Вучић: Немачка ће подржати отварање три поглавља до краја 2016.

- Немачка ће подржати отварање три поглавља за Србију у процесу прикључења Европској унији, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

"Данас само добио потрвду да ће Немачка као најважнија, најснажнија и најзначајнија земља ЕУ подржати отварање поглавља 5, 25 и 26 до краја године", рекао је премијер на ванредној конференцији за новинаре у Скупштини Србије, а у паузи дискусије о предлогу буџета за наредну годину.

Додао је да остаје још да се види како ће ствари да теку, али да је та вест свакако велики подстрек Србији, због чега је, како је рекао, захвалан амасадорима Немачке, САД и свим другим амбасадорима из земаља ЕУ, "који су нам помогли на европском путу".

"Поносан сам на чињеницу да нам је баш Немачка изразила подршку, макар се неки из других земаља наљутили, али подршка једне Немачке заиста много значи", приметио је Вучић и захвалио још једном на помоћи и подршци Србији на европском путу.

Не занима ме став Девенпорта о унутрашњим односима
Вучић је изјавио да са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Девенпортом има коректну сарадњу, али да га не занимају његови ставови по питању унутрашњих политичких односа у Србији и да не види зашто би се он због тога вређао.

Упитан како коментарише да је Девенпорт на твитеру написао да премијера не интересују његови ставови, Вучић је објаснио да није у потпуности тачно пренео изјаву.

"Рекао сам да ме не занимају његови ставови по питању унутрашњих политичких односа у Србији, односно када је реч о дневно-политичким стварима, а да ме занимају они који се односе на спровођење реформи, што је и наш заједнички посао", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да сматра да је уређивање унутрашњих политичких односа посао за грађане Србије и политичке странке у земљи и да му није јасно зашто је Девенпорт увређен.

"Имамо коректну сарадњу, макар се не слагали увек у свему. И такву ћемо сарадњу, ма шта год мислили један о другом, због српског пута ка Европској унији морати да имамо и убудуће", рекао је Вучић.

Вучић в/с Радуловић на тему буџета...и колача
- Трудио сам се да будем искрен и чини ми се да народ то препознаје, некад имам трансфер блама кад вас гледам, обратио се премијер Александар Вучић лидеру покрета Доста је било Саши Радуловићу, који је данас у парламенту изнео примедбе на предлог буџета за наредну годину.

"А све што сте изнели гомила је увреда, измишљотина и бесмислица, које сам мирно саслушао", рекао је Вучић одговарајући Радуловићу, за којег је "признао" да је то што га је позвао у владу његова највећа политичка грешка.

Радуловић је, између осталог, рекао да су пензионери "донирали" око 20 милијарди динара држави, односно да је влада то од њих узела противуставно, да је од лекара, наставника и других запослених у јавном сектору узела око 22 милијарде, и да је од привреде узела 15,5 милијарди на име фиктивне добити у наредној години.

Он тврди да би дефицит био већи да све то није узето из џепова грађана и привреде.

"Нећете моћи да вратите целу државу у стечај да бисте ви могли да наставите да крадете", поручио је Вучић на примедбу Радуловића да нам је потребан буџет који ће укинути партијски паразитски систем, а који неће узимати од грађана.

Између осталог, Вучић је рекао да је сасвим бесмислена примедба о 7,4 милијарде динара за невладин сектор, јер, како је навео, ту улазе, а Радуловић то очигледно не зна, и сви спортски савези, црква и друге верске заједнице, политичке странке...

"А он је човек који је, иако је зарадио стотине милиона, имао сасвим празну имовинску карту, а током рада у влади показао да не може ни сат и по да издржи на послу", приметио је Вучић, оценивши да би Радуловић и сада волео да целу Србију стави под стечај.

"Волео би да сва предузећа стави у стечај, а да он може да настави да пљачка и краде као раније. Али, неће Србија више у стечај", поручио је премијер.

Наводећи да је Радуловић изнео низ неистина, између осталог и о томе да је у новом буџету предвиђено повећање пореза, Вучић је рекао да ниједан порез није повећан, али је додао да је сам Радуловић док је био у влади инсистирао да се порез на имовину увећа десет пута.

"Говорио је о повећању пореских стопа, а ниједну нисмо повећали, наш резултат је у бољој наплати и расту економије", одговорио је Вучић.

Радуловић је говорио о плаћању казни и пенала, а Вучић одговорио да све што на ту тему плаћа ова влада пенали су и казне које су направиле неке претходне владе.

Одговарајући на примедбе и критике "човека који није могао да истрпи никога ко није његов највећи послушник и који је за неколико месеци отпустио пет возача", Вучић је рекао да од њега није чуо ниједну озбиљну примедбу, за разлику од корисних примедби које су имали други представници опозиције и на које је, како је рекао, пристојно одговорио.

"А ви једном заувек треба да научите једну ствар - да вас се никада нећу уплашити, чак ни кад вас је било пет, а побегли сте главом без обзира, мада сам вас само назвао правим именом. Искључите ту могућност да ћу да вас се плашим", рекао је Вучић.

А колаче из скупштинског ресторана, које је, према Радуловићевим речима, он платио, појео је - Радуловић.

"Тачно је, ја сам платио, а појео је Радуловић", закључио је премијер.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести