Злочина било на свим странама

Дипломате држава чланица Савета безбедности начиниле су четврти нацрт резолуције о Сребреници. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић потврдио је за РТС да је припремљен и четврти

нацрт резолуције о Сребреници, а та верзија, како се сазнаје, још је ближа руском тексту резолуције.

У најновијем, четвртом нацрту резолуције о Сребреници, који је јуче добило Министарство спољних послова Србије, констатује се да је у Сребреници 8.000 људи изгубило живот, хиљаде људи расељено, као и породица и заједница уништено, те да се најстроже осуђује геноцид који је на том простору почињен. Као и у претходном нацрту, и у најновијој верзији британске резолуције осуђује се свако порицање геноцида у Сребреници, али се у овој верзији осуђују и други доказани ратни злочини и злочини против човечности почињени током сукоба у Босни и Херцеговини, који би отежавали напоре ка помирењу у БиХ.

Констатује се да се процењује да су хиљаде жена, девојчица, мушкараца и дечака на свим странама били жртве сексуалног насиља за време сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући и оне у Сребреници, док се у претходном, трећем нацрту, говорило о хиљадама случајева сексуалног насиља, без посебног навођења пола и узраста жртава.

У тексту се констатујује да силовање и други облици сексуалног насиља могу представљати злочин против човечности или конститутивни акт у вези с геноцидом, и подсећа на то да силовање и други облици сексуалног насиља у оружаном сукобу представљају ратни злочини и грубо кршење Женевских конвенција и пратећег Протокола један.

У тексту се наводи и признање да је током сукоба у Босни и Херцеговини било невиних жртава на свим странама, укључујући оне у Сребреници и околини. Изражавају се жаљење и солидарност са жртвама на свим странама у сукобу у Босни и Херцеговини, укључујући и оне у Сребреници, као и с њиховим породицама, и позивају надлежне власти у БиХ да обезбеде правду за жртве и дугорочну подршку преживелима, укључујући преживеле жртве сексуалног насиља.

Подсећа се на обавезу свих држава чланица да испуне своје обавезе у циљу окончања некажњавања и да истраже и кривично гоне оне који су одговорни за геноцид, злочине против човечности, ратне злочине и друга озбиљна кршења међународног хуманитарног права и констатује да је борба против некажњавања за најтеже злочине који су почињени над цивилима од међународног интереса, ојачана радом на кривичном гоњењу тих злочина од Међународног кривичног суда, у складу с принципом комплементарности с домаћим надлежностима у кривичним стварима како се наводи у Римском статуту, ад хок и мешовитим трибуналима и специјализованим већима у домаћим судовима.

Констатује се и да је кривично гоњење лица одговорних за геноцид и друге међународне злочине пред МКТБЈ и домаћим правосудним системима, укључујући Суд Босне и Херцеговине, и даље кључно за процес националног помирења и поновног успостављања и очувања мира у Босни и Херцеговини, и поздравља такође снажна регионална сарадња између домаћих тужилаштава која доприноси очувању мира, правде, истине и помирењу између земаља у региону.

Поздравља се рад Међународне комисије за нестала лица и њена помоћ владама Босне и Херцеговине, као и ширем региону, у проналажењу и идентификацији посмртних остатака жртава на свим странама, који је суштински допринео довођењу починилаца пред лице правде. Наглашава се важна улога коју жене и цивилно друштво, укључујући организације жена и лидере званичних и незваничних заједница, могу имати у посредовању и доношењу постконфликтног решења; поново се истиче континуирана потреба да се постигне више успеха у спречавању сукоба већим учешћем жена у свим фазама посредовања и постконфликтног решавања и посвећивањем веће пажње питањима родне равноправности у свим дискусијама релевантним за спречавање сукоба.

Позивају се државе чланице да израде образовне програме на основу којих ће будуће генерације извлачити поуке у вези с геноцидом, ратним злочинима, етничким чишћењем и злочинима против човечности из прошлости да би се спречило њихово евентуално понављање. Признаје се да озбиљна кршења или злоупотребе међународних људских права или озбиљна кршења међународног хуманитарног права, укључујући она која подразумевају сексуално насиље и насиље на родној основи, могу бити рани показатељ пута у геноцид, и с тим у вези поздрављају напори Уједињених нација усмерени ка унапређењу колективног реаговања на будуће ризике кршења и злоупотребе међународних људских права и кршења међународног хуманитарног права.

Е. Д.

 

Подршка Дејтонском споразуму

Потврђује се још једном подршка Мировном споразуму закљученом у Дејтону и потписаном у Паризу 14. децембра 1995, као и Споразуму о стварању Федерације Босне и Херцеговине, потписаном у Дејтону 10. новембра 1995. и позивају стране да се строго придржавају својих обавеза који произлазе из тих споразума.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести