Блажич се узда у навијаче

Кошаркаши Црвене звезде и Цедевите у суботу увече играју прву утакмицу финала плеј-офа АБА лиге. Српски вицешампион је у полуфиналу елиминисао екипу Партизана са 3:1 у победала,

док је хрватски првак стигао до финала у мајсторици против Будућности -3:2.

У табору Црвене звезде апсолутно су свесни тежине посла који их очекује, али су чврсто решени да направе и одлучујући корак  и освоје титулу шампиона АБА лиге.

- Када се говори о Цедевити као клубу мора се истаћи да је то један изузетан не само кошаркашки, већ спортски пројекат на овим просторима. За релативно кратко време, уз велика улагања и веома добар рад, успели су да направе озбиљан клуб на нивоу читавог региона и да преузму примат у Хрватској. Без сваке сумње, то је убедљиво најстабилнији клуб у финансијском смислу у читавом регион, што је заиста реткост и што је за сваку похвалу – казао је Звездин бек Јака Блажич.

Словеначки репрезентативац има само речи хвале за ривала.
- Цедевита је изузетно квалитетан тим, са великим бројем репрезентативаца, спој су младости и искуства и заслужено су се нашли у финалу. Одлично су покривени на свим позицијама и просто немају слабу тачку у тиму.
Екипу предводе тројица најискуснијих играча, Укић, Томас и Бараћ. О њиховим квалитетима излишно је говорити, али треба напоменути да Укић има двогодишње НБА искуство, да је носио дресове великих европских тимова попут Барселоне и Панатинаикоса. Марко Томас био је члан Реала, а Станко Бараћ је неколико година играо у шпанској лиги, бранио је боје и Анадолу Ефеса тако да су они били у прилици да играју много јаких и важних мечева у својим каријерама.

О начину на који су Загрепчани стигли до финала у дуелу са Подгоричанима бек црвено-белих је рекао:
- Губили су у полуфиналној серији од Будућност са 2-0, али ниједног тренутка се нису предавали. Направили су потпун преокрет и добили су изузетно јак тим Будућности у наредне три утакмице. Тиме су показали велику ментални снагу, психолошку стабилност, што заслужује велики респект. Мало екипа је после губитка у плеј-оф серији успевало да се врати после 0-2, али њима је то пошло за руком што довољно говори о њиховој снази и квалитету. Блажич се много узда у велику подршку навијача, која може бити од пресудног утицаја.

- Имамо предност домаћег терена коју желимо да искористимо на прави начин. Неопходна нам је максимална подршка навијача, јер нам је њихова енергија са трибина у исцрпљујућој серији утакмица преко потребна. Позивам их да нас бодре у што већем броју јер само заједно можемо до жељеног циља – поручио је Блажич.

Тренер Цедевите Јасмин Репеша сматра да је његов тим пласманом у финале остварио овосезонски циљ.
- Срећан сам јер смо остварили изузетан успех, који је битан за наш клуб и за нашу компанију. После исрпљујуће серије утакмица са Подгоричанима надамо се ће се екипа физички опоравити и бити достојан ривал Црвеној звезди - рекао је Јасмин Репеша.

И. Грубор

Звезда фаворит

Кошаркаши Црвена звезде и Цедевите до сада су одиграли укупно 12 међусобних утакмица, а скор је 6:6. Ове сезоне оба дуела припала су црвено-белима, у Загребу  је било 88:87 а у Београду  78:63. Према кладионичарима, Звезда је изразити фаворит у првој утакмици, квота на црвено-беле је 1.30, а на Цедевиту 3.75.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести