Вучић: Не дугујемо Војводини ни динар

– Република Србија не дугује ни један једини динар Војводини нити било којем другом делу своје територије. То су чињенице. А када ћемо да разговарамо о закону о финасирању и свему другом – у најскоријем року,

дакле током јула – изјавио је с говорнице Скупштине Србије председник Владе Александар Вучић, одговарајући на питање лидера ЛСВ-а Ненада Чанка „када ће се догодити договорени састанак министра финансија Душана Вујовића с посланицима ЛСВ-а на којем ће се разјаснити о дуговањима Републике Србије Војводини по основу неплаћања седам одсто у покрајински буџет“.

Премијер Вучић је поручио да ће грађани Србије наредних дана моћи да чују од најважнијих светских завничника шта мисле о економским реформама у Србији. Одговарајући на питања председника Нове странке Зорана Живковића, истакао је да Србија, захваљујући тешким и озбиљним реформама, може себи дозволити да се с одређеним стварима политички суочи. Србија је поштована због реформи, „а то ће се чути и од немачке канцеларке Ангеле Меркел, када буде посетила Србију“, с тим што Вучић очекује да ће „она критиковати нешто друго, али не реформе“.

Укупан фискални дефицит на крају јуна износио 26,7 милијарди динара, што је око 80 милијарди боље од нивоа којим би ММФ био задовољан. Премијер је нагласио да је, у првих шест месеци, по нивоу консолидованог дефицита опште државе, Србија у првих шест земаља у Европи.

– То је озбиљан и важан успех, а још важније је што ствара фискални простор да можемо урадити више и за грађане, да повећамо плате и пензије, али и да се покрену нови пројекти – рекао је Вучић.

Дуг је, како је казао премијер, формално порастао у еврима због курсних разлика.

– Јавни дуг ће расти до 79-80 одсто БДП-а и тада ће кренути да се спушта – казао је Вучић.

Како је навео, ММФ предвиђа да ће спирала јавног дуга, која је „ишла као ракета“, почети да се смањује 2017, али он очекује да ће то бити и раније. И то ће, казао је, бити историјски успех ове владе.

Поводом Чанкове тврдње да Војвођани редовно плаћају струју, истиче  да су неплатише углавном они богатији и да су „веома правилно распоређени свуда“, и у Београду, и у Војводини, и у централној Србији.

– То нема везе с географским пореклом, него с бахатошћу – указао је председник Владе.

Истичући да је сада дат налог да се после три месеца неплаћања струја искључује, Вучић је казао да су стигле прве жалбе, „управо од дела приватних компанија, које су држали некада најмоћнији тајкуни и од предузећа у реструктурирању која и даље мисле да је бизнис ако неко други плаћа струју и гас“.

– Поменули сте закуп земље. Уопште нећу да бежим од тога. Немојте да нам неко помиње Арапе јер нису у питању Арапи, за које су говорили да нису обрадили земљу. Отидите да видите како су обрадили. Реч је овде о Немцима, некоме сметају Немци. Некоме смета „Тенис“. Па чекајте, то је државна земља, ваљда држава има право да ради с том својом земљом шта жели? Ваљда држава жели да је изда некоме по најповољнијој цени, да заради највише новца. Ваљда је то обавеза државе, ваљда би требало да идемо у затвор ако то не урадимо. Наравно да треба да видимо и треба да седнемо са свим, и седимо с нашим пољопривредницима из дана у дан – објаснио је председник Владе поводом Чанкове констатације да је, „што се тиче земље и давања земље у закуп странцима пре него домаћем становништву, продаје земље, потребна посебна седница Скупштине“.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак негодовао је јуче што у парламенту нема министарке пољопривреде јер га је интересовало због чега је проглашен ловостај на афричку грлицу 25. јуна, због чега 400 страних ловаца који је требало да дођу у Војводину у августу, то неће моћи да учине.

– Што се тиче ловостаја на афричку грлицу, не знам шта је то, али ако сте у праву да тако угрожавамо свој економски напредак, а не опстанак те врсте, нема никакве сумње да ћемо ту одлуку променити – казао је премијер

Председник Владе ни јуче није могао изнети податке из уговора с „Фијатом“ јер он садржи клаузулу о тајности.

– У том уговору је више пара него у свим осталим уговорима које смо ми овде заједно помињали, а ја, наравно, о томе не могу да говорим и понашам се као добар домаћин јер ми желимо „Фијат“ да сачувамо овде – рекао је Вучић, упућујући Живковића да о тајности тог уговора пита своје партнере из партија с којима је излазио на изборе јер „они су тај уговор зацрнили и ми имамо проблем с тим“.

Одговарајићи на питање посланика везана за пад војног хеликоптера који је превозио болесну бебу, Вучић је казао да је надлежна државна војна комисија испитала случај и доставила све своје налазе Тужилаштву које води поступак.

– Државна комисија је испитала налазе, Тужилаштво води поступке и политичари немају шта више да говоре о случају „хеликоптер“ – рекао је Вучић.

– Када је у питању случај „Асомакум“, завршен је преткривични поступак, три особе су у притвору и поступак се наставља – рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, одговарајући на питање о случају фалсификоване личне карте премијеровог брата Андреја Вучића.

Вучић је позвао јуче посланике СНС да предложе измене пословника рада Скупштине Србије, како би време у којем ће чланови владе да одговарају на посленичка питања било продужено. Он је, у завршном обраћању посланицима, где је заједно са члановима владе одговарао на питања, рекао да су неки данашњу седницу оценили „фарсом”. „Неки кажу фарса, а ниједан посланик СНС ни СПС није поставио питање”, рекао је Вучић. Премијер је поручио да се сада ради по пословнику који је усвојен у време када је владом управљао ДС и истакао да тај исти пословник управо они који су га донели, нису поштовали. Он је, обраћајући се посланицима из редова напредњака, рекао да предложе измене пословника, које подразумевају дуже време за постављање питања како би сви могли да виде да се влада не плаши критике и да одговори и изнесе свој аргумент.

Светлана Станковић

 

У Влади нема партијског запошљавања

Како је навео премијер, у Влади Србије није било партијског запошљавања, али се сагласио с тим да таква пракса није добра. Допуњујући га, министар за рад Александар Вулин је рекао да је партијско запошљавање почело деценијама раније, а да је Влада сада себи одлучила да веже руке. Он је изнео податак да је у јавном сектору дошло до смањења од 36.000 запослених.

– Кога смо ми то запослили? Нисмо отпуштали, а имамо смањење – рекао је Вулин.

 

Можда прва година без ребаланса 

Премијер је изјавио је да нема потребе за ребалансом буџета и да ово може да буде прва година после дужег времена у којој ребаланса неће бити. Вучић је то рекао одговарајући на питања псоланика у парламенту и додао да никакве проблеме у извршењу буyета немамо.

 

Брзе пруге за две године

Пројекат брзе пруге између Београда и Будимпеште од великог је значаја јер се тиме две земље позиционирају на простору Централне и Источне Европе. Вучић је нагласио да та пруга није само питање да се може отићи брзо на кафу у Будимпешту, или повећати број туриста из Мађарске, већ се тиме осигурава да Србија не може бити заобиђена. Додао је да је договорено да се за тај пројекат обезбеде сви услови, и први ашов буде закопан још ове године, а да пројекат буде завршен за две године.

Одговарајући на питање посланика Балинта Пастора (СВМ) у вези с уговорима потписаним у Будимпешти, он је казао да је на седници двеју влада разговорао с премијером Виктором Орбаном и инсистирао на развоју инфраструктурних пројеката.  Такође је указао на значај пројекта пруге Суботица–Сегедин, додајући да ће ти пројекти значити додатни опоравак српске економије. Исто тако, намера је да се Тиса учини у потпуности пловном, као и буду отворена три нова прелаза ка Мађарској.

 

За 15 дана у Бујановцу и Прешеву

Премијер Александар Вучић најавио је да ће у наредних петнаестак дана с представницима Европске уније посетити Бујановац и Прешево да би се видело шта треба предузети да би се спустиле тензије у том делу земље.

Он је у Скупштини рекао и да је на седници Владе разговарано о томе шта треба да се уради да би грађане југа Србије, тачније, Бујановца и Прешева, где је већинско албанско становништво, уверила у добре намере.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести