Аранка Биндер: Батез је формирао добар тим

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, наш златни олимпијац из Сиднеја, за своју помоћницу за спорт изабрао је Аранку Биндер.

Она се окитила бронзаном медаљом у стрељаштву на Олимпијским играма у Барселони 1992. године, када наши спортисти нису могли због санкција наступати у дресу с државним грбом и било је забрањено да се наши репрезентативци такмиче у колективним спортовима.

Како се осећате данас, када су медаље из Рија донели готово сви „сигурни”, осим Новака и ваших стрелаца?
– Спортска срећа је таква, али то никако не умањује сјајне резултате који постижу Новак и стрелци у свету. Олимпијске игре су специфично такмичење, која се разликује и од светског и од европског првенства. Оне су највећа светска смотра, где су најбољи спортисти света на једном месту и цео свет гледа у њих. С олимпијском медаљом се постаје национални херој. Самим тим, оптерећење за спортисту је огромно. Радосна сам што је освојено осам медаља у Рију и што смо се коначно одлепили од броја четири. Јер, откад Србија самостално наступа на Олимпијским играма, освајали смо три-четири медаља, тако да сам веома радосна због ових осам.

Која је ваша улога на новој функцији?
– У Секретаријату су формирани сектор за спорт, омладину, управљање инфраструктурним улагањима и за опште правне и финансијске послове. Сви запослени у Секретаријату су стручни људи, формиран је одличан тим, а стратегија, коју је поставио Батез, даје ми наду и веру да ћемо доста тога урадити у наредном четворогодишњем периоду. Организација у мом сектору омогућује озбиљну анализу стања, израду програма за развој спорта за унапређење и развој спорта у Војводини као дела Националне стратегије, улагање у развој олимпијског и параолимпоијског спорта, идентификацију и подржавање талентованих спортиста, њихово праћење и побољшање њихових резултата уз помоћ Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, ширење међурегионалне сарадње, улагање у развој неолимпијског, школског, универзитетског и рекреативног спорта... Добру основу за све то даје то хоризонтално и вертикално повезивање Министарства за спорт, Покрајинског секретаријата, локалних самоуправа, Завода за спорт и спортску медицину, клубова... Тај систем организације даје резултате, и то се види и по медаљама освојеним у Рију. Мислим да смо кренули с освајањем медаља.

На чему тренутно радите?
– Тренутно се бавимо анализом функционисања спорта у регионима у Војводини, али и у јединицама локалних самоуправа. Ми смо до сада као Секретаријат организовали састанке са свим представницима, како локалних самоуправа, тако и гранских савеза. У исто време, радимо на припремању едукација за представнике спортских организација за писање пројеката у ЕУ формату јер сматрамо да, уколико на тај начин подигнемо капацитете спортских организација, можемо очекивати и боље финансирање које тада неће долазити само од АПВ већ и од иностраних донација. То је дуг процес, али ће се он и дугорочно исплатити, наравно, уколико спортски покрет буде спреман на нове изазове тј. на перманентно учење и напредовање у том смислу. Међутим, тренутно најважније што радимо је израда програма развоја спорта на територији АПВ за период 2016–2018. Наиме, желимо да у потпуности применимо Закон о спорту и да испунимо обавезу која нам је тим законом дефинисана. Наравно, ради се о краткорочном програму, али је све то припрема за оно најважније – израду десетогодишњег програма развоја спорта, који ћемо радити у сагласности с Министарством омладине и спорта, али и с јединицама локалне самоуправе. На тај начин успоставићемо потпуно козистентан систем спорта у нашој земљи.

Шта мислите, да ли држава довољно улаже у спорт?
– Спорт је увек био финансиран. И у то време када сам освојила олимпијску медаљу, само то су била турбулентна и тешка времена и све се свело на минимум. Тај период од 1990. до 2000. био је врло тежак, спортски клубови су се углавном сналазили уз помоћ спонзора. Био је проблем када је неки клуб имао више репрезентативца јер је требало и више пара. И тада је улагано у спорт и с републичког и покрајинског нивоа, али није било системског уређења, као у последњих неколико година. Држава генерално сада препознаје спорт као веома важну област и улаже у њега. Циљ је свакако да спорт буде свакоме доступан. Праве се анализе стања и прави се здравствени картон нације. Институционално повезивање свих нивоа власти и организација из области спорта је предуслов за израду не само квалитетних програма и преузимање и коришћење успешних примера него ствара и добре услове за финансирање спорта. 

Ержебет Марјанов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести