ФИФА: Светско првенство са 48 екипа

Полако се ближи крај репрезентативном фудбалу какав знамо – ФИФА је дефинитивно одлучила да промени формат Светског првенства.Међународна фудбалска федерација

саопштиће данас да ће нови Мундијал бројати 48 репрезентација, за разлику од досадашњег формата у којем су учествовале 32 екипе. Ђани Инфантино се од дана када је изабран за председника ФИФА борио за проширење такмичење и на крају је успео, а званична објава догодиће се данас у Цириху.

Закључно са Мундијалом у Катару 2022. биће окончан и принцип осам група по четири селекције, а већ од 2026. године, која ће бити премијерна за нови формат, турнир ће се одвијати у 16 група по три екипе. Још није познато ко ће бити домаћин првог светског првенства у историји са оволиким бројем учесника – званично надметање одложено је због корупционашког скандала који је тресао ФИФА у последњих неколико месеци и биће настављено 2018, док ће две године касније бити донета коначна одлука.

Светска фудбалска федерација требало би да профитира од промена светског првенства – према писању португалског листа „О Јого“, приходи које ће ФИФА остварити од такмичења у Русији 2018. године износиће око 3,35 милијарди евра, а од првенства на којем би требало да игра 48 екипа, он ће бити око 3,95 милијарди. Истовремено, трошкови због пораста броја репрезентација и утакмица биће увећани за 307 милиона евра, али ће се повећати и приходи од ТВ права (479 милиона евра) и маркетинга (351 милион евра).
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести