Давор Штефанек: Олимпијски и светски шампион најавио и европско злато

Златна олимпијска медаља рвача Давора Штефанека, једина освојена у Рију за нашу земљу, отклонила је све дилеме око тога ко је најбољи спортиста Србије.

Тако ни “Дневникови” новинари, који су одавно препознали његов потенцијал, а пре две године вредновали његов успех на СП прогласивши га најбољим, нису имали тежак задатак да у 60. по реду избору најбољих спортиста у Покрајини одреде ко је јубиларни лауреат. Давору се 2014. испунио први дечачки сан освајањем светског најсјајнијег одличја, а онај други о којем маштају сви спортисти – освајање олимпијског злата, у Рију се претворио у јаву. Челични момак из Суботице донео је нашем најтрофејнијем олимпијском спорту, рвању,  прву медаљу са Олимпијаде после пуне 32 године (Рефик Мемишевић 1984.).

Давор је у Рио де Жанеиру још једном потврдио да је предодређен за високе домете, освојивши другу златну медаљу у историји Србије, након што је пре четири године у Лондону Милица Мандић била шампионка у теквондоу. Њему је првом пошло за руком да освоји злато за Србију од њене самосталности и на светским првенствима, у Узбекистану. Овај 31-годишњи Суботичанин на најлепши начин вратио нас је у време успеха рвања од пре тридесет и више година. Тај период обележили су мајстори овог спорта – Бранислав Симић, Стеван Хорват, Сретен Дамјановић, Милан Ненадић, Момир Петковић, Иван Фргић, Рефик МемиШевић...

Други пут изабрани сте за најбољег спортисту Покрајине у избору “Дневника”, како доживљавате ово признање?
– Свако признање је за мене посебно, али, имајући у виду да сам из Војводине, ово “Дневниково” је специфично, поготово што сам ушао у елиту. Ово је други пут да сам понео звање најболљег спортисте Војводине. Пре две године, када ми је то пошло за руком први пут, рекао сам да ми је циљ да у Рију освојим медаљу. Драго ми је што сам обрадовао нацију. И сада могу да поново обећам одличан резултат и златну медаљу на Европском првенству које се одржати 2017. године у Новом Саду – рекао је Штефанек.              

На СП у Узбекистану освојили сте прву медаљу за нашу државу од самосталности, у Рију прву олимпијску за рвање после 32 године.
– Ради се о великим резултатима о којима се машта у дечачким данима. Ето, мени се посрећило да сам их досањао. Није било лако, много труда и рада сам уложио. Поносан сам и имам част и привилегију да будем најбољи међу најбољима. Искрено, то ми је и био циљ од кад знам за себе.

Први сте рвач који је објединио златне медаље са Светског првенства и Олимпијских игара.
– Рекао сам већ да није мала ствар бити најбољи у својој држави, на свету, на највећем спортском такмичењу, посебно у рвању, које је најтрофејнији олимпијски спорт у Србији...

Јово Галић

Опширније читајте у нашем штампаном празничном троброју...
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести