Чеси у свему надвисили црвено-беле

Војводина није успела да испуни обећање и створи предуслове за миран реванш у Новом Саду. Викторија из Плзења показала је пун потенцијал, квалитет, искуство и снагу и стигла до убедљиве победе од 3:0

Плзењ – Војводина 3:0 (1:0)

ПЛЗЕЊ: „Досан арена“, гледалаца: 10.769, судија: Хавиојер Естрада (Шпанија). Стрелци: Копиц у 23. и 81. и Вањек у 51. минуту. Жути картон: Станисављевић
ПЛЗЕЊ:Козачик 7, Хубник 7, Лимберски 8, Вањек 8, Копиц 9, Ђуриш 8 (Холенда), Хрошовски 8, Ковалик 7 (Петржела 8), Прохаска 7, Колар 8 (Хоржава), Рајторал 7.

ВОЈВОДИНА: Жакула 7, Василић 5, Настић 5, Панков 6,. Ђурић 6, Секулић 6, Максимовић 6, Пушкарић 5 (Палочевић), Иванић 5, Станисављевић 5 (Бабић), Ожеговић 5 (Павков).

Војводина није успела да испуни обећање и створи предуслове за миран реванш у Новом Саду. Викторија из Плзења показала је пун потенцијал, квалитет, искуство и снагу и стигла до убедљиве победе од 3:0, којом је једном ногом већ у групној фази Лиге Европе. Иако нема никакве сумње да су црвено-бели желели да наставе европску бајку, синоћ једноставно нису имали снаге да то остваре и морали су да стисну руку бољем од себе.

У 7. минуту по десној страни опасно је прошао Ђуриш, али је доста слабо центрирао на другу стативу, тамо где није било његових саиграча. Викторија је лагано преузимала иницијативу, док су Новосађани настојали високим пресингом да умире домаћи тим. Црвено-бели су на старту настојали да лоптама упућеним према Ожеговићу доспеју у прилику. Међутим, Роман Хубник био је изузетно опрезан и држао је опасног стрелца Војводине доста добро.

Прву прилику гости су имали у 12. минуту, када је на десном крилу лопту прихватио Станисављевић, повукао је у средину и опалио по њој, али је она отишла преко гола. Било је приметно да су Чеси одлично држали Мирка Иванића, који никако није успевао да прихвати лопту и организује течнији напад свог тима. У 21. минуту, Викторија је имала најбољу шансу, после акције после продора Лимберског по десној страни, када је упослио Хрошовског, али је овај лоше захватио лопту. Чеси су све озбиљније претили, Новосађани су се повукли и увукла се зебња у срца навијача Војводине.

Оно што се наслућивало, десило се у 23. минуту. После једног од бројних корнера, лопта се одбила у шеснаестерцу црвено-белих до Јана Копица. Овај је добро нанишанио леви доњи угао и, кроз шуму ногу, провукао лопту до мреже Срђана Жакуле, за вођство Викторије од 1:0. Било је јасно да стилом игре који је до тада презентовала, Војводина не може да рачуна на повољан исход и с пажњом је очекиван наставак сусрета.

У 31. минуту најзад је тим из Новог Сада извео нешто смишљенији напад. Иако после њега није било веће прилике, чинило нам се да је то наговештај нешто конкретније игре гостујуће екипе. Минут касније, после центзаршута Настића, главом је покушао Ожеговић, али је Козачик био на месту. У 38. минуту,после првог корнера, добро је скочио пред голом првака Чешке Игор Ђурић, али је за мало био кратак.

Да ли је у 40. минуту погрешио судија Естрада када није досудио офсајд једног играча домаћина, или се само нама учинило да је реч била о недозвољеној позицији, тек Колар се нашао у невероватно доброј прилици, али је ипак успео да промаши гол. Игра је, додуше, била мало мирнија него на почетку, али је иницијативу и даље имала Викторија, која је чврсто држала све конце игре. У 43. минуту, сјајно је ухватио волеј Ондреј Вањек с неких 25 метара по средини, али је Жакула сјајно интервенисао и лопту избацио у корнер. Чеси су сјајно користили хитрину играча на бочним позицијама и стварали пометњу у одбрани ривала.

И, најзад, у 45. минуту, сјајно је продро Иванић, направио прави дар-мар пред казненим простором домаћина, али је изостао завршни ударац, па се на одмор отишло с минималним вођством домаћег тима. Утисак је, тим тренера Златомира Загорчића одиграо је овај део сусрета доста стегнуто, Мирко Иванић није био на уобичајеном нивоу и отуда заслужено вођство ривала.

При изласку на терен играча Војводине на почетку наставка, уочили смо Нинма Пекарића, који се налазио на клупи за резерве, како је загрлио Иванића и охрабрио га. У 47. минуту шутирао је Хрошовски, срећом поред гола. Агресивни и брзи домаћи фудбалери нису ништа променили у игри, остала је дилема може ли Воша да заигра боље. Иванић се и даље мучио с лоптом, а Ђуриш и дружина пшоново су почели да стежу обруч пред Жакулиним голом. У 50. минуту сам је себи створио добру ситуацију Ковалик, али је Жакула био опрезан и укротио његов ударац. У 51. минуту, међутим, Ондреј Вањек је сјајно прихватио лопту, подигао је и одличним и одмереним ударцем повисио вођство Викторије на 2:0. По свему до тада виђеном, заслужено.

У 55. минуту у сјајној прилици нашао се Дарко Пушкарић. Окренуо је свог чувара, наместио се, али је његов ударац блокирао неко из одбране и лопта је завршила преко гола, у корнеру. Штета... Навијачи Војводине били су на нивоу, нису посустајали и веровали су да ће се до краја сусрета нешто променити. У 58. минуту могло је поново да буде незгодно пред Жакуломј, али је искусни чувар мреже био најбржи и отклонио опасност. На другој страни, у 59. минуту шутирао је Иванић, али је учинио то слабо и поред гола.

У 61. минуту лопта је погодила Бојана Настића у руку, али у тој ситуацији није било никакве намере и судија Естрада само је одмахнуо на протесте домаћих играча и навијача. Повукао се мало тада чешки шампион, па су Новосађани дошли до даха и у 68. минуту могао је, а није, нешто више да учини Ожеговић.
У 72.  минуту, сјајно је поново интервенмисао Жакула, који је онемогућио тим из Плзена да и трећи пут постигне гол. Обрадовали су се навијачи гостујуће екипе када је фаулиран у 73. минуту био Ожеговић, а Станисављевић наместио лопту на око 25 метара од гола ривала. Међутим, његов ударац био је превисок и опасности по Козачика није било.

У 79. минуту опет је Иванић створио сам себи прилику, шутирао, али доста слабо и голман Викторије лако је укротио тај покушај.
У 81. минуту, нажалост, резервиста Петржела је сјајно продро по десном крилу, вратио лопту на 11 метара по средини, а поново је на правом месту био Јан Копиц и био сигуран егзекутор. Био је то крај надања Војводине да ће постићи макар један гол, који би јој пружио какву-таклву наду у реваншу за недељу дана, на стадиону „Карађорђе“.

А. Предојевић
 

Око 300 навијача уз Вошу

Током среде и четвртка у Плзењ су пристизале групе навијача Војводине, које су желеле да уживо буду уз Новосађане у важној утакмици у Чешкој. Што у сопственој режији, што организовано, више од 300 навијача црвено-белих заузело је место иза једног од голова на Досан арени и свим срцем било током читавог сусрета уз тим тренера Златомира Загорчића.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести