Бранислав Митровић: Фантастичним резултатима ушетали у историју

Најбољи голман света са Светског ватерполо првенства прошле године у Казању Бранислав Митровић као и његови саиграчи имао је нешто лошији почетак на олимпијском турниру у Рију,

али како су четвртине и утакмице одмицале он је био све сигурнији и сигурнији. Фантастично је дириговао одбраном српског тима, затворио готово све углове свог гола, уплашивши најбоље шутере наших ривала и заједно са саиграчима допливао до најсјајнијег олимпијског одличја у Рију.

Почетак такмичења на олимпијском турниру није био најбољи, али сте како је такмичење одмицало полако долазили до праве игре. Шта је утицало на нешто лошију игру на старту?
- Доста ствари је утицало на наш нешто лошији почетак у Рију. Прво притисак који се годинам стварао да се освоји злато на Олимпијским играма. Нисмо успели најбоље да се изборимо с тим притиском на почетку турнира. Затим су ту били и неадекватни термини у којима смо играли те прве утакмице, те сам базен, а на крају треба рећи и да смо прве две утакмице одиграли са конкурентима за одличја. Али, после пораза од Бразила играли смо све боље и боље и када је је било најпотребније били смо и најбољи – рекао је Бранислав Митровић у разговору за “Дневник”.

Четвртфинале је увек најтеже, да ли је од тада притисак пао пошто сте надаље пружали одличне партије?
- После победе над Аустралијом и Јапаном, када смо обезбедили четвртфинале, и после четвртфиналог дуела са Шпанцима притисак је коначно спао. Успели смо да се стимулишемо за остале ривале и до краја турнира нисмо више имали проблема.

Стиче се утисак да сте полуфиналну и финалну утакмицу победили и лакше од очекиваног?
- У договору са стручним штабом форма екипе била је пројектована за други део турнира, тако да смо ми најбоље одиграли баш полуфинале и финале.

У финалу сте савладали Хрватску и освојили то дуго чекано злато. Осим ваше чекале су га и претходне генерације, као и цела Србија.
- То очекивање генерација пре ове које нису успеле да освоје олимпијско злато нам је, такође, створило притисак. Мора да се зна да је неким играчима ово било прво учешће на Олимпијским играма. Ова екипа је почела да ниже одличја 2014. и до данас није стала. Завршили смо овај олимпијски циклус на најбољи могући начин и ушли у историју. Нико до сада није успео да повеже олимпијску, светску и европску титулу, а ми још имамо и трофеј из Светске лиге и са Светског купа. Мислим да нико неће успети у овоме што смо ми учинили.

У Рију су наступиле четири репрезентације Србије и све четири су донеле одличја. То је невероватан успех, колико он може да популаризује спорт на овим просторима?
- Моје је као спортисте да тренирам и дајем максимум, а на функционерима је да стварају услове и да пронађу начин како да се што више деце бави спортом. Свако треба да ради свој посао.

Нико од наших репрезентативаца не игра у Србији, а занимљиво је да ће више од 20 наших играча играти у мађарској лиги?
- Да, ми смо захвални што су нам Мађари указали такво поверење, а својим добрим играма ми им узвраћамо. Идемо даље, пред нама је нови олимпијски циклус – казао је Бранислав Митровић.

Гордана Маленовић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести