Богдановић освојила сребрну медаљу, Корејка боља у финалу

Репрезентативка Србије у теквондоу Тијана Богдановић освојила је рано јутрос сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију,

у категорији до 49 килограма, пошто је рано јутрос у финалу изгубила од Корејке Ким Сохуи 7:6.
Богдановићева је у последњем секунду меча изгурала ривалку са терена, освојила поен за изједначење, али су судије након прегледања снимка одлучиле да је време истекло.

Ово је друга медаља за Србију у Рију, након Давора Штефанека који је у рвању освојио злато.
Млада 18-годишња српска такмичарка на старту је савладала Патимат Абакарову из Азербејџана 3:2, у четвртфиналу је срушила двоструку узастопну олимпијску шампионку Кинескињу Ђингју Ву 17:7, да би у полуфиналу декласирала Мексикану Адилен Ицел Мањарез Бастидес 10:0.

 

Богдановић: Требало је да се боримо за златни бод

Млада српска репрезентативка у теквондоу Тијана Богдановић изјавила је да је пресрећна након освајања сребрне медаље на Олимпијским играма у Рију, али да је разочарана јер су на исход финалног меча против Корејке Ким Сохуи утицале судије.

"Она је пала у последњој секунди, требало је да добијем још један бод, изједначим на 7:7 и да о златној медаљи одлучује златни бод. Не знам како би се то завршило, било би неизвесно, али разочарана сам јер на овако великом такмичењу судије то нису виделе", рекла је млада 18-годишња Богдановић новинарима у Рију.
Она је додала да је пресрећна што је уопште дошла у Рио, а да је сребро успех, поготово јер је на том путу победила двоструку олимпијску шампионку Кинескињу Ђингју Ву.

"Очекивала сам медаљу, али нисам очекивала да ћу изгубити грешком судија. Поносна сам на себе и цео тим, много смо радили да бисмо дошли ту где смо", закључила је Богдановићева.

 

Јовић: Радујемо се али смо и тужни
Тренер Тијане Богдановић Драган Јовић рекао је да је освајање сребрне медаље у Рију врхунски резултат за њу и добро за наш спорт и државу алије изразио заљење што што су судије одлучиле да није освојила поен за изједначење и дале јој шансу за златну медаљу.

"Корејка је врло искусна, ово је корејски спорт и нећу да кажем да је лоби повукао на другу страну, али мислим да јесте било падање у последњој секунди и да је требало да се иде на златни бод па шта буде. У сваком случају, ово је врхунски резултат за њу, добро је за наш спорт и за државу. Радујемо се, али смо тренутно тужни.", рекао је Јовић новинарима.
Према његовим речима, Богдановићева је  данас била најбоља у својој категорији, али такав је спорт.
"Друго место са 18 година. Пред њом су бар још две Олимпијаде", додао је он.

На снимку је деловало као да је Корејка пала пре истека времена, али је после прегледања снимка одлучено да није.
"Није пожељно да се коментарише суђење. Ми смо нови спорт и не правимо инциденте, јер се то дешава. Мислим да ће о овоме да се прича. Ако смо ми у праву, ове судије ће бити кажњене, али ми то не можемо да променимо. А можда и неће", рекао је Јовић.

Србија није завршила такмичење у теквондоу у Рију, пошто у суботу Милица Мандић брани злато из Лондона.
"Сад сву енергију усмеравамо на Милицу и њен дан, 20. август. Даћемо све од себе да оправдамо очекивања", рекао је Јовић.
 


Вучић честитао Богдановић и Шпановић освајање медаља
Премијер Србије Александар Вучић честитао је репрезентативки Србије у теквондоу Тијани Богдановић и атлетичарки Ивани Шпановић освајање медаља на Олимпијским играма у Рију.

"Свака част, Тијана и Ивана, на сребрној и бронзаној медаљи за Србију", навео је Вучић на Твитеру.
Богдановић је рано јутрос освојила сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију, у категорији до 49 килограма. Она је у финалу изгубила од Корејке Ким Сохуи 7:6.

Шпановић је освојила бронзану медаљу у скоку у даљ, остваривши и нови државни рекорд - 7,08 метара.
То је трећа медаља за Србију у Рију, а прва за српску атлетику на Олимпијским играма после 60 година.

 

Удовичић честитао Богдановић и Шпановић освајање медаља
Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је репрезентативки Србије у теквондоу Тијани Богдановић и атлетичарки Ивани Шпановић освајање медаља на Олимпијским играма у Рију.
Удовичић је Тијани Богдановић поручио да је понос Србије и да је "исписала нове странице олимпијске историје", а Ивани Шпановић да је благо и понос наше земље.

"Тијана ти си понос Србије, ти си спортско чудо и наша нада у коју смо веровали и која нас је обрадовала до суза! Свака част, показала си колико огромно срце и снагу имаш са само 18 година и на својим првим Олимпијским играма показала како се бори за своју земљу, за Србију! Ти си исписала нове странице олимпијске историје и честитам и теби, твом тренеру и целом стручном штабу на овом планетарном успеху који сте заслужили! Браво“, наводи се у честитки Удовичића.

У честитки Ивани Шпановић, Удовичић је истакао да је она после 60 година донела светски атлетски сјај нашој земљи.
"Ти си благо наше земље, понос Србије, од срца честитам теби, твом тренеру и Атлетском савезу Србије на овом величанственом успеху! Браво", наводи се у честитки Удовичића.
Богдановић је рано јутрос освојила сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију, у категорији до 49 килограма. Она је у финалу изгубила од Корејке Ким Сохуи 7:6.

Шпановић је освојила бронзану медаљу у скоку у даљ, остваривши и нови државни рекорд - 7,08 метара.
То је трећа медаља за Србију у Рију, а прва за српску атлетику на Олимпијским играма после 60 година.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести