Вучић: Стабилно и чврсто финасирање, реално скројен буџžет

Направили смо чврсто и стабилно финансирање и ово је најбоље кројен, а реално скројен буџет, изјавио је премијер Александар Вучић

у обраћању посланицима у парламенту, у којем је у току расправа о предлогу буџета за 2017. годину. 

"Веома сам поносан на ту чињеницу", истакао је премијер и подсетио да је за ову годину био предвиђен дефицит од 122.1 милијарде динара, а што је оцењено као добар дефицит на путу изласка из кризе и две године мандата владе и разговора са ММФ.

 На данашњи дан имамо суфицит од 31 милијарду, прецизирао је Вучих, прецизирајући да је реч о владином буџету.

Он се осврнуо на то да неки буџете из 2005. и 2006. године представљају као најбоље и по питању дефицита навео да су тада у буџетима представљена и средства која су добијана из приватизација и да су буџети били кројени на основу тога па су сви расходи састављани по тим приходима који нису били реални, наводећи као пример да је само Мобтел продат за око милијарду и 500 милиона евра и рачунао се као редовни приход. 

 "Онда смо ушли у потпуну катастрофу, јер није имало шта да се приватизује. Нема тих прихода од 2008. године", додао је премијер.  
 Како је рекао, приходе такве природе смо остварили у висини од око 30 милиона и нису приказани у буџету, а државна каса се пуни из пореза, акциза, такси...

Имамо стабилно и чврсто и фиансирање које се не ослања  на то да ли ћемо продати једно или друго предузеће. рекао је Вучић.
 Како је објаснио, биће прихода од аеродрома, али ни то није приказано како би се смањио дефицит и приказао мањим, нити је убачено било шта у вези са ЕПС-ом или Телекомом, на пример.

Додао је да није ништа ни планирано у вези та два предузећа, али да није ништа ни "убачено" да би стање изгледало боље.
Он је рекао да је у Предлогу буџета приказан по први пут и расход за РТБ "Бор" где имамо лоше стање и где смо показали да не умемо њиме да управљамо те да треба и да се да две млилијарде динара док се то не буде решило.

Како је рекао, приказује се и новац за коридоре, зајмове и нсиста се не крије у буџету.
"Уврстили смо све што можемо, јер нећемо ништа да кријемо и људи могу да виде на шта иде њихов новац" поручио је премијер.
Све у свему, буџет за 2017. годину најздравији је предложени буџет, који значи излазак Србије из кризе, резимирао је председник владе.

Важно је, каже, да се настави да дисциплином и да нема бојазни за Србију уколико сваке године будемо имали раст од три одсто.

"Што је новчаник Србије бољи, то ће бити пунији новчаник грађана Србије", истакао је Вучић уз коментар да Србија следеће године неће бити у кризи, иако, каже, неће бити лако. 
Он је изразио задовољство што су јавне финансије здраве, те приметио да ни он није очекивао тако добре резултате.

Остаје, каже, да сада подижемо друге изворе раста.

"Верујем да то можемо, за то нам је потребна подршка народа који треба да зна да преко ноћи ништа не бива, али да смо направили да јавне финансије буду здраве", рекао је премијер. 
Додао је и да је из Пореске управе стигао извештај по коме се у 60 од 70 објеката не води промет преко фискалне касе:

"Код нас потрошача, постоји обичај да се 'псује мајка' држави по сваку цену, а људи не разумеју да када не добију фискални рачун да су себи одмогли. Одмогли су држави, а то значи  да неће имати добру пругу, пут, урађену болницу...", апеловао је Вучић.  

 

За Војводину 7,3 одсто, за плате, пензије, путеве...
Предлог буџета Србије за 2017. подразумева да АП Војводина добије 7,3 одсто средстава из државне касе, објаснио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, у обраћању народним посланицима у Скупштини Србије, рекао да жели да се отвори додатна дискусија о Војводини у Парламенту, истакавши да држава заправо даје покрајини да “ојача оно што Република већ плаћа”.
“Нема никаквих суштинских обавеза на нивоу покрајине, јер ми плаћамо и пензије, и плате и путеве и све. Ми дајемо паре да би покрајина исплатила покрајинским инстутуцијама”, рекао је Вучић.

Он је као пример навео и то да ће 465 милиона динара бити уложено у гранични прелаз Батровци, 300 милиона за Келебију, 386 милиона за изградњу новог затвора у Панчеву, 171 милион у складу са Законом о социјалној заштити...
Он је оценио да не разуме "папазјанију" која је створена по питању укупних средстава којима покрајина располаже.
Приметио је да може да разуме да за то има политичких разлога, али не и економских,  да неко овако "замути воду" по том питању.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести