Вулин: Србија никада неће признати независност Косова

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас у Косовској Митровици да је Косово и Метохија простор под управом међународне заједнице и да Србија

није и никада неће признати самопроглашену независност Косова.Реагујући на изјаву косовског министра за евроинтеграције Бесима Чолакуа да се српско признање Косова подразумева и да то показују договори из Брисела, Вулин је поручио да Косово није независно и да Србија неће признати косовску независност.

“Нисте независни. Држава Србија неће признати никакву независност Косова и Метохије, за нас је ово простор под управом Међународне зјаеднице у складу са Резолуцијом 1244 СБУН и никако другачије”, поручио је Вулин.Пробајте да донесете и један кључни закон а да за то не добијете подршку Београда, каква је то независност о којој морате да преговарате у Бриселу, упитао је Вулин и поручио властима у Приштини да се не играју, плаше и не збуњују народ.

Оваквим понашањем и оваквим изјавама које служе за дневно-политичке сврхе само се отежава ситуација, оценио је Вулин и нагласио да власт у Србији није дужна да учествује у дневно политичким играма Приштине и да неће учествовати у таквим играма.

Министарство рада у потпуности функционише на Косову

Вулин је изјавио да министарство којим руководи у потпуности функционише на Косову и Метохији и да се то неће мењати.Вулин се у Косовској Митровици у просторијама Центра за социјални рад, састао са начелником косовско-митровичког Округа Васом Јелићем, председником Привременог органа Косовске Митровице Александром Спирићем, градоначелником Косовске Митровице Гораном Ракићем и директором Центра за социјални рад Дејаном Ђиновићем.

"Не постоји ниједан министар у Влади Србије који није задужен за КиМ. Свако од нас има задатак да ради са људима који живе на КиМ, да њихов живот чини подношљивим, могућим и бољим. То је један од разлога моје данашње посете", рекао је Вулин у обраћању новинарима.

Он је поновио да је држава Србија ту и да није да оде а да сви елементи Министарства рада, функционишу на КиМ а да је у Митровици то и Национална служба за запошљавање, Пензиони фонд и Центар за социјални рад.Све функционише беспрекорно, ништа не касни, све надокнаде се исплаћују у дан, ништа није умањено сва социјална давања, и захваљујем на томе локалној самоуправи, чак су увећана, ниједно није смањено, рекао је Вулин.

"Дакле Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у потпуности функционише на простору Косова и Метохије и то се неће мењати", поручио је Вулин.

Водимо рачуна о сваком припаднику Цивилне заштите

Вулин је изјавио да се о судбини припадника Цивилне заштите на северу Косова разговара и да се води рачуна о сваком њеном припаднику."То је нешто очему се разговара, о чему се још разговара и то је нешто што јесте у надлежности Канцеларије за КиМ и наших преговарача у Бриселу. Оно што је сигурно то је да се без сваке сумње води рачуна о сваком припаднику Цивилне жастите, о сваком ко живи на простору КиМ", рекао је Вулин.Он је додао да ће се разговарати о томе како ће бити решен радни статус припадника Цивилне заштите истакавши да није на њему да се о томе изјашњава.

Власти у Приштини саопштиле су да је постигнут договор о распуштању Цивилне заштите на северу Косова. Постојање овог договора потврдила је и висока представница ЕУ Федерика Могерини.Из Владе Косова раније је саопштено да су Приштина и Београд уз посредовање ЕУ постигли договор који подразумева распуштање Цивилне заштите на северу Косова и омогућава њеним припадницима интеграцију у косовске институције.

Како је речено процес разговора на ову тему био је дуг и тежак и трајао је готово две године. Споразум би требало да буде спроведен до 1. септембра до када у потпуности Цивилна заштита на северу Косова треба да буде распуштена.

Вулин на рођендану дечака којег је повредила бомба

Вулин је честитао у своје, и име премијера Александра Вучића, пети рођендан Боривоју Вучетићу из Косовске Митровице, који је повређен 2013. године у бомбашком нападу који се догодио у овом граду.Вулин је у изјави новинарима рекао да је маленог Боривоја упознао у београдској болници када су он и његова сестра Милица збринути након мучког напада који се догодио у насељу Бошњачка махала и да Боривоје и данас има гелере у врату.

"Прошло је пет година његовог живота, од тога три године свог живота носи гелере у телу и ништа не знамо, нико нам није рекао - ни ко га је напао, нико нам није рекао да ли ће правда икада бити задовољена", поручио је министар.

Вулин је казао да је обећао да ће долазити на Боривојев рођендан кад год буде могао и да је данас дошао и у име председника Владе Србије и своје име са питањем међународној заједници да ли мисли икада да да бар један извештај шта се десило те ноћи у Бошњачкој махали."Ко је повредио Боривоја и његову сестрицу и зашто су ухапсили Србина и после тога прекинули са било каквом истрагом? Зашто ово дете нема правде, зашто ово дете нема право на правду, истину? То дете није ником криво", рекао је Вулин.

Он је нагласио да овај петогодишњак из Косовске Митровице носи гелер у телу, а ми горчину и тугу зато што за Србе нема правде."Тражимо од међународне заједнице да се понаша у складу са сопственим овлашћењима, моћи, ауторитетом и покаже да бар хоће да истражи шта се десило. Нека само покажу да то желе, не морају да успеју, навикли смо да не успевају", истакао је Вулин.

Вулин је данас у Косовској Митровици обишао породицу Вучетић у Косовској Митровици и честитао пети рођендан њиховом сину Боривоју, који је повређен фебруара 2013. године, када је на њихову кућу у насељу Бошњачка махала у Митровици бачена бомба.Том приликом повређена је и његова такође малолетна сестра Милица.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести