Вучић: Процедуре морају да се поштују

Премијер Србије Александар Вучић и шеф Делегациие ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт обишли су данас место Јамена и радове на санацији од поплава, а који се раде средствима ЕУ у укупној вредности од 620 хиљада евра.

Премијер је захвалио ЕУ која је, како је навео, дала новац не само за изградњу нових и обнову оштећених кућа већ и помоћ пољиопривредним прозивођачима, материјалу, белој техници.

"Били смо суочени са великом пошасти", рекао је Вучић и оценио да смо успели у тешким околностима да највећи део проблема решимо.Он је навео да ће се убудуће гледати и пазити још више да све донације буду равномерније и правичније распоређене.

Како је навео, и овде у Јамени грађани разумеју и подржававају оно што држава ради, и поздрављају све друге донаторе, али и подвукао да их највише брине неправда.Управо због тога, премијер је оценио да је потпуно невероватно да неко овако тешку ситуацију хоће да искористи за себе и поручио да ће се још више радити на провери свих који помоћ добијају како се не би десиле неправилности.

На питања новинара да ли су куће раније могле да почну да се граде, Вучић је рекао да никако није могло да буде раније јер су процедуре морале да се поштују.Он је оценио да и неке грешке које су се десиле, управо су биле због тога што се хтело што брже да се реагује и помогне и додао да се ради најтранспарентније што је могуће.

Премијер каже да је и овде разговарао са народом и да није чуо, осим бојазни да хе се неко окористити мимо закона због тих поплава, критике на рачун државе.
Додао је да је држава до сада дала 50 милиона евра на име оштете за санацију поплава, а тек ће дати још.
Подсетио је да су укупно процењене штете од поплава 1,7 милијарди евра. Како је навео, нама је и пао БДП због тих поплава, посебно због мање производње угља, електричне енергије, наводећи да још није ни вода испумпана из Тамнаве.

"Када се све то среди, затим ако се буде завршио посао око Железаре и неке друге инвестиције, грађани ће са оптимизмом моћи да гледају у 2015, а посебно у 2016.годину", рекао је Вучић.Девенпорт је казао да је ЕУ издвојила 620.000 евра за помоћ породицама у Јамени, тако да ће укупно 35 породица добити или потпуно обновљене куће или нове куће.

ЕУ је, напоменуо је, до сада издвојила и новац за помоћ пољопривредним домаћинствима у Јамени, да је допремљено 18 тона ђубрива, 10 тона семена, а да ће донирати и машине за пољопривреду.Србија се, казао је, третира као земља чланица ЕУ, а да ће обнова после катастрофалних поплава бити дуготрајан посао и подвукао да треба радити на превентиви.

За обнову после поплава општина Шид је од ЕУ добила 620.000 евра. У селу Јамена биће изграђено 13 кућа, а санирано 22, док је 60.000 евра издовјено за подршку пољопривреним газдинствима.
 

Помоћ за подстанаре у оштећеним објектима

Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да ће ускоро почети да се исплаћује помоћ подстанарима у објектима у којима су остали без покућства после мајских поплава.

Вучић је у разговору са мештанима села Јамена у општини Шид, које је страдало у поплавама, рекао да држава може и хоће да помогне и да ће то и урадити, али је замолио грађане да имају разумевања за напоре које држава чини.

На изражену бојазан мештана да су могуће малверзације, Вучић је рекао да, на жалост, увек има оних који желе да се окористе несрећом других.
Он је навео пример да је у једним новинама објављено да човек није добио ништа, а да се испоставило да је уствари добио 250.000 динара, кревете и душеке, грађевински материјал, белу технику...

Премијер је рекао да је с друге стране задовољан због тога што постоји прециyна евиденција и што се тачно зна који су то људи, али да, "на нашу срамоту, полиција сада мора да се бави таквим стварима"."Морамо да хватамо лопове који користе народну муку и користе се несрећом других", рекао је Вучић.Говорећи о подстанарима који живе у објектима који су настрадали у поплавама, Вучић је навео пример да је један од власника објекта добио новац, а затим нестао, тако да је тај подстанар остао без икакве помоћи.

Он је додао да је не само због тих ствари припремљен програм за помоћ подстанарима.Европска унија је обезбедила 620.000 евра за обнову после поплава у општини Шид.Од тог новца 320.000 евра биће издвојено за обнову приватних кућа, односно изградњу пет монтажних кућа и 22 санације, док се у селу Јамена зида осам приватних кућа, за шта ће бити издвојено 240.000 евра.

Остатак новца од 60.000 евра биће издвојен за подршку пољопривредним газдинствима.Обнова кућа је почела јуче, а требало би да буде завршена до 15. децембра.

Држава ће преузети све дугове Железаре Смедерево

Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Јамени да очекује да Железара Смедерево у пуном капацитету почне са радом у мају или јуну наредне године, а да све процедуре буду завршене до 1. фебруара.
Јавни позив ће, рекао је премијер, бити објављен крајем ове или почетком следеће седмице.
"Држава ће преузети све дугове Железаре, у висини од око 370 милиона евра", казао је он и додао да ће држава учинити све што мозе, јер проблем Железаре у Смедереву не може да се реши без помоћи државе и доброг инвеститора.
Вучић је поновио да је приватизација Железаре важно питање за Србију, једно, како је рекао, од најважнијих у овом тренутку.
Након објављивања јавног позива рок за пријаве је месец дана, а затим је потребно још неко време до расписивања тендера, након чега следи завршетак процедуре, прецизан је премијер.
"За све то нам треба око пет месеци и рачунајте да у мају и јуну почнемо у пуном капацитету да радимо а да све процедуре буду завршене до 1. фебруара", навео је он.
Време је, додао је, потребно и за покретање друге пећи.
Он је рекао да претпоставља да ће тендерски услови бити покретање друге пећи, пуна производња од преко два милиона тона за разлику од садашњих 380 хиљада тона, те повећање садашњих прихода од 320 милиона на 1,4 до 1,5 милијарди евра

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести