Вучић о Резолуцији ЕП: Србија није врећа за ударање

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да је текст Резолуције Европског парламента увредљив, узнемиравајући и веома разочаравајући за Србију и њене грађане. Вучић је на конференцији за новинаре

рекао да Резолуција није нарочито важан акт, нити обавезујући, али да указује на неколико важних ствари.

Како је приметио, то је требало да представља нешто као наук за грађане наше земље, да добро видимо како се односе према нама, шта је то што стварно мисле о нама и како нас доживљавају, и с коликоћемо се мука и тешкоћа, објективних, али и неких којима се нисмо надали, тек суочавати на нашем европском путу и у блиској будућности свакако. Истичући да „или је у питању лицемерје неслућених размера, или жеља да се нашкоди Србији из неких других политичких разлога“, Вучић је упозорио на то да не постоји нико ко би могао повезати државно руководство Србије с Војиславом Шешељем.

– Србија је данас осуђена што није политички и правно адекватно реаговала на Шешељев долазак. Ко га је пустио из Хага, ми или ви? Јесте ли нас питали нешто о томе? Нисте! – поручио је Вучић на ванредној конференцији за новинаре, и додао да Србију Хаг није обавестио ни о условима под којима ће га пустити. – Да ли треба да осудим нешто што у Србији као политика, нити као пројекат, не постоји, или би можда сви требало да идемо у Хрватску да бисмо гласали против Шешеља или за Шешеља, пошто више и не разумем ко је ту кога организовао и ко је ту коме пружао медијску подршку. И да ли треба да ту фигуру, који очигледно здушно подржавате јер немате другу могућност и не знате како другачије да водите своје изборне кампање, сем да их заснивате на лошем односу или мржњи према Србима, хапсимо због речи о мени, или оних о Томиславу Николићу, или о Зорану Ђинђићу? Моје питање је зашто у Резолуцији нема ни речи о Ђинђићу, или зашто ЕП није донео резолуцију о хрватском фудбалеру Јосипу Шимунићу, који је усташким поздравом поздрављао читав стадион, или о певачу Томсону, који пева усташке песме, о генералу Анти Готовини, који је био оптужен за најтеже ратне злочине. Какво је то лицемерје ЕП-а и европских парламентараца? Шта хоћете, да ћутимо, да понижавате, рушите Србију тиме што ћете да измишљате, да фалсификујете, говорите неистине, да мислите да Србија не сме да вам одговори, да нико из Србије не сме да вам одговори зато што ће да чува своју каријеру? Ми смо овде због тога да штитимо Србију, а не своје каријере и не дамо вам да унижавате Србију лажима и неистинама, као што сте то јуче радили у Стразбуру – изричит је Вучић, упитавши ЕП „зашто је изашао у сусрет мржњи, ксенофобији, утварама из прошлости, уместо сарадњи, ширењу толеранције, миру и коначном затварању балканских рана и закопавању балканских гробова“.

На питање да ли би Србија изручила Војислава Шешеља уколико добије налог од Хашког трибунала, Вучић је одговорио: „Ја наређења не примам и нико са мном не разговара наређењима. Председнику Владе Србије само народ може да издаје наређења”. Вучић је рекао да је сазвао конференцију за медије јер власт у Србији не жели да се скрива ни да бежи од нечега што, како је рекао, нисмо разумели, или што ни они који су за то гласали нису разумели „ни како, ни зашто, ни о чему су данас гласали”. – Ако је то урађено само због хрватских избора, могу само да кажем да неодговорнију предизборну кампању никада нисам видео и нико нема право да од Србије очекује да у томе учествује. Ми ћемо наставити као и до сада. Бићемо посвећени регионалној сарадњи, дијалогу, миру, али никада нећемо пристати на лажи, лицемерје и наметнуту колективну одговорност. Србија није срушила, уништила ниједну таблу на латиничком писму, имамо их на десетине хиљада. Немојте да нам предавања о демократији и људским правима држе Хрвати јер то вређа здрав разум и нема везе са сарадњом – рекао је Вучић.

Како је поручио, „нико, ни у ЕП-у, нема право да се бави клонирањем ликова и идеја које су у Србији готово изумрле“.

– Сваки тај покушај Србија ће одбацити као понижавајући и нецивилизован акт уперен против мира и стабилности читавог региона. Што се нас тиче, ми ћемо свој посао наставити, али немојте Србију да третирате као врећу за ударање јер вам то нећемо дозовили, ни вама у ЕП-у, нити било коме другоме – упозорио је премијер.

На питање како ће на односе с Хрватском утицати усвајање резолуција о Шешељу у ЕП-у и у њиховом сабору, Вучић је рекао: „Желимо добре односе с Хрватском, али хвала им на свему што су говорили”.

– Јасно нам је шта мисле о нама и шта нам желе. Ми смо њима мало бољи пријатељи него они нама и због те чињенице сам такође поносан што смем овако јасно и недвосмислено да је искажем и изговорим – поручио је Вучић. 

Како је додао, „наша мирноћа, помирљивост и трпељивост нису резултат наше слабости него снаге, и о томе би требало да воде рачуна сви они у окружењу којима се чини да ћутимо и да не реагујемо зато што смо слаби“.

– Не ћутимо и не регујемо зато што смо довољно јаки да се тако озбиљно и одговорно понашамо – објаснио је Вучић.

На питање о „Ер Србији“ и страху у Хрватској од конкуренције, Вучић је рекао да је веровао да страх од конкуренције у 21. веку, посебно у ЕУ, не постоји.

– Како да велика ЕУ има страх од конкуренције од једне мале балканске земље као што је Србија, просто нисам веровао да то може да се догоди. Ми нећемо узвраћати реципрочним мерама, не зато што смо слаби, већ зато што смо јаки – поручио је Вучић, и додао да је о одлуци Хрватске да не дозволи „Ер Србији“ продају карата на њиховом тржишту домаћа авио-компанија обавештена.

Светлана Станковић

 

Убице навијача ускоро пред лицем правде

– Очекујемо да у данима који су пред нама починилац или починиоци убиства навијача из Србије Марка Ивковића буду изведени пред лице правде – саопштио је премијер Александар Вучић одмах након разговора с турским амбасадором Мехметом Бозајем, коме је изнео захтеве Србије да турски надлежни органи заврше истрагу о убиству Марка Ивковића, те да је Србија задовољна одговорима турске државе.

 

„Топ-травел” и аутомобили

Премијер је одговарао и на новинарска питања везана за домаће актуелне теме. Вучић рекао да појефтињење нафтних деривата од три динара представља добру вест, и најавио „да ће их бити још“. Уједно, приметио је да то у медијима готово да није било вест.

– У Србији је само лоша вест – вест. Али биће још добрих вести у вези с лековима, Железаром, ФАП-ом... – рекао је Вучић.

Председник Владе очекује да ММФ до краја децембра одобри аранжман са Србијом, напомињући да нам сада није потребан новац, већ само сигурност коју тај аранжман доноси.

– Немамо проблема с ликвидношћу – рекао је Вучић, и истакао да је наплата акциза на нафту, цигарете и наплата пореза на додату вредност много боља него претходних година.

По његовим речима, 2015. ће бити најтежа година јер ће уштеде у републичком буyету морати да буду између 480 и 500 милиона  евра, док ће морати да се уштеди још 200 милиона у консолидованом буyету.

Вучић је казао да су осим тврдих мера које су донете на нивоу Владе, потребне додатне уштеде у сваком министарству, оцењујући да су се нека од њих претворила у туристичке агенције.

– Видео сам да су се нека министарства претворила у „Топ-травел“ или неку другу агенцију, само путују свуда по свету, и ја појма немам какав је резултат тих путовања. Уверен сам у то да ће то бити смањено у наредном периоду, као што смо то успели с возилима – рекао је Вучић.

Он је подсетио на то да има неколико хиљада возила која државна администрација више не користи, а која ће сада бити продата или уступљена онима којима су потребнија. Говорећи о томе колико је потребно уштедети, Вучић је прецизирао да је пројекција Министарства финансија била да треба да се уштеди 17 милијарди.

 


РЕАГОВАЊА

Доливање уља на ватру

Посланица Европског парламента и известилац социјалдемократске групе за Србију Тања Фајон придружила се председнику парламентарне групе Едварду Кукану у осуди Резолуције о Војиславу Шешељу која је у подне изгласана у ЕП-у.     

„Жао ми је што на данашњем пленарном заседању Европског парламента у Стразбуру није било довољно политичке воље да се спречи усвајање Резолуције о оптуженом Војиславу Шешељу”, поручила је Тања Фајон у саопштењу за медије.      

Она је указала на то да као неко ко константно упозорава на опасност говора мржње, радикалних ставова, национализма и на њихове лоше последице по друштво, оштро осуђује све оне који помоћу ратне реторике желе да остваре политичке циљеве, укључујући и оптуженог Војислава Шешеља.    

„Међутим, дубоко сам уверена у то да, с обзиром на тренутну ситуацију, та резолуција представља доливање уља на ватру, што у овом тренутку не би смело да буде ни у чијем интересу”, рекла је Фајонова, и додала да се Резолуцијом Шешељ ставља у центар медијске пажње, што је управо супротно од онога што би Парламент требало да чини.      

Тања Фајон је истакла да ЕП не би смео да буде место на којем се решавају конфликти из прошлости и намећу унутрашњополитичке теме. Словеначка посланица је поручила да сматра да је Србија на добром путу када је реч оевропским интеграцијама и да ће наставити да подржава ту политику.

 

И Кукан против

Председник Парламентарне групе за Србију у ЕП-у Едвард Кукан осудио је Шешељеву ратнохушкачку реторику, али је упозорио на то да му се Резолуцијом даје значај који не заслужује.      

„И због тога што се у Резолуцији критикује независни суд који је основао Савет безбедности Уједињених нација, нећу подржати ту резолуцију”, поручио је Кукан.

 

Ствар прошлости

Мада није директно позвао посланике да гласају против Резолуције, тај став је индиректно подржао и европски комесар за хуманитарна питања Христос Стилијандес, који се посланицима обратио у име високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини. Он је поручио да се одлуке Хашког суда морају поштовати, а да су Шешељеве изјаве „ствар прошлости”.     

– Што се тиче Србије, поздрављамо посвећеност српске владе европском путу, развоју регионалних односа и сарадњи с Хашким трибуналом – рекао је он.   

 

Непотребна превелика пажња Шешељу

Председник Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодор Мерон оценио је да се иступима Војислава Шешеља непотребно придаје превелика пажња.

– Мислим да медији превише говоре о Шешељу, дајући му публицитет који не заслужује – рекао је Мерон новинарима у Сарајеву, где је у посети.

Он је казао да не може да се меша у Шешељеве јавне иступе и да је Србија, где је Шешељ, суверена земља и да то треба да регулише.

Поводом јучерашње расправе о Шешељу у ЕП-у у Стразбуру, а затим и у СБ УН, Мерон каже:

– Ако ће се расправљати, нека се расправља. Нема шта да се крије и веома је добро бити транспарентан у свим стварима. Не смета ми постављање било каквих питања – рекао је он, и додео да у целом случају постоје „бројни неспоразуми”.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести