Борба за ПЕ док постоји и најмања шанса

Селектор фудбалске репрезентације Србије Радован Ћурчић рекао је после пораза од Португалије да национални тим мора да се бори за пласман на првенство Европе докле год постоји и најмање шанса.

"Мислим да и даље имамо изгледе да се пласирамо на ЕП, без обзира што је сада у игри математика. Морамо да се боримо до краја, свака следећа утакмица играће се искључиво на три бода. Не смемо да се предамо, треба да дамо све од себе у наредним дуелима и докле год постоји шанса вероваћемо да можемо до трећег места у групи", изјавио је Ћурчић новинарима после утакмице.

Он је оценио да су се његови изабраници вечерас намерили на јачег противника, што, како је навео, показују резултатии и табела.

"Хтели смо изненађење и у неким периодима утакмице то смо и могли да урадимо. Очекивали смо меч са обостраним шансама, али примили смо голове на најгори могући начин и у најгорим моментима по нас, када смо играли добро, дошли до изједначења. Највећи квалитет Португалије је у транзицији и опасно је када рано морате да јурите резултат", констатовао је Ћурчић, додајући да је екипа имала доста проблема.

"Посебно је први гол одредио ток утакмице и када се тако нешто догоди треба много да се ризикује. Ми смо ризиковали, стабилизовали смо се на полувремену и имали добар период игре до изједначења. Међутим, нисмо издржали, брзо смо поновили грешку, утакмица би ишла у смеру који нам одговара да нисмо примили други гол", навео је српски селектор.

"То је био велики ударац за нас. Добро смо изгледали до тог примљеног гола, надали смо се још десетак минута, али, како је време одмицало, полако смо губили веру. Неки нису дали оно што се очекивало, али када је однос у питању, не могу данас никоме да замерим", закључио је Ћурчић.

Капитен фудбалске репрезентације Србије Бранислав Ивановић изјавио је да све док има шансе екипа мора да верује у пласман на шампионат Европе и да ће јој за бараж бити потребно да освоји бар девет бодова у преостале четири квалификационе утакмице.

Мораћемо негде да направимо брејк и на страни узмемо бодове. Наш циљ мора да буде девет бодова из четири утакмице, то је минимум који би нам дао наду да можемо да се нађемо на Европском првенству, рекао је Ивановић новинарима после синоћњег пораза у Лисабону од Португалије 2:1.

Србија наредни меч у квалификацијама игра 13. јуна у Копенхагену против Данске.

"Неке ствари на терему морамо много боље, сада имамо тешку утакмицу са Данском, незгодну ситуацију, али та утакмица је за нас финале, то је наша последња шанса, оценио је Ивановић.

Према његовим речима српски тим је превише респектовао Португалце.

У првом полувремену морали смо боље, уплашено смо ушли у утакмицу са сувише респекта. Али, са друге стране и они су имали велики респект према нама. Прво полувреме није право лице, друго је било боље, али недовољно да би се освојили бодови.
Капитен Србије истиче да је недопустиво да екипа четврту утакмицу заредом прима гол из прекида.

"Стајали смо технички зонски веома лоше код првог гола, када су одиграли кратку лопту почели смо да излазимо сви што је недопустиво, нисмо играли играча у зони. Неке ствари ту морамо да поправимо јер скок игра и прекиди су требало да буду наша велика предност, закључио је Ивановић.

Србија после четири одигране утакмице у Првој групи квалификација заузима последње место са само једним бодом, а наредни дуел игра 13. јуна у Копенхагену против Данске.
Немања Матић је оценио да би игра у другом полувремену сусрета против Португалије требало да буде модел за наступе државног тима у будућности.

"Наравно да нико није задовољан после пораза. Одиграли смо лоше прво полувреме и тако нешто не би смело да нам се понови. Међутим, у наставку је било много боље, сматрам да би издање из тог дела меча требало да буде модел како треба играти у будућности", изјавио је Матић.

Првотимац лондонског Челсија верује да Србија ни након вечерашњег пораза није изгубила шансе да се пласира на Европско првенство следеће године у Француској.

"Ситуација је тешка, али има још да се игра. Борићемо се докле год постоје шансе", поручио је Матић.

Радосав Петровић сматра да је национални тим несрећно прокоцкао реми.

"Заслужили смо бод, али кажњени смо због сопствених грешака. Ипак, још смо живи, верујем да нисмо отписани. Борићемо се до краја, док има шанси да одемо на ЕП", рекао је Петровић.

Душан Баста такође сматра да Србија још може до трећег места без обзира што има само један бод.

"Португалија је вечерас за нијансу била боља. Штета што смо други гол примили брзо после изједначења, сносим део кривице. Ипак, има још да се игра, борићемо се до краја, верујем да нису изгубљене све шансе", закључио је Баста.

У наредној утакмици Србија игра 13. јуна у Копенхагену против домаћина Данске.

Александар Коларов рекао је данас да ће национални тим дати све од себе до краја квалификација.

"Потребно је време када дође нови селектор, а ни играчима није лако када се на шест месеци дешавају промене. Не налазимо се у лакој ситуацији, али даћемо све од себе", рекао је Коларов за Скај Италија.

Он је додао да је Србија против Португалије много боље одиграла друго полувреме.

"Португалија има снажан тим, али нису много јачи од нас. Нисмо добро играли у првом полувремену, имали смо простора, али га нисмо најбоље искористили. Одиграли смо боље у наставку, али очигледно то није било довољно", рекао је Коларов.

Коларов је у Манчестер Сити дошао 2010. године из Лација за 20 милиона евра, а интересовање за њега показао је Интер.

"Волео бих да се вратим у Италију, али тешко. Драго ми је што Михајловићу иде добро у Сампдорији, као и Лацију. Имају одличну сезону, надам се да могу да заврше на трећем, а можда чак и другом месту на табели", закључио је Коларов.

Љајић: Храброст није проблем, борићемо се до краја
Повратник у фудбалску репрезентацију Србије Адем Љајић оценио је да против Португалије није недостајало храбрости и да је узроке пораза (2:1) потребно тражити, пре свега, у квалитету ривала.

"Није лако кад играш против јаког тима какав је Португалија. Били смо им тежак ривал, поготово у другом полувремену. Наравно, било је грешака, али не оних које не можемо да исправимо", изјавио је Љхајић новинарима у Лисабону.

Као и већина српских играча и Љајић сматра да ће наредни меч са Данском у Копенхагену бити одлучујући на путу до првенства у Француској.

"Све док имамо шансе - борићемо се. Идемо утакмицу по утакмицу, прва следећа је најважнија, једноставно, морамо да победимо Данску и уколико успемо после тога све ће нам бити лакше", истакао је Љајић.

Фудбалер Роме додао је да очекује игру тима са више самопуздања и одгорности у наредним мечевима.

"У првом полувремену недостајало је креативности, али у другом смо били бољи, али нажалост примили гол из контранапада. Надам се да ћемо у следећим утакмицама користити шансе", закључио је Љајић.

Нани: Морали смо да победимо
Фудбалски репрезентативац Португалије Нани рекао је данас да је његов тим морао да победи Србију у квалификацијама за Европско првенство 2016. године.

"Примили смо гол из прекида, али успели смо да се вратимо, јер смо сви знали да морамо да победимо овај меч. Матићев погодак могао је да нас уништи, али остали смо мирни. Били смо јаки и супериорни, знали смо шта желимо и на крају дошли до цила", рекао је Нани на конференцији за медије.

Помоћни тренер Илдо Вале победу у Лисабону посветио је селектору Фернанду Сантошу, који није могао да води тим због суспензије.

"Никада нисмо сумњали да ћемо изборити пласман на ЕП, а сада смо један корак ближе. Играли смо против снажног и квалитетног противника, али били смо бољи и заслужено смо славили", рекао је Вале.

Ирци ишчупали бод
Република Ирска и Пољска играле су у Даблину нерешено 1:1, у квалификационим утакмицама за првенство Европе.

Пољска је у Даблину испустила победу против Ирске, домаћин је изједначио у судијској надокнади за 1:1, док су Мађарска и Грчка одиграле у Будимпешти без голова (0:0).

Раније синоћ очекиване победе изборили су Немачка, Румунија, Албанија, Шкотска и Северна Ирска.

Резултати:
Д група:
Грузија - Немачка 0:2 (Ројс 39, Милер 44)
Шкотска - Гибралтар 6:1 (Малони 18. пенал, 34, Флечер 29, 77, 90, Нејсмит 39 - Каскијаро 20)
Република Ирска - Пољска 1:1 (Лонг 90+1 - Пешко 26)
Табела: Пољска 11 бодова, Шкотска и Немачка по 10, Република Ирска 8, Грузија 3, Гибралтар 0.

Ф група:
Северна Ирска - Финска 2:1 (Лаферти 33, 38 - Садик 90+1)
Румунија - Фарска Острва 1:0 (Кесеру 21)
Мађарска - Грчка 0:0.
Табела: Румунија 13, Северна Ирска 12, Мађарска 8, Финска 4, Фарска Острва 3, Грчка 2.

И група:
Албанија - Јерменија 2:1 (Маврај 77, Гаши 81 - Мовсесјан 4)
Португалија - Србија 2:1 (Карваљо 11, Коентрао 63 - Матић 61)
Табела: Португалија 9, Данска и Албанија по 7, Србија и Јерменија по 1.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести