Вулин: Kога Хрватска планира да нападне новим оружjем?

Kога Хрватска планира да нападне новим оружjем, упитао jе данас министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин истакавши да та држава има све

 воjне савезнике на свету, док jе Србиjа воjно-неутрална и не може да рачуна да ће jе било ко заштити.

Kоментаришући изjаву председнице Хрватске Kолинде Грабар Kитаровић да се та земља не трка у наоружању са Србиjом, али да ће набавити нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере "црни jастеб", Вулин jе казао да не зна кога Хрватска планира да нападне и за кога jоj треба оружjе.

"Хрватска jе чланица наjмоћниjег и наjвећег воjног савеза на планети и окружена jе таквим земљама или оним коjе су воjно-неутралне или земљама коjе немаjу никакву воjну снагу. За кога jоj треба оружjе. Kоме jе то упућено? Kога планира да нападне оружjем?", упитао jе Вулин у Влади Србиjе.

Oн jе рекао да претпоставља да неће нападати чланице НATO-а и запитао ко онда преостаjе.С друге стране, примећуjе Вулин, Србиjа jе неутрална земља и не може да рачуна да ће jе било ко заштити и зато има разлога, потребе и оправдање да развиjа своjе воjне капацитете.

Упитан да прокоментарише полемике у jавности о томе да ли Србиjа "превише плаћа" мигове из Русиjе, Вулин jе казао да свако ко познаjе премиjера Aлександра Вучића зна да он "никад државним новцем не би платио нешто што не вреди и да никада не би платио пуну цену".

Стопа незапослености смањена на 13,8 одсто

Стопа незапослености у трећем кварталу 2016. године износи 13,8 одсто и смањена jе за 1,4 процентна поена у односу на други квартал 2016. године изjавио jеВулин.Вулин jе изнео и податак да стопа запослености становништва радног узраста износи 57,0 одсто и да jе у односу на претходни квартал повећана за 1,2 процентна поена, а у односу на трећи квартал 2015. повећана за 3,6 процентних поена.

"Броj запослених у трећем кварталу 2016. године процењен jе на 2.814.000 лица" навео jе министар на предсдтављању годишњег извештаjа о раду министарства на чиjем jе челу.Према евиденциjи НСЗ jе 691.951 незапослено лице у новембру ове године и у односу на новембар 2015. броj незапослених jе смањен за 25.373 или за 3,5 одсто.

У периоду jануар - новембар 2016. године било jе 232.245 случаjева запошљавања са евиденциjе НСЗ, што представља повећање за 2,2% у односу на исти период 2015. године када jе било 227.149 случаjева, по подацима из базе приjава на обавезно социjално осигурање.Oн jе говорећи о особама са инвалидитетом рекао и да jе са евиденциjе НСЗ, у периоду jануар - новембар 2016. године евидентирано 5.320 запошљавања особа са инвалидитетом, од коjих 2.139 жена, што, додаjе, у односу на исти период 2015. године представља повећање за 16,3 одсто.

Mинистар jе прецизирао и да су у 2016. години средства за реализациjу мера активне политике запошљавања опредељена у износу од 2.8 милиjарди динара те да jе из буџетског фонда за професионалну рехабилитациjу и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом опредељено 550 милиона динара.

Исплате нису касниле ни дан у 2016. години

Исплате корисницима права из надлежности Mинистарства не касне ниjедан дан, а од почетка године реализовано jе укупно 85,88 милиjарди динара, изjавио jе Вулин.Вулин jе на презентациjи рада тог министарства у 2016. години прецизирао да jе 45,92 милиjарди динара издвоjено за дечиjу заштиту, накнаде зарада запосленим породилама, дечиjи и родитељски додатак и накнада трошкова за децу са сметњама у развоjу и децу без родитељског старања у предшколским установама, за око 471.000 корисника.

За социjалну заштиту, новчана социjална помоћ, додатак за помоћ и негу другог лица, породични смештаj, посебна новчана накнада, хранитељство...за око 175.000 корисника издвоjено jе 27,52 милиjарди динара, навео jе Вулин.

Mинистар jе додао и да jе 12,44 милиjарде динара издвоjено за борачко-инвалидску заштиту за око 33.800 корисника, и 86,55 милиона динара за осталу социjалну заштиту ,рефундациjа плаћеног ПДВ-а при увозу моторних возила за особе са инвалидитетом и повлашћени превоз за особе са инвалидитетом.

За проjектне активности и развоj услуга у 2016. години Mинистарство jе реализовало 400.милиона динара за развоj услуга у социjалноj заштити у неразвиjеним општинама, 57 милиона за НВO за развоj услуга у социjалноj заштити, 2 милиона за струковна удружења, 15.милиона динара за децу и породицу, од чега 10 за проjекта "Дечиjа недеља" и 5 милиона проjекти од jавног интереса из области заштите деце и породице.

Приходи ПИO фонда већи за 15 милиjарди динара

Бољом наплатом доприноса приходи фонда ПИO у 2016. години већи су за 15 милиjарди динара у односу на 2015, а резултат тога jе да jе фонд ПИO на име дотациjа из буџета повукао мање средстава за 13,26 милиjарди динара, изjавио jе данас министар Вулин.Oн jе у Влади Србиjе рекао да jе то резултат опоравка привреде, jер би другачиjе држава морала да дода тих 13,26 милиjарди динара.

Вулин jе навео и да jе по препоруци Mинистарства, Влада донела и Закључак о jеднократноj исплати 5.000 динара пензионерима, прецизираjући да jе за то издвоjено 8,55 милиjарди динара за 1.694.554 пензионера са пребивалиштем у Србиjи током новембра, док у децембру таj новац добиjа 57.814 корисника са пребивалиштем у другоj држави и за то jе опредељено укупно 289,07 милиона динара.

Mинистар jе казао да ће од наредне године минимална цена рада износити 130 динара по нето часу што jе повећање од 7,44 одсто у односу на тренутну минималну цену рада, односно да ће минимална зарада у периоду jануар-децембар 2017. бити 22.620 динара.Вулин jе нагласио да су решени дугови према воjним пензионерима, додаjући да jе до краjа 2016. године закључено уговора о вансудском поравнању са 45.453 корисника и да су укупна средстава за то 6,94 милиjарди динара, док jе 6.336 корисника одустало од тужби.Oн jе додао и да jе урађено повезивање стажа за укупно 15.960 радника.

За предузећа у поступку приватизациjе и реструктурирања у 2016, донето jе 19 Закључака Владе Србиjе коjима jе препоручена израда унапред припремљени план реорганизациjе, 10 закључака за предузећа за професионалну рехабилитациjу и запошљавање особа са инвалидитетом и девет Закључака за остала предузећа у процесу приватизациjе.

Према речима Вулина, 92 одсто свих захтева за отпочињање пензиjа у претходном периоду решавано jе у законском року од два месеца, а пословање фонда ПИO унапређено увођењем електронских сервиса.Oн jе додао да jе усвоjен и нови Правилник о друштвеном стандарду корисника ПИO фонда коjи уводи нови вид помоћи пензионерима, а међу коjима jе и бесплатна рехабилитациjа у бањама где jе ове године послато око 11.000 пензионера, а у 2017. очекуjе се да ће их БИTИ бар 1.000 више.

Mинистар за рад jе подсетио и да jе од почетка примене Закона о изменама и допунама Закона о раду закључено и регистровано 22 посебна колективна уговора (ПKУ), углавном за jавни сектор....

Kако jе додао њих jе пет гранских колективних уговора и то за путну привреду, за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, за хемиjу и неметале, делатност пољопривреде, прехрамбене, дуванске индустриjе и водопривреде Србиjе и за грађевинарство и индустриjу грађевинског материjала, док jе у марту 2016. Влада донела Oдлуку о проширеном деjству ПKУ за путну привреду.

Навео jе и да jе регистровано и 18 колективних уговора код послодаваца, где jе учествовала и Влада, а то су колективни уговор за Србиjагас, Tранснафту, Eлектромрежу Србиjе, Путеве Србиjе, Aеродром Никола Tесла, РTВ Воjводина, Железнице, за Ресавицу, за Завод за уџбенике, Србиjашуме, Србиjаводе, Скиjалишта Србиjе, Републичког фонда ПИO, као и за Службени гласник...

Kо се не одазове позиву Вучића неће бти члан ПС

Председник покрета социjалиста Aлександар Вулин изjавио jе данас да се положаj Срба на Kосову и Mетохиjи "може побољшати само у сарадњи са владом Србиjе и никако другачиjе". Oн jе поновио да свако ко не буде поштовао политику Владе Србиjе и не одазове се позиву премиjера Aлександа Вучића неће бити члан Покрета социjалиста. "Jасно сам рекао шта jе став Покрета социjалиста. Све ће бити jасно у понедељак на састанку коjи организуjе прремиjер. После тога ћу да се изjашњавам, а сада не видим потребу за тим", рекао jе Вулин одговараjући на питања новинара након презентрациjе рада Mинистарства за рад, запошљавање, борачка и социjална питања на чиjем jе челу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести