Вучић: Србија није пред ултиматумом

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће у наредном периоду бити донета одлука у вези с применом споразума Београда и Приштине о телекомуникацијама, наводећи да су

разговори о тој теми тежи него што се споља чини, али да не може да каже да је реч о ултиматуму.

– Не бих говорио да је реч о ултиматуму, реч је о разговорима које смо водили у Бриселу – рекао је Александар Вучић, осврћући се на изјаву директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића да се Србија налази пред ултиматумом.

Вучић је објаснио да није реч буквално о ултиматуму, али да се пред Србију стално стављају политички услови који се увек тичу Косова и Метохије, а да таквих услова за друге кандидате нема, те да у таквим околностима морамо бити свесни тога да, како је рекао, „ако их будемо одбили, неће нам отворити поглавља”.

Премијер је подсетио на то да је споразум о телекомуникацијама потписан у августу прошле године, али да постоје различита тумачења те да је питање имовине једно од њих.

– Веома је тешко донети позитивну одлуку о томе, али је тешко донети и негативну одлуку о томе јер знате с каквим се политичким последицама суочавате. Мерићемо какву ћемо одлуку донети, покушаћемо још нешто да променимо и донећемо најбољу одлуку у интересу Србије – рекао је Вучић.

У том смислу је и прокоментарисао да му није драго што је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изашао у јавност с изјавом да смо пред ултиматумом.

– Без обзира на то што је похвално говорио о мени као председнику Владе, мене је довео у најтежу ситуацију јер, ако то прихватимо, биће да сам донео нешто против свог народа, а ако не прихватимо, бићемо ми директно одговорни за евентуално тешку политичку ситуацију – рекао је Вучић.

Он је објаснио да је споразум о телекомуникацијама потписан прошле године у Бриселу, а да се сад разговара о акционом плану о којем две стране нису сагласне у вези с тачкама 9 и 11, које не прихвата приштинска страна и ЕУ, а које се тичу имовине.

– Наш страх је да ће на основу тог споразума тумачити и друге ствари за имовину па ће рећи да и „Газиводе” и „Трепча” припадају Приштини, а не пада нам на памет да им дамо на „добар дан, изволите” – казао је Вучић.

Он је рекао да је тим Београда прошле недеље разговарао у Бриселу с Приштином, да је у четвртак само једна реченица требало да се измени у акционом плану да би га Београд прихватио, али је већ у петак речено да то више не важи.

Премијер је уверен у то да ће извештај Европске комисије бити позитиван по Србију, и поручује да има много питања која ће поставити, али да чека да види извештај у писаној форми.

– Србија је суверена и независна земља. Верујте ми, много ми је стало до извештаја ЕК-а, али ми то тренутно није прва брига. Много важније ми је да се сачувају мир и стабилност у региону од тога колико ће ме „лупати мотком по глави” и колико ће тога изговорити против владе у Београду – рекао је Вучић новинарима поводом писања медија о садржају предстојећег извештаја ЕК-а о напретку, замеривши при томе појединим медијима што истичу само замерке на рачун Србије у том извештају.

Изразивши уверење да ће извештај бити позитиван, Вучић је рекао да они који хоће намерно да извуку негативне делове и представе Србију и ЕУ у погрешном светлу, то своде на „неке скупове хомосексуалаца”. То, како је додао, није фер ни према ЕУ ни према Србији. Вучић је уверен у то да ће ЕК пре свега похвалити оно што је најважније, а то су економски резултати.

Када је реч о сарадњи с Москвом, он је истакао да ће та сарадња бити настављена.

Што се поглавља 23 тиче, Вучић је подсетио на то да оно каже да се извршна власт не сме мешати у рад Тужилаштва и судова.

– А онда се сви њихови патуљци и пијуни мешају у рад нашег тужилаштва и правосуђа, па онда ћуте кô заливени када их питам за Оливера Ивановића, који је готово две године у затвору. Мене питају свака три минута зашто је ухапшен регионални директор полиције на КиМ Нехат Тачи. Када кажем „у складу с поглављем 23” немам право да то знам јер сам извршна власт, кажу „пусти сада то, важи када ти ми кажемо, не када ти хоћеш“. Изгледа да ће опет ћутањем морати да ми одговарају на многа питања која ћу морати да поставим – приметио је Вучић.

Поновио је да је Србији важно да економски јача да би се понашала слободније, али и да нам ратови више никада неће бити потребни.

Такође је казао да је важно да се неко поглавље отвори, али мање је битно од мира и стабилности у региону.

Он је, одговарајући на питање новинара у вези с најавом САД и ЕУ да ће увести санкције против председника РС Милорада Додика, навео да још никакве мере нису предузели ни Вашингтон ни Брисел.

– Буду ли предузели мере, ми ћемо наше кораке размотрити. Пошто Влада води унутрашњу и спољну политику у складу с Уставом, као премијер не мислим да би било морално или нормално да предложим увођење било каквих санкција против руководства РС или њеног председника – објаснио је Вучић, истовремено поручивши да је спреман да сноси све последице које би таква одлука изазвала.

Е. Д.

 

Тешке ствари

Вучић је рекао да је добио папир о којем треба да се изјаснимо и о којем нема преговора, и да ће одлука бити донета наредних дана.

– Видећу како и шта да предложим нашој влади и преговарачком тиму. Реч је о веома тешким стварима и последице су за нас озбиљне у сваком погледу – казао је премијер, приметивши да се према Србији и иначе примењују тежи аршини него према неким другима. – Нама могу да кажу да смо шака јада и ништа, и да шаљу новац разним невладиним организацијама да нас малтретирају због три бараке. Има ли ту правде, нема, морамо да се навикнемо на то да се боримо и изборимо за бољи статус Србије и нашег народа и урадимо све што можемо да не отежамо ситуацију.

Вучић је додао да у вези с КиМ ништа није лако.

 

Против подизања зидова

Вучић је рекао да и даље није спреман да подиже зидове око Србије.

– Бугарска подиже зидове према Турској и Грчкој. У нашој влади, чини ми се, постоји несумњива већина која је за подизање зидова. Хвала им што то питање не постављају на седницама Владе јер бих морао одмах да се склоним, пошто је то нешто против чега сам био и остао и данас – рекао је Вучић одговарајући  на питања новинара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести