„Дневников“ трофеј спортисте године рвачу Давору Штефанеку

У свечаном амбијенту сале Мастер центра Новосадског сајма, одржан је традиционални, 58. по реду „Дневников“ избор за најбољег спортисту године у АП Војводини. Као и увек када је ова наша манифестација у питању,

присутан је био велики број еминентних спортиста, спортских легенди и прегаоца, као и гостију из свих сфера друштвено-спортског живота Покрајине.

На почетку, присутнима се обратио, као што је већ ред, генерални директор „Дневник Војводина преса“ Душан Влаовић, који је истакао:

- Поносни смо на овај наш избор, који је међу најстаријима у Србији и у читавом региону. Лауреати су током протеклих деценија били наши највећи спортисти, освајачи олимпијских, светских и европских медаља, што нам посебно импонује и нашем избору даје још већи значај. Наш лист традиционално поклања велику пажњу спорту, од најмањих лига до врхунског спорта и спортска рубрика је међу најчитанијима. Нема разлога да тако не остане и убудуће - рекао је Душан Влаовић и честитао свим добитницима награда, пожелевши и њима и свим присутнима срећне божићне и новогодишње празнике.

Жири, састављен од новинара спортске рубрике „Дневника“, проценио је да је најбољи резултат у 2014. години остварио репрезентативац Србије у рвању Давор Штефанек, члан Рвачког клуба Пролетер из Зрењанина. Он је ове године на Светском првенству у Ташкенту (Узбекистан) освојио златну медаљу, прву после 33 године за нашу земљу. У страшној конкуренцији стигао је до финала, где га је чекао тренутно један од најбољих рвача на планети, олимпијски шампион Иранац Омуд Норузи. Давор је начинио више од подвига, савладао је сјајног ривала и, доказавши да је најбољи, окитио се златном медаљом. Скромни Суботичанин верује да ће се за две године у Бразилу окитити и олимпијском медаљом.

-Да би се у њему успело, спорт треба волети – у име награђених захвалио се Давор Штефанек. – Уз то, потребна је чврста вера у себе и пуно рада. Као мали, сањао сам да постанем најбољи на свету и, ево, у томе сам успео. Међутим, амбиције ми се овде не завршавају и сада сањам о томе да постанем и олимпијски шампион у Рију 2016. године. „Дневникова“ награда пуно ће ми значити на том путу и поносан сам на њу. Верујем да ћу је оправдати резултатима које будем остваривао у наставку каријере.

Друго место припало је прошлогодишњој освајачици „Дневниковог“ признања, атлетичарки Ивани Шпановић. Сјајна скакачица удаљ новосадске Војводине, имала је најуспешнију годину иза себе у досадашњој каријери. На дворанском Светском првенству у пољском граду Сопоту освојила је бронзану медаљу, да би још успешнија била у Цириху, где је освојила сребрно одличје на Европском првенству на отвореним теренима. Учествовала је на митинзима Дијамантске лиге и на крају била друга, с истим бројем бодова као и првопласирана. Бранила је боје репрезентације Европе на Континенталном купу у Мароку и освојила друго место. Првакиња је Балкана, а поправила је и државне рекорде у дворани на 6,92 метара, као и на отвореном, који сада износи 6,88 метара.

На трећем месту на нашој листи нашао се кајакаш Владимир Торубаров из КК Војводина. У најсупешнијој сезони у историји српског кајака када је освојено чак пет светских медаља, он је, заједно с Марком Томићевићем, довеслао до светске бронзе у двоседу на 1.000 метара. На Светском првенству за млађе сениоре, освојио је сребро у К2 на 1.000 метара. Има само 21 годину и спада међу наше најперспективније кајакаше.

Већ је постао део традиције на нашем избору да додељујемо и посебна признања за допринос развоју спорта у Војводини. Ове године наградили смо ФК Војводина који је освојио, први пут у 100-годишњој историји, пехар намењен победнику Купа Србије. Награђен је и Рукометни клуб Војводина који је везао две шампионске титуле, као и Душан Иванић, фоторепортер који је сарадник нашег листа више од четири деценије и чије су фотографије редовно на нашим страницима, а највише их је, условно речено, са малих терена.

Већ традиционално, додељене су награде и најбољим спортистима у 21 дисциплини.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести