Вучић: Проблем постоји, ми морамо бити уздржани

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима, после састанка са представницима Републике Српске, да су поделили забринутост због Декларације СДА, да су констатовали да проблем постоји, али да је његов апел да покажу пуну уздрзаност и да не реагују пренагљено.
Vučić i Dodik daju izjave posle sastanka sa predstavnicima Republike Srpske Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић и Додик дају изјаве после састанка са представницима Републике Српске Фото: Танјуг/видео

Он је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да нам је мир потребан као "хлеб насушни" и да је ове људе и њихову забринутост потпуно разумео, али да их је замолио да не реагују пренагљено.

Такође је одбацио сталне приговоре да се Србија наводно меша у унутрашње ствари БиХ, иако је потписница и гарант спровођења Дејтонског споразума.

"Неки сматрају да ће Србија док год постоји бити сувише велика и јака. И када бисмо је скоро уништили, не би била онолико мала колико би они желели", приметио је Вучић.

"Политика Србије је разговор, дијалог, очување мира и стабилности. Мој позив је на уздржаност и шта год ми можемо да учинимо да тензије смањимо... Апел Србима у име Србије, зато што нам је мир потребан као хлеб насушни. А Србија ће бити уз свој народ, нећемо поновити оне односе које смо имали некада и који су нас коштали много, живота људи", рекао је Вучић.

Он је истакао да би "било какав сукоб знацио економски крах и крај добре будућности за све нас".

Подсетио је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, који може да се мења само договором сва три народа.

А на евентуалне приговоре што се Србија бави Декларацијом СДА узвраћа подсећањем да је Србија као страна потписница тог споразума дужна чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом.


Шаровић: Декларација СДА - корак уназад за БиХ

Председник Српске демократске странке (СДС) из Републике Српске Мирко Шаровић оценио је данас да је Декларација бошњачке СДА непотребан документ и да представља корак уназад када је у питању напредак БиХ.

Шаровић је рекао да декларација СДА представља претњу по мир и стабилност у целој БиХ, наводећи да има још декларација које представљају сметњу европском путу те земље.

"На састанку нисмо тежили ни за каквим заједничким саопштењем или неким ставом. Више је ово била размена мишљења, посебно што су овде били представници позиције и опозиције. Странка на чијем сам ја челу је опозициона у РС", прецизирао је Шаровић.

Он је додао да је за њега састанак код председника Вучића био користан и да су с њим разговарали о целокупној ситуацији у БиХ.

"Искористио сам ту могућност и председнику Александру Вучићу изнео сам идентичан став као и други учесници. Није било разлика када је у питању Декларација, нијансе су биле у питању", рекао је Шаровић.

Поручио је да одговор из РС не треба да буде распирујући за земљу, већ да треба, како каже, да буде паметан и да садржи трајно опредељењу ка миру и Дејтонском споразуму.


"Србија је обавезна да да своју реакцију, мишљење и суд на свако њено кршење", рекао је Вучић.

Он је прочитао шта су све обавезе Србија по Дејтонском споразуму, како у региону не би говорили да се Србија понаша неодговорно и да се меша у унутрашње ствари других земаља.

Објаснио је да се суштинске обавеза Србије као сукцесора СР Југославије да се могу поделити у две врсте, које су изричито прописане одредбама Општем оквирног споразуму и могу се даље поделити у три групе.

То је да Србија и БиХ признају једни друге као сувуерене државе у међународним признатим границама, начело за споразум о региналној контроли наоружање и споразум Србије и НАТО о транзитним аранжманима, рекао је Вучић.

"Друга врста обавеза је из чињенице да је Србија страна потписница Дејтонског споразума, а циљ успостављање и одржавање трајног мира. Србија је гарант спровођења мировног споразума, то јест дужна је да чува поредак који је успорављен Дејтонским мировним споразумом. За свако крсење Дејтонског споразума који је међуинародни правни уговор Србија је обавезна да да своју реакцију, своје мишљење и суд. За оне који су намерно неписмени или се праве да им то објасним".

"Да објасним онима који се праве неписменим, био сам једини лидер који није ишао у току кампање у БиХ и мешао се у изборни процес. Ердоган је поцео своју кампању из центра Босне и нико није правио проблеме. Неки сматрају да Србија док постоји да це бити сувише велика и јака, када бисмо је скоро уништили не би била онолико мала колико би они желели", рекао је српски председник.

Каже да је тражио у складу са принципом добре вере и савесног понашања - бона фиде да разговра о декларацији СДА са свим људима из Републике Српске и да су и они то претходно тражили.

Рекао је да су представницима парламентарних странака у Српској, као и њено руководство, осудили СДА декларацију, као и да су сагласни по два питања: једно је однос према опстанку Републике Српске, друго је веома негативан према тексту деларације СДА и других докумената, а трећи однос је поштовање према Србији и жеља за најбољим односима са Србијом.

Политика Србје је, истиче Вучић, да на све то Срби морају да буду веома уздржани, рекао је и позвао и Милорада Додика и Жељку Цвијановић и све наше људе да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено већ у складу са интересима Српске и Србје, као и БиХ, а то је да дамо све што можмео од себе да се сачува мир и стабилност.

"Било какав сукоб значио би екононски крах и крај за све нас и крај добре будућнсоти за све нас. Зато да покушамо да позовемо све актере на смиривање тензија и на поштовање Дејтонског спораузма. А полтичика позиција Србије да ми поштујемо постоајање БиХ као једна државе, коју чине два ентитета, са свим њиховим налдезнжостима, као и договор три конституивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака. Та позициај је принципијелана и непромењива", навео је Вучић.

Истиче да Дејтонски споразум једино може да се мења договром сва три народа, а не наметањем воље једног народа другим народима.

"То морају да знају сви", истакао је он указујући да је Србија гарнат Дејтонског споразима.

Додик: Забринути смо за будућност, СДА да повуче декларацију

Српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио је данас, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, да је за Србе у БиХ Република Српска приоритетна и најважнија, да је јединствен став српских политичких партија да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Српску и да је порука Бошњацима да од тог документа да одустану.

Уколико бошњачка страна то не уради, Додик је поручио да су Срби у Републици Српској данас веома забринути за своју будућност и да немају права да буду ни неопрезни, ни наивни.

Обраћајући се новинарима након састанка представника власти РС и парламентарних српских политичких партија у БиХ са председником Србије, Додик је констатовао да они у овом треутку немају исте ставове о томе шта учинити, али су, казао је, јединствени у томе да одбацују декларацију СДА.

Према његовим речима, место за креирање ставова према том документу је Скупштина Републике Српске и, како је казао, апсолутно тражи активирање права РС на самоопредељење до отцепљења.

Додик је рекао да су Срби одлучни да се бране у сваком погледу и да очекују помоћ од Србије у свему.

Рекао је да су председника Вучића и премијерку Ану Брнабић упознали са актуелном политичком ситуацијом у БиХ.

Истакао је да је у овом тренутку српским политичким стракама потребан консензус и јасан одговор на декларацију СДА усвојену на надавном конгресу.

Тај одговор, према његовим речима, мора бити снажан, јасан и јединствен.

Додок је истакао да та политичка декларација није само документ СДА, већ свих бошњачких странака у БиХ и да су та документа трајно опредељење Бошњака у БиХ.

Србима у РС, казао је Додик, су од раније познати такви ставови Бошњака, као и да они у томе имају подршку странаца, оних који промовишу систем друштва на либералним основама.

"За нас је Република Српска приоритет и једина могућа опција. Одбацујемо декларацију као атисрпску и антидејтонску која има за циљ да сруши постојећи политички систем у БиХ”, рекао је Додик.

Упозорио да, на пример, у Федерацији постоји шест фабрика за производњу наоружања, а у РС ниједна и на чињеницу да се у БиХ враћају ратници из Сирије, који су ратовали за тзв. Исламску државу.

Све то, истакао је, код Срба угрожава осећај безбедности и стабилности.

Вучића и Брнабић су, казао је, о свему информисали у настојању да обезбеде евентуалну подршку Србије у одбрани РС.

Подсетио је да је и раније тражио да се пошаље јасна порука да сваки напад на српску заједницу, значи напад на Републику Српску.

“Од Србије тражимо да нам помогне, потребнонам је оспосбјавање наших безбедностних јединица, јер ова документа су њихов крајњи циљ, они желе БиХ само за себе, без Срба и српског језика”, рекао је Додик.

Поновио је да је сасвим сигурно да је декларација СДА усмерена на рушење Републике Српске и српског идентитета, јер они афирмишу босански национални идентитет и језик који би требало да уништи било какво постојање Срба.

“Одговор Срба у БиХ зато треба да буде снажан и јединствен према било каквој могућности да та опредлејења они (Бошњаци) покушају да реализују. Наша јасна порука је да смо спремни одсутно да бранимо РС, али и да је потребно да вратимо дијалогу, да очувамо стабилнотст и мир и да се вратимо поштовању Дејтонског споразума. То значи да СДА мора да повуче ова документа. А, ако то не ураде немамо право да будемо неопрезни и наивни, јер само када смо то били, увек смо били побијени”, казао је Додик.

Захваливши председнику Вучицу и премијерки за финансијску подршку коју Србија пружа Републици Српској, Додик је рекао да је то до сада већ више 35 милиона евра, укључујући и помоћ за четири српске општине у Федерацији БиХ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести