Вучић: Јанковић хтео протестима да изнуди место премијера 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је некадашњи заштитник грађана Саша Јанковић био спреман да настави протесте „мислећи да ћу му под притиском дати премијерску фотељу”, наглашавајући да су „неки помислили да под притиском могу да добију нешто што нису заслужили”.
Aleksandar Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Навео је да, „после убедљиве победе на председничким изборима, односно огромне разлике између првопласираног и другопласираног, најубедљивије победе коју је неко остварио икада на председничким изборима у Србији, где је разлика између првог и другопласираног била 39,1 одсто, кренуло се у демонстрације, које су праћене жестоком медијском кампањом”.

„А онда су плански кренули протести с циљем да се та бриљантна победа оспори... – рекао је Вучић. – Почели су притисци и споља и изнутра, чак и од неких људи из СНС-а, који су почели да се плаше за своје фотеље и рекли да би требало да примим учеснике протеста. Ја сам тада рекао : о чему да разговарам, о измишљеној крађи? Три месеца је требало да прође да Саша Радуловић каже да је апсолутна лаж да је на изборима било крађе. Ја сам неколико пута поновио да бих се пре убио него да и један глас украдем. “

Додао је да је „то био озбиљан покушај да се Србија дестабилизује, мада се неки данас с тим шале ».

„Тада су изашли неки људи на улицу и рекли да су избори покрадени. Најпре нисам знао о чему се овде ради и тражио сам смисао, а онда се видело како је било праћено жестоком медијском кампањом“, предочио је председник Србије.

Како је указао, СНС је по доласку на власт 2012. имао став да не буде никаквог осветничког понашања па су оставили Јанковића да обавља свој посао, иако га је бирао ДС. Навео је да је после неког времена схватио да се Јанковић не бави својим послом већ политиком и да се спрема за председничке изборе.

„То није питање игре, већ озбиљности институција. Намирисао сам да је нешто чудно, да постоје многи и инострани фактори који би желели да сруше стабилност државе – открио је Вучић. – Замислите да имате Јанковића за премијера и Шутановца за министра одбране, замислите какав бисте јавни дуг имали.“

Упозорио је на то да „постоје људи који не желе стабилну Србију”.

“Желе да нама управљају као луткама. Е, то с овом Србијом не могу да чине. Моја политика је да не дозвољавам никоме другом, осим грађанима, да буду носиоци суверенитета, без обзира на то колико су моћни“ истакао је председник, напомињући да је Србија успела да очува стабилност без обзира на то што су покушали да дестабилизују земљу.

Говорећи о предстојећим београдским изборима, Вучић је казао да кампања СНС-а неће бити базирана на фотографијама било кога, већ на резултатима рада актуелне власти. По његовим речима, ни на билбордима неће бити слика политичара, укључујући и његову. Казао је да ће грађанима бити представљене и фотографије, али оног шта је урађено, као и све оно како је некада било у српској престоници. Биће представљено и колики је био дуг из периода претходне власти, а какво је стање финансија сада.

Ми јесмо мали, али нисмо сасвим немоћни. Не можемо о свему одлучивати сами, али се нећемо одрећи нашег пријатељства ни с Русијом ни с Кином

“Мислим да је то најбољи концепт и концепт који ће грађани разумети „рекао је Вучић.

Одговарајући на питање везано за интересе западних сила у односу на Србију, председник је одговорио да „ходамо по танкој жици и наш маневарски простор за политику неутралности је веома сужен”.


Станови за Војску, полицију, научнике…

Вучић је најавио пројекат државне станоградње, где би квадрат требало да кошта у Београду око 550 евра, а у другим местима од 450 до 470, а станови би првенствено били намењени припадницима Војске, полиције, младим научницима...

Појаснио је да је за реализацију потребно десетак година, али да би се први резултати могли видети за око три године.


„Србија се налази на свом европском путу и чуваће своје традиционално пријатељство с Русијом. Ми јесмо мали, али нисмо сасвим немоћни. Не можемо о свему одлучивати сами, али се нећемо одрећи нашег пријатељства ни с Русијом ни с Кином. Ми јесмо стратешки опредељени за ЕУ, али нећемо пристати на оно што не можемо да прихватимо. Даћу све од себе да се преговори с Приштином окончају у разумном року, али не по цену нарушавања наших елементарних националних интереса. Знам да ме то може у политичком смислу скупо коштати, али нећу одустати – категоричан је Вучић, указујући на то да би приклањање некој од две стране – био лакши, а да је неутралност Србије најтежи избор за нашу земљу, али прави.“

На питање да ли је спреман на „руку помирења САД”, с обзиром на то да у извештају Атлантског савета пише о неопходности помирења Србије и Америке, Вучић је рекао да су за нашу земљу важни бољи односи са Сједињеним Државама, али и да оне морају да имају разумевања за Србију.


Договор за „нешто”

Председник Србије тврди да не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама, осим договора са Србијом. Истакао је и да у договору „Србија мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена”. Није желео да износи детаље, већ је најавио да ће шта је то „нешто” открити у марту или априлу.

„А што се тиче оних који мисле да је довољно да притиснете Србију и да кажете – ви морате да прихватите све, зато што је интерес јужног крила НАТО-а, ја вам кажем да ме баш брига чији је то интерес. То није интерес Србије „ навео је Вучић.

Проценио је да би Србија могла доспети до пуноправног чланства у ЕУ већ 2023, али не искључује ни 2022. годину, „уколико решимо односе с Приштином, а то за Европску унију буде услов свих услова за наше напредовање ка ЕУ”. 


 „Америка мора да разуме да у том помирењу, ма како њихова шака била велика и ма како наша мала рука утонула у њиховој шаци, мора нешто у тој малој шаци да остане“,  навео је Вучић.

На питање да ли је и даље актуелно то да ће Трамп посетити Србију, Вучић је рекао: „Надам се да, надам се томе”.

Он је најавио да наредне године планира да посети 15 афричких земаља у жељи да поново „отвори” Африку за наше људе.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести