Вучић: Не плашим се, нећу да вређам, али оставите Србију на миру

Премијер Србије Александар Вучић је после састанка са амбасадорима о ситуацији у региону нагласио да је ово била једна од најтежих недеља за њега, зато што је као председник Владе морао да одћути и прећути најтеже увреде

које су изнете на рачун Србије, не зато што се лично нечега плаши, већ како не би увредио хрватску државу и народ.

-Не можете замислити колико ми је било тешко мени који се борим за нашу земљу на сваком месту и који сам спреман да прихватим политичке ударце какве хоћете, да уђем у политички обрачун са свима који раде против наше земље и народа. Никоме не дозвољавам да говори ствари које нису истините, поручио је он на конференцији за штампу после сусрета са амбасадорима акредитованим у Србији посвећеном ситуацији у региону.

Вучић је нагласио да ће овога пута ипак прећутати најтеже увреде, као што није одговорио ни када је за наш народ речено да је „шака јада”, а не постоји, како је констатовао, тежа увреда која може да се изнесе са тако високог места.

-Прећутаћу и данас, не због тога што се лично плашим или што ми то не би донело неке поене. Прихватићу да изгубим све поене  јер на тако нешто не можете да одговорите а да не увредите друге људе. Нећу да увредим хрватску државу и народ, па ни оне који нас убеђују данима да су моје наочаре напале њихово камење. Нећу ни оне који иду дотле да кажу да сам себе напао. Нека говори ко шта жели, казао је он.

Вучић је истакао да је посао Владе Србије да сачува мир, да се избори да имамо најнижи дефицит, спуштамо стопу незапослености, повећавамо запосленост и да имамо највећи раст.

Премијер је приметио да се последњих неколико година у Хрватској може видети континуирана антисрпска политика.

Према његовим речима не ради се о, како поједини тврде, реторици за време предизборне кампање, јер би у том случају било још и горе.

Свакодневно се може чути реторика о „свесрпском агресору”, навео је он додајући да та друштва желе то да чују као једину истину, што је оценио као опасније.

Вучић је казао да је још горе ако је реч о изборној кампањи, односно ако неко може да добије гласове на мржњи према Србима и српској држави.

То би, рекао је, било још горе, јер би то значило да су та друштва лоша, а ја верујем да та друштва нису толико лоша како би призашло из таквог "образложења".

-Тога код нас нема. Код нас на изборима тема нису били Хрватска и Босна и Хрватска. Нећу ништа рећи ни Милановићу ни Пленковићу. Нека раде шта им је воља. Супер, ја сам крив, самоубица по природи. Само оставите Србију на миру да можемо да се бавимо својим послом, за нас је будућност важнија од прошлости", рекао је он.

Вучић је истакао да ће наша реакција бити мир, уздржаност и трпељивост.

"Желим да кажем свима који би ме с правом критиковали због неодговарања на провокације да то чинимо не јер смо слаби већ јер умемо да гледамо у будућност. С поносом кажем да се не плашимо рада. Радићемо све да у будућности поплочамо пут бољим односима", рекао је премијер.

Поруке из Хрватске, како је поновио премијер, немају везе са изборима, већ са континуираном политиком која се води против наше земље и народа.

"Наивне су претпоставке да је реч о изборној кампањи, то би лоше говорило о тим друштвима, а мислим да су друштва боља него што политичари желе да их представе", рекао је Вучић.

Он је захвалио амбасадорима што су га слушали и, како је рекао, чини му се да су га уважили, да поштују позицију и понашање Србије.

Вучић је рекао и да је желео јавно да каже свима који га, како је приметио, с правом критикују због неодговарања на најтеже могуће провокације.

Пристојно ми речено да не долазим
Вучић је рекао да је после свих лажи које су пласиране у медијима, имао двоструки позив да дође на регионални самит у Дубровник, али да му је истовремено на пристојан начин речено да не долази.

"Желео сам да идем, и ничим се не бих осрамотио, као што се нисам осрамотио у Сребреници", рекао је Вучић.

"Ниједног секунда нисам спустио главу. Погођен сам с више камења и ципелом. Два пута сам ударен ногом и руком. Нисам закукао и нисам главу спустио, јер сам се помирио у једном тренутку. Мислио сам да је крај. Рекао сам не смеш да осрамотиш Србију и српски народ, дигни главу и прођи", рекао је Вучић подсећајући на напад у Сребреници, прошле године.

Он је додао да то знају и бројни међународни фактори.

"И ја нигде не желим да одем непозван, и нећу никоме да намећем, ако Србију не доживљавају као партнера", рекао је Вучић.

Поруке из Хрватске, како је рекао премијер, немају везе са изборима, већ са континуираном политиком која се води против наше земље и народа.

"Наивне су претпоставке да је реч о изборној кампањи, то би лоше говорило о тим друштвима, а мислим да су друштва боља него што политичари желе да их представе", рекао је Вучић.

Идем у Пазар, нећу дозволити нападе на Бошњаке, нити Србе
Премијер Србије поручио је поводом јучерашњих инцидената у Новом Пазару, да као председник Владе неће дозволити да било који грађанин Србије буде нападнут, било да је Бошњак, Србин или шта год и најавио да ће ускоро посетити тај град.

Он је, на конфренцији за штампу, после обраћања амбасадорима у Србији, казао да је добио извештај из Новог Пазара и најавио да ће поново посетити овај град, како би разговарао са Бошњацима и Србима.

-Заболело ме то што су најтише викали 'Вучићу педеру'. Много гласније су викали 'Убиј, закољи да Србин не постоји', и песме о Орићу, као што су други певали 'Убиј, закољи да Турчин не постоји'. То мора да се заустави, подвукао је Вучић.

Он је истакао да је Србија отаџбина свих њених грађана и да они морају да живе мирно.

-У Србији, док сам председник Владе нећу дозволити да Бошњаци буду нападнути, као ни Срби, али и било који други грађани, нагласио је Вучић.

Он је истакао да због тога ћути на све нападе из региона.

Не плашимо се економских реформи, опет имамо суфицит
Вучић је да је стање у буџету државе по завршетку августа такво да је забележен висок суфицит, да Србија нема страх од економских реформи и тешких мера, а ових дана очекује и да ће Борд директора ММФ-а потврдити позитивну оцену Србији након 4. и 5. ревизије аранжмана.

"У августу имамо суфицит. Задржали смо висок суфицит и после две трећине године које су прошле", рекао је Вучић.

Он је подвукао да је Србија за то да се задржи мир у региону, да имамо најмањи дефицит и још већи економски раст, да смањујемо стопу незапослености...

"Ми немамо страх од економских реформи и од тешких мера. Ми након осам месеци у овој години у буџету бележимо суфицит", рекао је Вучић. 

Премијер је рекао и да очекује да ће Србија да "прође" и  све ревизије, што ће да буде обелодањено од стране ММФ-а ускоро.

У складу са том ситуацијом, навео је он, изнео је дипломатама и шефовима међународних организација, "наше страхове и бојазан да се задржи мир", јер како је додао ми се не плашимо своје будућности уколико будемо могли да радимо, али се плашимо и прибојавамо да то нећемо моћи ако се будемо бавили другим стварима.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести