Вучић: Одмерена реакција на албанску провокацију

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Србија у разговорима са председником албанске владе показала истинско гостопримство и да је на унапред припремљени сценарио реаговала уздржано, поносно и примерено,

пренео је Танјуг.

Вучић је истакао да је политика Владе Србије да се разговара и да се решавају проблеми, и да то види као политику будућности. Он је одбацио критике да је требало другачије реаговати на Рамину провокацију.

Наиме, Еди Рама је у Београду на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем у Палати “Србија” рекао да је “Косово независна држава” и да је то “реалност коју треба прихватити”.

- Ако неко мисли да би озбиљна политика била да сам узео мотку или ударио Раму, мислим да то није озбиљна политика, а ти који ми држе предавања да је тако нешто требало да урадим и који кажу да би тако нешто урадили, били би мањи од маковог зрна - уверен је премијер.

Вучић је рекао да ће у разговорима са амбасадорима земаља Квинте, између осталог, разговарати и о посети Раме Београду.

- Желим да видим шта они мисле, имају ли шта да замере Србији, да ли нисмо показали гостопримство, да ли смо показали лоше гостопримство, да ли смо их неком речју увредили, да ли смо неку ружну или тешку реч изрекли, коју наши гости нису очекивали или смо само штитили свој интегритет, понос и суверенитет отаyбине - рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће Рама доћи у Београд и на кинеско-регионални самит у децембру и да и тада неко треба да му каже „добар дан”, те још једном нагласио да је политика Владе Србије одговорна, озбиљна и политика разговора.

Говорећи о у том моменту очекиваној посети албанског премијера Прешеву, Вучић је рекао да све што се прекјуче догодило и све што ће се евентуално догодити у Прешеву, понајмање говори о Србији.

- Говориће много о њима, можда и о још некоме, а о нама нико не може да изговори лошу, тешку или непријатну реч - сматра председник Владе Србије.

Он је истакао да је познато да Рама мисли да је Косово независно, али да то није била тема њихових разговора и да је, уколико је неко требало да покрене ту тему, то требало да учине домаћини.

- Албанија нема никакве везе са Косовом, или су још једанпут хтели да нам покажу да приче о “великој Албанији” нису само наш кошмар, већ и нечији снови, сигуран сам пусти снови - рекао је Вучић и истакао да ни прекјуче премијер Рама није имао одговор, какве везе има Албанија са Косовом.

Дан након посете Београду, албански премијер Еди Рама је отишао у Прешево на југу Србије, где су га грађани поздравили овацијама, а испред зграде општине дочекао га је председник општине Рагми Мустафа.

Грађани Прешева, који су испунили главни градски трг, дочекали су Раму са заставама Албаније и уз гласну музику, а по граду су претходних дана постављени билборди с поруком: „Добродошли премијеру”. На два таква билборда јуче ујутро је бачена црна фарба, пренео је Танјуг.

Боравак у Прешеву Рама је започео посетом општини где су га на ванредном заседању одборници општинског парламента прогласили почасним грађанином. Признање му је уручио председник општине Прешево Рагми Мустафа, а Рама се захвалио одборницима и поручио да је стално у мислима са Албанцима на југу Србије.

Рама је изјавио да ће Албанија више бринути о Албанцима на југу Србије и истакао да је заједнички пут и Србије и Албаније и Косова и Македоније пут у ЕУ, наводи Фонет.

Он је позвао премијера Александра Вучића да ради на решавању проблема које има албанска заједница на југу Србије, помињући при томе лошу инфраструктуру, економску неразвијеност и недостатак посла, проблеме у образовању и слично.

Рама се касније, поздрављен бурним аплаузом у прешевском Дому културе, обратио бизнисменима и средњошколцима.

Посланик Албанаца у Скупштини Србије Риза Халими рекао је Фонету да је Рама Албанцима у прешевској долини пренео поруке које су у складу са разговорима у Београду.

- Поруке су позитивне и суштина јесте у томе да ће Албанија више бринути о Албанцима у Прешевској долини, али и порука сарадње која је потребна у региону - рекао је Халими.

Поводом критика на рачун Владе Србије да је занемарила општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Халими је рекао да за разлику од Вучића, који није био у Прешеву као премијер, Еди Рама одлично познаје овдашњу ситуацију и животне проблеме грађана зато што је неколико пута у ранијим приликама долазио у Прешево.

Боравак Раме на југу Србије пратило је велико обезбеђење, вишесатна обустава саобраћаја на аутопуту и блокиране прешевске улице.

Е. Д.

 

Рама: Прешевским Албанцима права као Србима на Косову

Албански премијер Еди Рама изјавио је да упркос тешкоћама у односима са Србијом дијалог с Београдом треба да се настави. Јер, како је рекао, једино сарадња јача позицију његове земље која тако може боље да заштити аспирације свих Албанаца који живе у Србији.

Рама је у обраћању грађанима Прешева у Дому културе посебно истакао да влада у Тирани подржава и форсира дијалог Албанаца са југа Србије с владом у Београду, посебно кад је реч о решавању животних проблема пре свега у области инфраструктуре и образовања.

- Нема разлога да Албанци из Прешевске долине имају мање могућности, слободе и права него Срби на северу Косова - рекао је албански премијер и додао да ће његова земља подржати намеру да решавање проблема у Прешевској долини буде суштинско питање на путу приближавања Србије ка ЕУ, те да неће дозволити асимилацију Албанаца на том подручју.

 

На Косову поздравио заставу „велике Албаније”

Албански премијер Еди Рама се по завршетку посете Србији вратио у Албанију преко Косова, а по преласку административног прелаза Кончуљ, застао је како би поздравио групу Албанаца који су носили заставу са мапом „велике Албаније”, пренео је РТС. Због исте такве заставе прекинута је фудбалска утакмица Србија - Албанија, 14. октобра у Београду.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести