Вујовић: Мање плате и пензије од 1. новембра

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да ће смањење плата и пензија бити привремено и делимично и да ће ступити на снагу 1. новембра, утицаће на плате и пензије које се исплаћују у децембру.

Истовремено, додао је, смањењем плата и пензија укида солидарни порез који је до сада био на снази.
Вујовић је нагласио да ће пензије и плате у јавном сектору бити враћене чим се успостави реални ниво доходака који може да се обезбеди на дужи рок.
"Привремено и делимично смањивање усмерено је на обезбеђивање довољне уштеде на расходима. Ми у највећој могућој мери уважавамо принцип солидарности и социјалне правде као уставно начело", рекао је Министар финансија.

Он је нагласио да ће већина пензионера, 61 одсто, бити изузета од сваког смањења а такође оне чије су плате и пензије мање од 25.000 динара ове мере неће погодити.

"Остали пензионери и запослени у јавном сектору ће имати смањења према одредбама закона који ће бити у парламенту у петак", рекао је Вуовић.
Министар финансија је појаснио да ће пензије бити смањене по маргинализованој стопи и као пример навео да ће пензије од 40.000 динара бити смањене за 3.300 динара, што је смањење од око осам одсто.
Смањење плата, појаснио је, биће 10 одсто и линеарно, с тим што ће  плате од 25.000 до 27.800 бити смањене од 0 до 10 одсто, а оне преко 27.800 биће смањене 10 одсто.

Ребаланс буџета и реформске мере неопходни су због будућности Србије и њених грађана, а не због било каквих, па ни иностраних интереса, изјавио је данас министар финансија  Душан Вујовић.

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ово значи и крај реформи које су предузете пре 20 година, али никада нису доведене до краја.
Све то, додао је, на дужи рок Србији треба да обезбеди раст плата и пензија, као и  отварање радних места које Србија заслужује.

"Пропустили смо шансе јер смо у време глобалне кризе, док је цео свет штедео, ми повећавали плате и пензије, из политичких или других разлога, и данас се зато суочавамо са последицама. Морамо да погледамо где смо, да сагледамо проблеме у прошлости и перспективе за будућност", рекао је Вујовић додајући да реформе захтевају две до три године и оне би требало да обезбеде трајну основу развоја.
Уз напомену да у реформе идемо добровољно, упркос чињеници да имамо велике девизне реформе, на којима бисмо могли да "седимо и чекамо", Вујовић је поновио да тиме обезбеђујемо извеснију будућност.

Такође, додао је, Србија треба да оправда поверење свих који су својевремено купили обвезнице државе и очекују да покажемо напредак у реформама и да смо били вредни њихових инвестиција које су значајан извор финансирања.

"Важни су нам инвеститори и међународне финансијске организације", рекао је Вујовић и додао да ће до краја године бити потписан споразум са ММФ-ом, а у најскорије време сачињен и програм преговора са том међународном финансијском институцијом. 

 


О ребалансу буџета у петак у Скупштини

Министар привреде Душан Вујовић изјавио је данас да ће предлог ребаланса буџета бити данас упућен у Скупштину Србије и да очекује да ће се тај предлог на дневном реду паралмента наћи у петак 25. октобра.

Вујовић је рекао да очекује и да већ у недељу или понедељак буде и расправа о амандманима на предлоге тих закона и да се ребаланс и усвоји.
 Влада Србије усвојила је на данашњој седници сет предлога закона чијом применом ће бити обезбеђена финансијска стабилност економског система земље.

Усвојен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србије за 2014. годину, са нацртима одлука о давању сагласности на одлуке о изменама и допунама финансијских планова Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког фонда за здравствено осигурање, Националне службе за запошљавање и Фонда за социјално осигурање војних осигураника, саопштила је владина Кнцеларија за сарадњу са медијима.

Влада је усвојила и Предлог закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, Предлог закона о привременом уређивању начина исплате пензија и Предлог закона о изменама и допунама закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања.
Ови предлози закона упућени су Скупштини Србије на разматрање, наведено је у саопштењу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести