Блејзер: Чланови ФИФА узимали мито за СП 1998. и 2010.

Бивши високи званичник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Чак Блејзер рекао је истражним органима ФБИ да је ФИФА узимала мито за Мундијал у Француској 1998. и Јужној Африци 2010.

Блејзер, иначе амерички грађанин, тајно је сарађивао са америчким истражним органима, признајући у оквиру нагодбе да је крив по 10 тачака оптужнице за корупцију, пренела је агенција Ројтерс.

Управо Блејзерово сведочење помогло је америчким властима да створи основ за покретање масовне истраге корупције у ФИФА, која је прошле среде довела до хапшења  седморице восоких званичника ФИФА у Цириху, а потом и до оставке првог човека ФИФА Сепа Блатера.

Блејзер је био члан Извршног комитета ФИФА у периоду од 1997. до 2013, а био је и генерални секретар КОНКАКАФ-а од 1990. до 2011.

"Пристао сам да заједно са још неколико особа омогућим примање мита у вези доделе организације Мундијала у Француској 1998.", рекао је Блејзер америчком судији Рејмонду Дирију током интерног саслушања 25. новембра 2013. године.

Он је такође, признао да је у периоду од 2004. до 2010. у сарадњи са осталим члановима Извршног комитета ФИФА пристао да прими мито како би се помогло Јужној Африци да добије организацију СП 2010.

Иначе, Јужна Африка је у међувремену признала да је новац уплаћен, али да је био намењен за помоћ развоју фудбала у карипском региону и да се није радило о подмићивању.

Блејзер је такође признао да је примио мито за још пет такмичења КОНКАКАФ-а - Златни куп и то у периоду од 1996. до 2003.

Седамдесетогодишњи Блејзер један је од оптужених за корупцију који се изјаснио кривим и тајно одлучио да сарађује са америчким истражним органима.

ФИФА платила пет милиона евра ФС Ирске због Анрија
ЛОНДОН: Председник Фудбалског савеза Ирске Џон Деиејни открио је данас да је ФИФА платила пет милиона евра 2009. године као неку врсту одштете за неправду коју је репрезентација ове земље доживела у квалификацијама за Мундијал у Јужној Африци.

Ирска је испала од Француске у баражу, иако је Тјери Анри играо руком пре постизања гола који је одлучио победника.

Ирци су се жалили и тражили да се сусрет поново одигра, али су у ФИФА решили да овај проблем реше на други начин.

"Савез је добио уплату да не би покретали тужбу", рекао је Диљени, преноси Ројтерс.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести