Закон о финансирању Војводине решава седам процената

Покрајински секретаријат за финансије навео је да дуговање републичке према покрајинској каси на годишњем нивоу износи око 40 милијарди динара. Ова информација проистекла

је као рекација на изјаву председника Владе Србије Александара Вучића да “Република не дугује ништа Војводини”. Заменик председника Одбора за буџет и финансије Скупштине Војводине Јован Лазаров (СНС) наводи да је актуелно стање последица тога што покрајинска власт од 2008. године до данас није иницирала доношење закона о финансирању АП Војводине предс Скупштином Војводине, јер је управо тај закон према Уставу Србије један од механизама да би се испоштовала уставна одредба о седам процената издвајања републичког буyета за Војводину.

„Због непоштовања члана 184 Устава, Република дугује буyету Аутономне Покрајине Војводине у просеку око 40 милијарди динара годишње„, наводи се у саопштењу Секре-

таријата на чијем је челу Зоран Радоман које је уследило након прекјучерашње изјаве председника Владе Србије Александра Вучића да Република Покрајини не дугује ништа .

Из Покрајинске владе указују и да „од доношења Устава 2006. године Република није поштовала одредбе члана 184. Устава према којем буyет Војводине треба да износи најмање седам одсто у односу на буyет Републике Србије„.

Подсећамо, председник Републичке владе је одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас Влада Србије не дугује ни један једини динар Војводини, нити било ком другом делу своје територије.

– Република не дугује ни један једини динар Војводини, нити било ком другом делу своје територије – рекао је он прошле недеље у Скупштини Србије.

Он је поручио и да ће представници Владе о Закону о финансирању Војводине разговарати у најскоријем року, а то значи у току јула.

Премијер је овако одговорио на питање лидера Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненада Чанка који је тражио од министра финансија Душана Вујовића да прецизира када ће бити организован састанак на тему дуговања Републике Србије Војводини.

Јован Лазаров критиковао је покрајински секретаријат на чијем челу је Зоран Радоман, војођански секретар за финансије што износе тврдње о томе како Република не поштује уставну обавезу према Покрајини, наводећи да се највећи период тог “непоштовања” односи на период када је Демократска странка била на свим нивоима власти

– Зарад јавности морам да подсетим да је Закон о финансирању АП Војводине морао бити донет до 31. 12.  2008. године. Све до 2012. ДС је била на свим нивоима власти од месне заједнице до председника републие и никад се удостојила није ни да предложи, а камоли усвоју закон о финансирању Војводине. Што се тиче Скупштине Војводине у којој већину чини ДС већ 16. годину никад као овлашени предлагач Скупштини Србије није предложила закон о финансирању покрајине, те стога он никада није могао бити ни усвојен. Уставна обавеза РС према Војводини може бити једино испуњена када буде био донет закон о финансирању. Закон ће бити донет ове године на жалост ДС-а, јер без законске форме никако републички буyет не може пребацивати новац а да унапред не постоји никакав законски основ и разрађена форма уставе обавезе – истиче Лазаров за “Дневник”

Он је додао да је ДС “једина крива” што до сада закон о финансирању АПВ није донет и да СНС инсистира да зај закон буде донет у току ове године као што је и обећао Александар Вучић и уставна форма на основу тог закона одна може да буде спроведена.

– Уставом је једино могуће да се финансира Покрајина на основу Закона о преносу надлежности, а две трећине тог Закона је Уставни суд прогласио неуставним и закона о преносу надлежности. А уместо одлуке о закону о финансирању, Скупштина Војводине доноси одлуку о формирању ВАНУК-а, дакле, бави се стварима које нису у њеној надлежности – закључује Јован Лазаров.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић казао је за РТВ  да предлог о финансирању Војводине Покрајинска влада израдила пре три године, али да на републичком нивоу није било воље да се о томе разговара. Такође, како је навео, нацрт је упућен и посланичким групама у Скупштини Војводине, „јер је реч о веома озбиљној теми пошто дуговања Републике према Покрајини износе стотине милијарди евра”.

Он сматра да ће питање финанисрања АПВ због таквог искуства и са актуелном и са претходним владама, вероватније бити решено доношењем новог устава, него тако што ће се применити одредбе важеће г Устава.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести