Бартомеу: ФИБА нас је увукла у хаос, идемо на суд

Први човек Евролиге Ђорди Бартомеу рекао је да ће се конфликт на реалацији Евролиге и ФИБА највероватније решавати на суду,

и поновио да би одлука могла да има катастрофалне последице на целокупни кошаркашки систем.

"Читава ствар ће се највероватније решити на суду и то је посао Европске комисије. Можемо да изгубимо или победимо, али биће катастрофа ако изгубимо, јер то значи да нећемо имати стабилан систем такмичења. ФИБА се не пита за све сама као што се ФИФА пита у фудбалу. Ситуација није добра јер ФИБА жели да уради оно што смо ми већ урадили. Рекао сам им "увукли сте нас у хаос", рекао је Бартомеу, а преноси кошаркашки портал Еурохупс.

Он је подсетио на контрадикторност коју је ФИБА показала, тиме што је играње у Евролиги прихватљиво, а у Еврокупу које организује исто тело, није.

"Понудили су много новца великим клубовима и они су их одбили, а онда је ФИБА одлучила да промени своје приступ у спортским критеријумима. И поново су их клубови одбили, а потом су почели са претњама и упозорењима. Ситуација није једноставна. ФИБА је имала спор између националних савеза и тимова, а сада имају са Евролигом. Уколико Реал Мадрид игра Евролигу све је у реду, али ако Валенсија игра Еврокуп, они ће казнити Шпанију. Па да ли је онда Евролига прихиватљива, а Еврокуп који организује исто тело није?".

Бартомеу је био веома критичан на реакције које су показали национални савези након претњи санкцијама.

"Био сам веома изненађен њиховим реакцијама. Савези преферирају да гледају на другу страну и да сваљују притисак на клубове. Нису отишли на судове да се жале, нити су уложили жалбу ФИБА. Ако они то не ураде, ми ћемо сами", закључио је Бартомеу.

ФИБА Европа јуче је одбила све предлоге Евролиге за превазилажење проблема у европској кошарци, па и даље остају на снази санкције клубовима и Савезима који буду желели да подрже Еврокуп.

На састанку у Минхену ФИБА није прихватила дефинисање договора о сарадњи, у којем обострано поверење има централну улогу у његовом спровођењу.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести