намеравају да дођу, и изразио наду да ће трговинска размена двеју земаља бити увећана,

– Она данас износи 613,5 милиона евра, а ја очекујем још веће инвестиције Чешке у Србију и за неку годину значајније инвестиције из Србије у Чешку – казао је српски премијер.

Он је додао да су адути Србије амбијент сигуран за инвестирање и стабилна инфлациона очекивања, и додао да су чешки привредници добродошли у Србију, исто тако како су српски у Чешку.

Такође, најавио је да ће чешка фирма „Митас“ у своју фабрику у Руми уложити 18 милиона евра и запослити још 200 до 250 људи и да до краја године очекује још нових уговора с чешким фирмама, најављујући улагања у обновљиве енергије и хемијску индустрију вредна 10 до 12 милиона евра.

Вучић је поновио да је наша обавеза да се слободни трговински режим који Србија има с ЕУ, Русијом, земљама ЦЕФТА, Турском, Белорусијом и Казахстаном, обезбеди и с Централном Африком јер би онда „Митасова” производња могла бити још већа, пошто велики део својих производа та компанија извози управо на север Африке.

Захваливши чешком колеги на посети, али и на пажњи посвећеној нашој земљи, премијер Вучић је рекао да Србија жели да учи од чешке привреде која је у овом тренутку, како је рекао, најбрже растућа привреда у Европи.

– Разговарали смо конкретно о многим пројектима. Моја свеска је пуна. Одговорио сам сваком представнику сваке чешке компаније, о сваком проблему, консултујући се с министрима и државним секретарима – закључио је Вучић.

Премијер Бохуслав Соботка оценио је да, посебно у привреди, Србија и Чешка имају неискоришћени потенцијал, због чега је, како је рекао, и довео тридесетак представника чешких фирми, „да бисмо заједно пружили подршку развоју наших односа и побољшали економску сарадњу”.

Премијер Србије Александар Вучић казао је да је поносан на саопштење ММФ-а о Србији те да га доживљава као свој „дипломски испит, с најбољом вешћу за Србију”, а затим из унутрашњег yепа сакоа извадио извештај ММФ-а и прочитао главне оцене. Том приликом навео је оцену да Србија поново бележи стопу раста, да је запосленост у порасту, незапосленост у паду, расте поверење у Србију, део у којем говоре о изванредним фискалним перформансама, стабилним инфлационим очекивањима, напретку у спровођењу структурних реформи...

– Неки су из тога успели да извуку негативне вести и коментаре – приметио је он, и додао да су се он и Влада више од годину борили да се ситуација преокрене, да су у томе успели те да данас сви знају да је Србија на стабилном путу напретка, политичком и економском.

– Никада углед Србије у свету у политичком смислу није био већи од када је Србија самостална држава. Многима у нашој земљи из мени необјашњивих разлога то не одговара – приметио је премијер, додајући да га то не обесхрабрује јер је и његов гост премијер Чешке Бохуслав Соботка, који предводи државу с изузетно успешном привредом, такође изложен критикама.

Председник Владе Србије негирао је јуче да постоји план за насељавање избеглица у Србији, већ је жеља државе да буде одговорна и понаша се озбиљно премо том проблему.

А. Савановић

 

О ванредним изборима одлука крајем месеца

Вучић је изјавио да ће одлуку о томе да ли ће бити расписани ванредни републички избори саопштити до краја септембра, а странкама које лицитирају сопственим рејтинзима унапред је честитао изборни резултат, поручивши да су „већ победиле”.  Одговарајући на питање новинара како коментарише изјаву Бојана Пајтића да ДС има подршку 30 одсто бирача, Војислава Шешеља да СРС има 20, а Ивице Дачића да СПС има 15 процената продршке, те да због тога СНС не сме на изборе, Вучић је рекао:

– Уколико су ти подаци тачни, СНС је онда на нивоу цензуса, а они су победили на изборима и ја им унапред честитам изборни резултат, али не заборавите да их после избора подсетите на то шта су говорили, колику подршку имају – рекао је Вучић.

Он је на јавну понуду Војислава Шешеља да је СРС спреман на коалицију с напредњацима уколико одустану од европског пута поручио да све политичке противнике поштује, па тако и и Шешеља, Пајтића, али да се европског пута СНС неће одрећи, и поручио да опозициони лидери увек могу да га смене и да ће увек поштовати вољу грађана, за разлику од једног од њих који се држи за своју фотељу по сваку цену, алудирајући на покрајинског премијера и лидера ДС-а Бојана Пајтића

– Мени то неће падати на памет. Када народ буде показао да не жели ову владу, бићу спреман да се склоним – закључио је Вучић.

 

Вучевић: Нови Сад води проактивну политику

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да му је велика част што је Нови Сад организовао међународни форум привредника Србије и Чешке и истакао да је фокус градске администрације подстицање инвестиционе климе. „Надам се да ће поред добрих контаката, пословних идеја и конкретних планова за сарадњу, наши гости понети и лепе утиске о месту на којем су се сусрели”, рекао је Вучевић новинарима.

Он је истакао да Град Нови Сад у потпуности подржава и прати политику Владе Србије и нагласио да је фокус градске администрације управо на подстицању инвестиционе климе кроз проактивну политику привлачења инвеститора. „Задовољство је што сам имао прилику да будем домаћин Форума и што је баш Нови Сад одабран за место његовог одржавања”, казао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести