Вучић: Желимо још више руских инвеститора

– Србија с Руском Федерацијом намерава да даље побољшава економске односе, те да подигне ниво трговинске размене – рекао је по доласку у Москву премијер Србије Александар Вучић,

и изразио велико задовољство пријемом и добродошлицом у главном граду Русије.

– Веома сам задовољан и срећан због начина како је српска делегација примљена у Москви и почастима које су нам указане, што говори о руско-српском пријатељству и нашим односима – нагласио је он у изјави новинарима.

Најавио је да ће у понедељак на састанку с председником Русије Владимиром Путином у фокусу бити економски односи. 

– Покушаћемо да подигнемо ниво наше трговинске размене с 2,3 милијарде евра. Мислим да ћемо у томе имати успеха. Србија извози све више робе у Руску Федерацију, после паузе, то јест проблема које смо имали 2015. због пада рубље, или неких процеса у свету. Прошле године смо успели да повећамо тргивинску размену 9,7 одсто – објаснио је премијер. 

Он је указао на то да у извозу Србије у Русију значајан удео имају прехрабмени артикли, чија је вредност, по нашим проценама, 350 милиона евра, а по руским проценама – 300 милиона евра, и која се увећава из године у годину.

– Желимо да у Русију извозимо више прерађевина, то јест све што може да настане у прерађивачкој производњи меса, воћа и поврћа. Желимо да заједнички производимо неке ствари. Мислим да имамо потенцијала и за заједничка улагања у наменску индустрију – указао је Вучић, и додао да је променом закона сада омогућена та врста сарадње.

Такође је казао да Србија жели да привуче више руских инвеститора, који не би били везани само за енергетику. По његовим речима, постоји неколико идеја о фабрикама машина и аутомобила, које би правиле своје погоне у Србији, а онда би с 51 одсто српских компонената могле да извозе на европско тржиште. Пренео је да ће бити разговора и о за нас веома важној теми – војно-техничкој сарадњи.

Указао је на то да смо добили „одређене поклоне” од Русије и да сада треба видети како ће се реализовати, те додао да би, ако би Путин донео одлуку о томе, реализација била знатно бржа. Објаснио је да, ако руски председник потпише указ, за шта постоји техничка могућност, било би само техничко питање када би се у Србију слала војна опрема. 

– Истовремено сматрам да је то од великог значаја за земљу јер је Србија војно неутрална. Поновићу ту основну тврдњу наше политике када су у питању војни савези, да Србија жели да остане неутрална, да ни на који начин не припада никаквим блоковима, али то значи да увек морамо бити спремни да заштитимо своју слободу и независност – поручио је Вучић. 

Он је истакао да је у складу с тим потребна подршка и помоћ, те додао да економски и финансијски стојимо много снажније него раније.

– То показује снагу Србије, да може да разговара са свима, и на Западу и на Истоку, да може да уради најбоље ствари за себе, да има пријатеље и на једној и другој страни света. Наш пут у ЕУ је стратешки циљ, али смо једини који нисмо уводили санкције Русији, који смо показали пријатељство према том народу и у тешким тренуцима, и нисмо им заболи нож у леђа, те мислим да у Русији то и те како умеју да цене, као и чињеницу да не припадамо ниједном војном пакту – казао је он.

Вучић је изразио уверење да Русија уме да цени када неко поштује сопствени сувернитет и независност, те да Руси то чине на начин како то раде Срби и други народи у Европи и свету. 

Циљ Србије је да пре свега очува степен либерализације који има с Русијом, Белорусијом и Казахстаном, као и да прошири списак роба за извоз, укључујући „Фијат” аутомобиле те додатно ојача односе с Јерменијом и Киргистаном. Такође је битно да се либерализује извоз меса, живине те да се осигурају бољи услови за пласман сирева, шећера и цигарета.

У прошлој години Србија је бележила раст извоза у Русију од 9,7 одсто, али још није достигла ниво из 2014. због пада рубље.

Што се војне сарадње тиче, која ће, такође, бити тема разговора Вучића и Путина, руској страни је исказана молба за добијање повољних услова за набављање система „Бук”, у циљу унапређења способности противваздушне одбране, након што је наоружање хрватске војске „ојачано” балистичким ракетама из прогама НАТО.

Такође, Србија треба да добије модернизоване тенкове Т-72 и оклопно-извиђачка возила БРДМ-2М. У Русију су с премијером Вучићем допутовали и министар одбане Зоран Ђорђевић, као и министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Е. Д.

 

Велики је Путин за те паткице

У Москви и више других градова Русије  су одржане демонстрације са симболом жуте паткице, а усмерене су против руског премијера Дмитрија Медведева у вези с његовим наводним летњиковцем, али, по руским медијима, имају за циљ руског председника Владимира Путина. 

– Видео сам их. То су мали протести, велики је Путин за те мале протесте – рекао је Вучић на питање новинара да ли је видео протесте у Москви.

Интересантна је, каже, чињеница да се на тим протестима користи исти симбол као и у Београду.

– Мислим да не морам даље да говорим и да су људи у Србији разумели – такве ствари обично долазе с истог места – казао је Вучић.

Рекао је да види да се користе исте приче, да су органзатори нашли нешто да искористе против Медведева с циљем напада на Путина, као што су у Београду искористили причу око Синише Малог за напад, како каже, „на мету коју су пре два дана званично објавили”. 

– Да ли је случајност, у то одавно не верујем. Ако ми неко каже да су различити људи смислили исти симбол у Београду, Бразилу и Москви, тешко да ћу да поверујем – рекао је Вучић.

Он је истакао да људи у Србији треба да буду поносни јер то показује да смо некоме били мета само зато што смо штитили своју независност и слободу.

– Позивам их да уложе још мало више новца у Србији у те патке, тако ће се више потрошити у „Делта ситију” или „Ушћу”, и више пара ће бити у буyету – нагласио је премијер. 

 

Јабуке и чарапе

Највише се из Србије у Русију извозе јабуке, а извоз те робе забележио је прошле године раст од 23 одсто и достигао вредност од 119 милиона долара.

Други по вредности производ који извозимо у Русију су женске чарапе, које је Србија извезла у Русију за 68,2 милиона долара, а следе лекови и гуме. Укупан извоз пољопривредно-прехрамбених производа прошле године је износио 299 милиона долара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести