Деца чешће на ролерима него на клизаљкама

Када би се загледалу уназад у новосадску ледену плочу, прича о хокеју у овом граду била би лепа и узбудљива. Живела су и успешно се такмичила два клуба, Војводина и Нови Сад, тадашњи државни шампионат

био је веома  квалитетан, а за улаз у ледену дворану Спенса тражила се карта више. И прича о актуелном тренутку новосадског хокеја је лепа, с тим што ХК НС старс живи и такмичи се у сасвим другачијим околностима у односу на време које смо споменули.

Пре 13 година хокејашки заљубљеник Драгослав Пајић основао је НС Старс искључиво због деце, још увек је председник клуба и води рачуна о свом мезимчету. О овом колекетиву који тренутно окупља око шесдесеторо деце, прича спортски директор Родуљуб Поповић Роле, некада успешни привредник који, ево, безмало деценију и по као професионалац води борбу са свим недаћама и бројним тешкоћама с којима се, попут других спортских колетива, сусреће и хокејашки.

- Највећи проблем нам је краткоћа сезоне леда која траје четири до четири и по месеца, па су деца чешће на ролерима него на клизаљакама. За разлику од, рецимо, фудбала, одбојке, кошарке и ватеропола, опрема за хокеј је изузетно скупа и управо из тог разлога ми је обезбеђујемо деци која се определе за наш спорт. У супротном велика је непознаница колико би деце имали када би родитељи морали да их опреме за тренинге и утакмице – каже Поповић и захваљује се Спенсу што, у периоду када нема леда, један део сале користе хокејаши на ролерима.

Пре десетак година НС Старс је с чак 22 играча био у Торонту, у Канади, земљи где је хокеј култни спорт. Тада је успостављена сарадња с тамошњим људима из овог спорта, бившим играчима који су наступали за Војводину, што је резултирало повременим доласком тамошњих тренера, као и Американаца (организација Тренери без граница), којих има и сада у НС Старсу.

- Такмичимо се у мађарској лиги и у узрасту У-12 и У-16 били смо прваци, играмо Српску лигу у шест категорија, а са млађим узрастима освојили смо турнире у Загребу, Сарајеву, Будимпешти и Торину. Тврдим да смо изузетно талентована нација за хокеј и да, када бисмо имали услове као висококотиране државе у овом спорт, не би прошло много времена када би им се приближили. Понављам, основно је да ледена сезона траје што дуже – напомиње наш саговорник.
НС Старс је специфичан и по томе што се у свлачионици чују многи језици због тога што су тренери из Србије, Америке и Канаде, а деца, поред свих овдашњих нација и националности, и Руси (њих осморо), Канађанин, Италијан, Холанђанин, Иранац, Немац...

- Могао бих о нашој деци, путовањима, такмичењима, радостима и понекад сузама да сачиним књигу, а овом приликом се захваљујем Градској управи за спорт, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, Савезу хокеја и клизања на леду, фирми М Систем Цо, породици Балабан и свим пријатељима НС Старса, без којих клуб не би опстао у овим бременитим временима. Позивам родитеље дечака и девојчица од четири до 10 година да доведу децу да се опробају у једном од најдинамичнијих и најатркативнијих спортова. Биће им лепо – поручио је Поповић.

Б. Пуношевац
 

Тренери

Тренутно у НС Старсу раде ови тренери: Урош Поповић, Марко Дамјановић, Иван Тумбас, Јан Андерсен (САД) и Николас Духамел (Канада). Поред дечака, овај спорт тренирају и четири девојчице, а репрезентативка Мађарске Јелена Грковић је стасала у НС Старсу

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести