Ђоковић "један једини", тешко одрастање га ојачало

Новак Ђоковић доминира светским тенисом из четири разлога - има најбољи ритерн, сјајно сервира, први напада и ментално је најјачи, наводи се у анализи угледног британског листа "Гардијан".

Ову тврдњу као увертиру за Вимблдон где Ђоковић жели четврту, а трећу узастопну титулу, изнели су тениски аналитичар Крег О'Шонеси и некадашњи француски тенисер Анри Леконт.

"Ђоковић има најбољи бекхенд ритерн на свету. Ту све почиње. Он покушава да ритерном негира ефекат сервиса. Обично, онај који је на сервису, има два ударца предности, док траје ефекат сервиса. Када сервирате, не желите да дођете до четвртог ударца, јер су онда пођеднаке шансе и то што сте сервирали нема поенту. А против Ђоковића, са таквим ритерном, имате среће ако имате један ударац предности.

Заправо, често се његови противници бране после сервиса", сматра О'Шонеси.

Он наводи да је у Ђоковићем сервису најважнија прецизност.
"Ако бисте поставили кутију за лоптице на терен и ако можете да бирате једног играча који ће је погодити - то би до сада био Роџер Федерер. Ипак, верујем да је то сада Ђоковић".

Како сматра О'Шонеси, Ђоковић скоро увек први крене у напад и 70 одсто поена завршава у четири ударца.

"Скоро 20 одсто између пет и осам удараца, док 10 одсто поена осваја после девет или више удараца. Ђоковићеваа статистика је баш таква. На Аустралијан опену 2015, 69 одсто његових поена дошло је после четири или мање удараца... Када су дуже размене, он трчи, еластичан је и његова одбрана је добра, али огроман део поена осваја у прва четири ударца, највише захваљујући прецизности", сматра О'Шонеси.

О Ђоковићевој менталној снаги говорио је Леконт, уз оцену да је српски тенисер 'један једини' у овом моменту и д аје његов успон кренуо после освајања Дејвис купа 2010. године.

"Сигуран сам да је живот био компликован и тежак за њега и његову породицу. Прошао је много тешких, ужасних ствари и сада може да ужива у животу. За њега - ако победи, одлично; али ако изгуби није 'смак света'. Срећан је својим животом, одлично познаје своје тело, ментално је јак и може да се опусти", рекао је Леконт.

Према његовим речима тренутно не постоји боље припремљен играч од Ђоковића.

"Начин на који он тренира, нове технике, флексибилнији је од осталих. Пре су говорили да су потребни  мишићи, снага... Сада је ситуација другачија - мораш да будеш спреман, да реагујеш брзо, будеш лаган, флексибилан... Он то може, једини флексибилнији од њега је можда "Plastic Man" (стрип јунак Пластични човек) Када видим како проклиза на терену, помислим како бих се ја поломио. Али, он је невероватан", закључио је Леконт.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести