Бенфика на путу Војводине до најлепших снова

Одбојкаши Војводине НС семе победама од 3:1 и 3:2 над белоруским Строитељем у полуфиналу Купа Изазивача дошла је до истројиског успеха и пласмана у финале, у којем ће се за пехар

борити с португалском Бенфиком. Дошли су Новосађани на корак до остварења европских снова и то у сезони када су већ освојили пехар победника Купа Србије и када су лагано дошли до полуфинала домаћег плеј-офа. Са свим приказаним у Купу Изазивача, не треба да чуди то што црвено-бели желе све трофеје.

Високи домети могли су да се наслуте још у првом европском двомечу кад су Новосађани испали од славног италијанског Трентина, али су имали велике шансе да и ту начине чудо. Ипак, после премијере у Купу Изазивача елимниисали су аустријски Валдфиртел и брчанску Младост, а прва тежа препрека био је Галатасарај који је избачен после златног сета. Сјајна партија у Минску и победа од 3:1 најавила је да црвено-бели клинци могу до финала, а тек од 0:2 у реваншу су почели да играју како умеју и после преокрета су трасирали пут до првог евро финала. Није било лако после вођства Белоруса 2:0 у сетовима и 8:4 у трећем, али је у правом тренутку засијало олимпијско злато Вељка Петковића, који је повео свој тим до успеха.

- Очекивао сам тежак меч, већ су нас сви видели у финалу па смо без потребе подлегли том притиску. Строитељ је играо веома добро, било нам је тешко да се вратимо, али смо успели уз велику помоћ публике. Вељко Петковић је такође унео живост у екипу, размрдао је саиграче, у кључним моментима одлично је дизао и водио тим ка великом успеху. Важно је да се ни код 0:2 нисмо предали и чекали тај фамозни златни сет. Мислим да је највећи проблем био на психолошком плану, а када смо у главама преломили, онда смо почели да играмо како умемо и дошли до изуетног успеха – рекао је шеф стручног штаба Војводина НС семе Страхиња Козић.

Поново је веома добро одиграо примач сервиса Милан Катић, који је у завршницама сетова знао да се истакне.

- Нисмо размишљали о два сета која су нам требала за пролаз, него о победи, али смо, чини се, имали благи притисак који је разумљив за младе екипе. Публика је била сјајна и донела нас је до победе. Белоруси су одиграли на све или ништа, како смо и очекивали, али нисмо неке сегменте игре изводили као раније па смо ушли у мали проблем. Тек када смо стабилизовали пријем и опустили се на сервису, ствари су кренуле како смо се надали. Код 0:2 у сетовима нисмо клонули духом и успели смо да преокренемо меч у своју корист. Ко зна за шта смо све способни ове сезоне – уз осмех је истакао Катић.

М. Ристић

 

Финалне утакмице 8. и 12. априла

Завшница Купа Изазивача игра се 8. и 12. априла, а први меч  је на програму у Новом Саду. Војводина НС семе ће се за први европски трофеј борити с Бенфиком која је у полуфиналу надвисила италијанску Равену (3:0 и 3:2).

Бенфика је веома искусна екипа, поред девет Португалаца, у саставу има три Бразилца (двојица техничар и примача сервиса), Кубанца коректора и средњег болкера са Тринидада и Тобага. Португалска екипа има просеку има 29 година и осам месеци, а просек висине екипе (без либера) је 193,6 центиметара.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести