Вучић: Помоћ Швајцарске за увођење дуалног образовања

Председник владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Берну да Србија рачуна на помоћ Швајцарске у реформи образовног система и увођењу дуалног образовања,

о чему је данас разговарао са председником те земље Јоханом Шнајдер Аманом.

Вучић је после сусрета са председником Швајцарске конфедерације констатовао да билатерални односи Србије и Швајцарске напредују у свим областима, те да је више швајцарских компанија заинтересовано за улагање у нашу земљу и да ускоро очекује долазак неколико њих.

Наводећи да је својевремено у Давосу управо од Шнајдер Амана чуо да би увођење дуалног образовања било веома лековито за Србију, Вучић је рекао да су од тада покренути бројни пилот пројекти по Србији, од Ниша до Суботице, у оквиру којих млади људи из техничких школа почињу да раде са 16 година и одмах по добијању дипломе добију радно место, што ће морати да се настави.

"На томе ћемо морати да радимо више, јер то раде Немачка, Аустрија, све више и САД и све земље које желе да буду успешне...", рекао је премијер и додао да зна да је то тешка тема за нас у Србији.

Истакао је да је влада спремна да субвенционише дуално образовање и да направи правни оквир за њега, али је додао да је то велика реформска прича за будућност.

"То што смо направили одличне резултате у смањењу јавног дефицита, сто имамо одличан раст којем се сви чуде, што ћемо догодине да будемо најснажијија европска земља по проценту раста, то је одлично, али није дугорочно и стабилно ако себе, свој однос и свест не променимо", рекао је Вучић и додао да су зато министри образовања, пољопривреде, здравства најважнији људи.

Вучић је додао да Србија очекује велику помоћ, пре свега стручну, од Швајцарске, али да ћемо морати и много да радимо на себи и да себе мењамо, како бисмо као земља ишли напред.   

"Чуо сам од највећег стучањака и државног секретара Швајцарске, који је задужен за образовање, а који ће у новембру доћи у Србију, да има седморо деце и да му она деца која раде шегртски посао имају веће плате од доктора наука и то је код њих нормално, јер је у путању посао на тржишту...Није довољно само стећи диплому и рећи да си завршио за цео живот... Цео живот се учи", навео је.

Вучић је додао да су млади људи од 15 до 19 година жељни знања, и да мењају свет.

"Већ од 25 до 35 година људи постају помало цинични, чекају да нешто падне с неба и да са мање рада добију боље резутате и веће плате и тешко их је одучити од приче о дипломама", рекао је Вучић и закључио да реформе у образовању морамо да радимо за будућност.

Вучић и Аман о европском путу Србије
Председник Швајцарске Конфедерације Јохан Шнајдер Аман истакао је данас у разговору са председником Владе Србије Александром Вучићем да је стабилизација региона Западног Балкана један од приоритета швајцарске политике.

"Када имате стабилност, велике компаније су спремне да улажу у ту земљу", нагласио је Шнајдер Аман.

Он је истакао и да је веома важно улагати у образовање младих људи, и да је Швајцарска спремна да настави сарадњу са Министартсвом просвете и своја искуства понуди Србији.

Председник Швајцарске Конфередације такође је указао да постоји много заједничких интереса између Швајцарске и Србије.

Председник Владе Србије и Шнајдер Аман разговарали су и о европском путу Србије, ситуацији у региону, билатералним односима и дуалном образовању.

Вучић је обавестио Шнајдер Амана о економским реформама и привредном расту Србије и истакао да су учињени први кораци у реформи образовног система, по угледу на Швајцарску, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Вучић је нагласио и да данас борави на годишњој Конференцији о дуалном образовању у Винтертуру, како би што више научили из швајцарског модела дуалног система образовања.

Премијер је нагласио да је већ неколико страних компанија у Србији изразило спремност за учешће у партнерству са образовним институцијама.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести