Ђилас: Логичније је да се игра Суперлига, па онда АБА

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас упутио је данас писма АБА лиги и Кошаркашкој лиги Србије како би размотрили захтев да се промене термини

и национална првенства одиграју пре плеј-офа регионалног такмичења.

Први човек КСС у писмима председнику АБА лиге Драгану Бокану и директору такмичења Кошаркашке лиге Србије Леону Делеону пренео је став Управног одбора КСС.

"Обраћамо Вам се са захтевом како бисмо изузетно компликовану ситуацију, у којој су се нашли сви савези и клубови у региону, што због сукоба Евролиге и ФИБА, што због припрема националних селекција, покушали да решимо за добробит и на задовољство свих. Пред нама су изузетно тешка три месеца у којима сви ми у региону морамо да испланирамо календаре завршнице АБА лиге и националних шампионата, али пре свега да водимо рачуна о усклађивању почетка припрема учесника квалификација за Олимпијске игре", стоји у писму Ђиласа председнику регионалне лиге.

Он је навео да су се календари такмичења усвајани пре него што се знало да ли ће неке од репрезентација земаља у региону учествовати на олимпјским квалификационим турнирима, као што су Србија и Хрватска.

"У том тренутку се није знало ни да ли ће неки од клубова наставити такмичење у Евролиги у Топ 16 фази (Цедевита, Црвена звезда). Морам да напоменем да је доста нелогично да се у завршницу регионалног такмичења улази са апсолутном непознаницом да ли ће Евролига прихватити да бар првак АБА лиге учествује наредне сезоне".

Ђилас је подсетио да је на Скупштини КСС у Нишу изнео став, који је прихваћен, да би национална лига требало да има предност у односу на АБА лигу.

"О томе да је највећи интерес омогућавање несметаних припрема националне селекције за учешће на предолимпијском турниру нећу ни да говорим, јер је то свима јасно. Тренутна ситуација је таква да постоји низ проблема са календаром такмичења, како би се КЛС лига завршила до почетка припрема А тима. Много тога зависи и од успеха наших тимова у Евролиги и АБА лиги. Сматрам да је неопходно у што краћем року дефинисати прецизан календар КЛС-а, који ће омогућити регуларно такмичење и неће фаворизовати ниједан клуб пред почетак Суперлиге", наводи Ђилас у писму Делеону.

Он је упозорио да би КЛС требало у најкраћем року да размотри и то шта ће се десити са АБА лигом, ако она не буде водила у Евролигу, а ФИБА прихвати став кошаркашких савеза Словеније и Хрватске да прваци њихових националних шампионата иду у ФИБА Лигу шампиона.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести