ЕП Француска 2016: Роналдо и Левандовски држе кључ успеха

У првој четвртфиналној утакмици на Европском фудбалском првенству у Француској у четвртак се састају Пољска и Португалија. Ова утакмица је углавном очекивана,

мада су многи давали Хрватима веће шансе него Кристијану Роналду и друговима да се састану са Пољацима. На  крају одлучио је гол Кварежме у продужецима(1:0), па су Португалци, упркос скромног почетка и три везана ремија, нашли међу осам најбољих репрезентација на Старом континетну. 

Португалија и Пољска до сада су одиграли десет званичних међусобних сусрета, нешто бољи скор имају фудбалери са Иберијског полуострва који су четири пута тријумфовали, три меча завршено је нерешено, а три пута су побеђивали Пољаци. Последњи сусрет одиграли су пре четири године на отварању Националног стадиона у Варшави, када није било голова.                                    

Португалци су редовни учесници завршнице Европског првенства, до сада су седам пута играли у финалном делу, од тога шест пута за редом, али само једном, када су били домаћини, успели су да стигну до финала (2008) иако су увек у својим редовима имали вансеријске фудбалере. Португалци имају Кристијана Роналда, једног од најбољих играча света, али нису блистали, једва су се провукли у осмину финали и то са три ремија, а онда су  после велике тактичке битке победили Хрватску(1:0).

- Играмо све боље и сигурније – тврди селектор Португалије Фернандо Сантош. – Најважније је да смо међу осам екипа, мислим да имамо реалне шансе да победимо. Наравно, нећемо ништа мењати у односу на претходне утакмице, показало се да смо изабрали одличну тактику. О Пољацима знамо све, Левандовски и Милик су веома опасни у шпицу, али ми морамо да зауставимо и Криховјака и Блажчиковског. Надам се да ћемо славити.

Кристијано Роналдо покушаће против Пољске да изједначи рекорд Мишела Платинија, девет голова, по броју голова на Европским првенствима. Роналдо је до сада постигао осам голова, али у првом делу турнира није приказао оно што се од њега очекивало. Био је љут и разочаран због игре и резултата у прве две утакмице са Исландом (1:1) и Аустријом (0:0), али је против Мађарске (3:3) постигао два гола. Такође, Роналдо је био асистент Рикарду Кварежми код гола којим је његов тим у продужетку победио Хрватску.

- Не размишљам о головима, али било би лепо да стигнем Платиније. Много је важније да победимо. Пољаци имају сјајан тим, играју одлично у одбрани, али се надам да ћемо ми у полуфинале – казао је Роналдо.               

Пољска игра добро у одбрани током целог турнира, на четири утакмице примила је само један гол. Пољаци су у групи остварили две победе резултатима од по 1:0, а одиграли су без голова против актуелног светског шампиона Немачке. Најбољи стрелац у квалификацијама Роберт Левандовски до сада није постигао  гол на Европском првенству. 

-На овом првенству није важно да ли играш леп или ружан фудбал, једноставно најважније је да побеђујеш – сматра селектор  Адам Навалка. -  Сви играчи су спремни, уверени смо да можемо  и до финала. Ако смо могли да ремизирамо с Немцима, можемо и са Португалцима да се носимо. Наравно, Роналда ћемо “затворити“, а без њега Португалци и немају неку игру, све се своди на појединачне покушаје.

Роберт Левандовски, ценатрфор Бајерна, на четири утакмице у Француској није постигао гол.
-Није важно ко ће постићи гол, важно је да идемо даље. Ово првенство је за нас историјско, никада нисмо играли у четвртфиналу, покушаћемо све да се домогнемо полуфинала. Играћемо опрезно, али се нећемо бранити, наша шанса је, ипак, у нападу – рекао је Левандовски.  

Мање повреде у табору Португалије имају Андре Гомеш и  Герерио, али ће највероватније играти, док у табору Пољака нема повређених. 

Г. Ковач

Брих на центру 
МАРСЕЈ: Стадион Велодром, капацитет 66.000, судија: Феликс Брих (Немачка), почетка  у 21 сат.

ПОРТУГАЛИЈА:  Руи Патрисио – Седрик, Пепе, Фонте, Герерио – Адријен Силва, Вилијам Карваљо – Жоао Марио, Нани, Роналдо, Андре Гомеш (Кварежма).

ПОЉСКА: Фабијански – Пишчек, Глик, Паздан, Једржејчик – Блажчиковски, Криховјак, Мажински, Гросицки – Милик, Левандовски.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести