Вучић: Подстаћи предузетнички дух

СОФИЈА: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Софији да је веома важно да се подстакне развој предузетничког духа и најавио спремност за улагање више новца у ту област.
1
Фото: Tanjug

Вучић је пренео српским новинарима да је у разговору са главним извршним директором Светске банке Кристалином Георгијевом чуо речи похвале на рачун економског напретка Србије.

Наводећи да је Георгијева жена која помаже Србији, Вучић је казао да је била заинтересована за стање у јавним предузећима, у Азотари, ЕПС, Србијагасу, али да је порука да раст мора да буде виши.

Вучић је рекао да ће Србија тражити подршку Светске банке, јер је за нас од великог значаја развој предузетничког духа.

Успели смо у претходном периоду значајним страним инвестицијама, отварањем немачких, аустријских, америчких и других фабрика да постигнемо добре резултате, у извозу резултати су били бољи него икада, рекао је Вучић.

"Међутим, када се плате и пензије повећају онда и увоз расте, а новац одлази на робу широке потрошње, а не машине и алате“, објаснио је председник.

Истакао је да је потребан убрзан развој нашег приватног сектора, у шта је Србија спремна да уложи више новца, и за шта јој је потребно знање Светске банке.


 Нисам добио план за решење Косова 

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Софији да није добио никакав план за решење Косова, али је добио назнаке, начела, принципе, у којима има пристојних ствари, али и решења са којима није сагласан и поручио да Србија тражи компромисно решење, да неко уважи не само интересе Срба са Косова, већ и интересе Србије.

„Да се уваже интереси Срба на Косову, да буду безбедни и сигурни, да имају будућност, али и да се уваже легитимни и легални интереси Србије. То је оно што многи неће да разумеју. У складу са тим говрићу на свим скуповима у Софији“, најавио је он..

Да сам са било чиме задовољан, да за билос шта мислим да може да се размишља да добије било какву подршку у домаћој јавности изашао бих пред грађане с тим, подвукао је он у изјави новинарима на питање да ли је добио план Сад.

Вучић је подвукао да нико не прети Србији, а ни њему и да је са Весом Мичелом увек имао коректне разговоре и да се ради о политичару који је увек коректно саслушао наше ставове без обзира на суштинско неслагање око Косова.

„Да ли постји нека врста притиска, свакодневног на Србију, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Те земље желе да виде Косово као независну државу, а ми не. Потпуно је нормално да чекају да Србија своју одлуку промени, пошто они своју очигледно неће. То нас не обавезује“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да није лака позиција Србије и да је потребно да разумемо с чим се све суочавамо.

„Не треба нам претеривање, али ни да кажемо како нам је позиција лагодна“, рекао је Вучић.

Истакао је да му Мичел никада није пренео захтев да, ако не прихвати амерички план, мора да оде с власти.

„Да ли би неки желели да виде неког другог на власти у Београду није чудно ни ново. Као да се неко обрадовао резултатима на београдским избора. Мислили су да је то идеална прилика да ће имати неки да финансирају свој лоповлук и кампању, како би Вучића притиснули да лакше испоручи Косово. То није никаква тајна, сви у Србији знају и осећају. Али то не раде на бруталан начин. Нико ми не прети. Да ли би волело да имају некога ко ће да зове са седнице владе и обавештава о дневном реду, псосто данас немају, нема никакве сумње. То је била Мека и Медина за многе из иностранства. Они су владали Србију а да седнице владе нису одржаване“; критиковао је он.

Истакао је да је њега баш брига шта мисле сви странци.


Навео је да су главни извозници у прва три месеца ове године били Фијат, Железара, а да када се погледа, нема српске приватне компанија која је извозник, онда се види да је Народни музеј највећи српски извозник, што је дугорочни проблем који мора да се решава.

Због подстицања предузетничког духа, како је рекао, позиване су стране компаније, како би се учили одговорношћу и развоју бизниса.Када је реч о пензијама рекао је да се данас финансира свега 31 одсто из буџета, а раније је било 59 одсто, и да данас све боље функционише.

За такве економске успехе чуо је похвале од Светске банке, на које би, како је рекао, били поносни грађани Србије.Навео је да је просечна плата у марту била 425 евра, и да ће се сваким следећим повећањем од 8 до 10 одсто приближити 500 евра, али да је за то потрено имати стабилност и мир.

Говорећи о повезивању, која је главна тема Самита У Софији, Вучић је казао да очекује да ЕИБ одобри средства, од којих би 20 одсто била гратис, а 80 најповољнији кредит за аутопу Ниш-Плочник-Мердаре, 70 километара веома важних за овај део Србије.

Повезивање је услов да људи опстану, нагласио је он додајући да је неопходно радити на гасном и дигиталном повезивању."Када имате суфицит можете да рамишљате и о новим пројектима, а већ размишљамо о изградњи нових делова аутопутева, о чему ће бити речи у Бакуу", најавио је он.

Изразио је и наду да ће престати условљавања око Транспортне заједнице, око добијања дипломатског статуса и да ће тој организацији бити седиште у Београду.

Вучић:  Цркву поштујем, али на језик увреда не одговарам 

Председник Александар Вучић каже да не жели да одговара на језик увреда, да Цркву поштује, али да то не значи да у свему треба да мисли исто као владика Амфилохије. 

"Изабраћу право да размисљам о будућности земље, као што размишљма о будућности народа. Поштујем њихов став, а на језик увреда никад нећу одговарати, не пада ми на памет да у то узалим", рекао је вечерас за Пинк телевизију замољен да коментарише нападе који долазе из Цркве, а у вези с косовским питањем.

Ако неко мисли да је то у реду, каже, он нема ништа против. 

"Верник сам, не идем баш сваке недеље на литургију и чини ми се да Црква никад није имала бољи однос с државом, али то не значи да треба да мислим у свему исто као владика Амфилохије", рекао је ВУцић.

Упитан сматра ли да иза таквих напада стоје и неки други, "виши интереси", Вучић је рекао да има и много других који га сваког дана нападају, а да је његова обавеза да се бори. 

Бројни билатерални сусрети председника Вучића у Софији

СОФИЈА:  Председник Србије Александар Вучић, који борави у Софији, где ће сутра учествовати на самиту ЕУ - Западни Балкан, имао низ билатералних сусрета до почетка састанка шефова држава и влада Европске народне партије (ЕПП).

Вучић се састао и са домаћином, бугарским премијером Бојком Борисовим, чија земља до 1.јула председава ЕУ.Председник Србије разговарао је и са председнком Савета ЕУ Доналдом Туском, као и европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом.

Раније данас, Вучић је имао билатералне разговоре са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, са председником ЕПП Џозефом Долом и главном извршном директорком Светске банке Кристалином Георгијовом.Председник Вучић верује да ће се током боравка у Софији састати са британском премијерком Терезом Меј и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести