Заседала Влада, Вучић председавао након дана одсуства

Премијер Александар Вучић председавао је седници Владе. Та информација посебно добија на значају због тога што дан раније, први пут од када води Владу Србије,

 Вучић није дошао на посао, у свој кабинет у Немањиној. При томе је отказао и све састанке, а да сарадници нису знали зашто, да ли је реч о неким изненадним државним пословима или је његово одсуство имало везе с актуелном безбедносном кризом. Вучић је још у среду наложио министрима и надлежним безбедносним органима да не излазе у јавност с информацијама о оружју пронађеном у близини његове породичне куће у Јајинцима и у гаражи у Новом Београду, све док се истрага не оконча.

Како се може незванично сазнати, ни на јучерашњем састанку није било речи о безбедносној ситуацији, већ се разговарало о „техничким питањима”. Самим тим, након седнице у Немањиној није било саопштења, као што је то уобичајено. Није било ни изјава премијера, нити чланова његовог кабинета.

Председник Владе, по незваничним, али како се додаје, поузданим  информацијама, неће мењати своју раније планирану агенду па су тако јуче уприличени договори уочи одласка наше делегације у Ригу, на самит шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе. Делегацију Србије требало би, по ранијим плановима, да предводи премијер Александар Вучић. Он је, говорећи недавно о значају тог догађаја, изјавио да ће током боравка у Риги „молити и клечати на коленима ако треба” да најпознатије кинеске компаније преузму и РТБ „Бор”.

Бивши заменик шефа БИА Милорад Брацановић тврди да су последња открића оружја „последња опомена Вучићу”.– То је порука, порука да ће нешто да се деси ако се одређене ствари не предузму. – каже Брацановић, додајући и да је с „потписом западних обавештајних служби”. – Јер, атентатори су без тих знакова и симбола могли и извршити напад, али то очигледно није био циљ. То је мафијашка порука.Министар за рад и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин поновио је да није довео у везу представнике америчке државе и амбасадора САД у Србији Кајла Скота с непосредном претњом премијеру Александру Вучићу, али да очекује да „службеници друге земље поштују Србију”.

Како је рекао, поједини припадници амбасаде САД у Србији шаљу потпуно погрешне сигнале тиме што одлазе на демонстрације опозиције, што на својим забавама вређају председника Владе Србије, а самим тим, како је рекао, говоре лоше о српској држави. Подвукао је да није логично да се чланови администрације САД на такав начин мешају у унутрашње ствари у Србији. Како је додао, такође није логично да дају ставове о томе да ли је неки процес оправдан, или да ли је неки правни случај решен на одговарајући начин. Вулин каже да се таквим сигналима шаље порука да су односи двеју земаља лоши и да би се неко веома обрадовао уколико би се нешто лоше десило због таквих односа.

– Наши односи су добри, али очекујемо да службеници САД или било које друге амбасаде поштују суверенитет Србије – поручио је Вулин, уз напомену: – Нисмо ми наивни, знамо да Србија и САД, или Србија и било која велика сила у међународним односима тешко да могу бити равноправне, али у својој земљи очекујемо поштовање.

Италијански лист „Република” упитао је  ко жели да удари на Александра Вучића, кујући заверу да га убије или пак да га „уништи” убиством његовог брата Андреја. Истичу да је реч о питању које виси над целим Балканом, не само над Србијом, која у Италији има најважнијег партнера. „Република” наводи да се с оценом да је реч о аларму, „који упозорава на мрачну претњу завера (можда испреплетаних) против Вучића”, слажу највиши дипломатски извори једне кључне државе чланице ЕУ и НАТО-а. Ти извори, наводи „Република”, указују на то да премијер Србије, због свог плана обнове и реформе, има непријатеље на више места, непријатеље који су различити, али и спремни да се уједине да би га зауставили и осујетили његову одлучност да раскине с прошлошћу.

У осврту на последње догађаје у Србији и безбедносну претњу премијеру и његовом брату Андреју, италијански лист пише да се Вучић, „први пут откад је слободно изабран и потом реизабран да води Србију, старо срце некадашње Југославије, промовишући једну нову Србију која је проевропска и модерна и одлучна да иза себе остави националистичку прошлост, није појавио у скромној канцеларији у којој ради у лепом центру Београда, у Немањиној улици број 11”.

С. Станковић

 

Контакт полиција Србије и Хрватске

МУП Хрватске потврдио је да су полицијске службе Србије и Хрватске оствариле контакте у оквиру којих су, како је наведено, предузете оперативне провере и размена информација о оружју пронађеном у близини породичне куће премијера Србије Александра Вучића у београдском насељу Јајинци.
Из Службе хрватског МУП-а за односе с јавношћу је речено да оперативне структуре МУП-а двеју држава сарађују на основу потписаних споразума о међународној полицијској сарадњи.
Како је раније саопштила српска полиција, утврђено је да део оружја пронађеног у суботу у близини породичне куће премијера Вучића у Јајинцима потиче с ратишта у БиХ и с подручја Хрватске.

Председник и премијер

Председник Србије Томислав Николић потврдио је да ће се састати с премијером, а тема разговора ће бити мере против одговорних, посебно због пропуста у случају „Јајинци”.
– Нисам имао никакав извештај служби и мислим да директну одговорност сносе БИА, ВБА и њихови београдски центри – сматра Николић. – Наравно да сам забринут. Ако је мета био Андреј Вучић, то је спремано макар из два разлога – један је да би Александру био нанет ударац од којег би се тешко опоравио, а други је то што Андреј нема толики степен заштите.
 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести