Вучић: Пајтић плаћа народним парама да га хвале

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је откриће Савета за борбу против корупције да је лидер ДС-а Бојан Пајтић плаћао медијима да објаве интервјуе с њим,

попут интервјуа „Недељнику” за 400.000 динара народних пара – скандал.– Скандалозно је кад сам видео да Пајтић свој интервју „Недељнику” плаћа народним и државним парама – рекао је Вучић на питање новинара о налазима Савета, и констатовао да „гори скандал на свету не постоји”. – Ја никад ниједан интервју нисам платио.

Председник Владе је навео да је за њега извештај Савета „богом дани папир” јер је видео како се новац грађана трошио на разне глупости.Премијер је запитао новинаре да ли су било где нашли да је он било коме платио неки свој интервју, осим емисије Телевизије Н-1 о медијима, у којој су, како је приметио, о њему речене „најгрдније ствари”.

– То сам платио 800.000 динара, а да нисам баш ни знао да се то плаћа – приметио је премијер и, пошто је запитао сараднике које је то министараство финансирало, додао: – Стручњаци из Министарства културе су то платили.Савет за борбу против корупције утврдио је да је Пајтић од 2011. до 2014. из буyета исплатио више од 103 милиона динара на име трошкова маркетинга и оглашавања у медијима. Влада Војводине, по подацима те антикорупцијске институције, само током 2014. године дала је 8,8 милиона динара за „директну промоцију активности покрајинских функционера”, за праћење конференција за штампу, продукција ТВ и радио емисија, реклама, интернет презентације...

Тако је „Недељнику” плаћено 468.000 динара за објављивање Пајтићевог интервјуа, док је магазину „Време” дато 1,8 милион динара за додатак о „реклами и пропаганди”.Вучић је рекао да је веома заинтересован да види извештај Савета те да је пресрећан што је 2014. године најмање новца – а сигуран је у то да је 2015. још мање – потрошено на оглашавање јавних предузећа.

На питање зашто Влада, која је оснивач Савета, није доставила све потребне информације, Вучић је рекао да ће учинити све да Савету помогне да те папире добије.– Нико ме није питао за то, премијер се тиме не бави, али ћу данас на Влади с одушевљењем да их замолим – рекао је он.

Кад је реч о документима које би требало да доставе „Србијагас” и „Телеком Србија”, који нису доставили ниједан податак, Вучић је рекао да ће интервенисати у складу са законом.– Нисам директор ни једног ни другог, један је нестраначка личност, један је члан СПС-а. Радићемо на том питању – казао је премијер.

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић, представљајући извештај Савета, рекла је и да је Јасна Матић својевремено као државна секретарка преко Министарства телекомуникација плаћала своју колумну „Дигитализација” у „Куриру”, као и да су интервјуи Расима Љајића финансирани преко Министарства телекомуникација.

Часопис „Недељник” најавио је тужбу против Савета за борбу против корупције због навода у најновијем извештају тог Владиног тела. Како се наводи, тужба ће бити поднета јер је у извештају тог Владиног тела пише да је интервју с лидером ДС-а Бојаном Пајтићем тај часопис наплатио више од 400.000 динара. Недељник је саопштио да интервју с Пајтићем није имао пет страна, већ две, те да је наплаћен промотивни текст о Војводини, а не тај интервју.

Часопис је, како се наводи, у броју од 13. марта 2014. године објавио промоцију Војводине на пет страна с јасном ознаком „Специјал”, у другој боји, с логом „војводина.орг.гов.рс”, а на упит АП Војводине. Сав материјал је послат из АП Војводине, и наплаћен је по ценовнику, тако да се не види, кажу у „Недељнику”, ниједан разлог зашто се тај часопис апострофира као проблем, а посебно „плаћени интервју на пет страна”.

Е. Д.
 

Ко је премијеру послао честитку?

Премијер Александар Вучић потврдио је јуче, одговарајући на питања новинара, да је добио новогодишње честитке од председника САД Барака Обаме, као и од председника и премијера Русије, Владимира Путина и Дмитрија Медведева.
Да ли вам је стигла честитка за Нову годину и како ви у Влади честитате једни другима празник?, питали су новинари председника Владе, а он узвратио да не спада баш у „честитаре”:
– Нисам ја за пријеме и коктеле, мене ретко тамо можете видети... Ја волим да дођем и с народом да поразговарам – рекао је Вучић и, на инсистирање новинара, споменуо да му је Нову годину честитао председник САД с породицом, Путин, Медведев…
– Моји из кабинета воде рачуна о честиткама, а мене интересује посао – рекао је он.
Да ли вам је Вулин писао?, било је питање, поводом иницијативе Вулина и лидера СПС-а за састанак.
– Није ми Вулин писао, писао ми је Дачић писмо. Што ми, људи, пишете писма кад имате телефон...? Ионако се чујемо петнаест пута дневно, кажите ми телефоном шта имате – приметио је премијер.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести