Формула 1: Хамилтон или Розберг

Последња трка овогодишњег шампионата Формуле један вози се у недељу за Велику награду Абу Дабија од 14 часова. Британац Луис Хамилтон возач Мерцедеса победио је на 10 од 18 трка овогодишњег шампионата

и до Велике награде Бразила, која је вожена пре две недеље забележио је пет везаних тријумфа. Међутим, слављем у Сао Паолу Хамилтонов клупски колега Немац Нико Розберг остао је у борби за титулу уочи коначног обрачуна на стази “Јас Марина”, где ће се бодови дуплирати. Хамилтон има 17 бодова више од Розберга, а то значи да му потребно да буде први или други на трци, без обзира на резултат који његов тимски колега оствари, док је Розбергу потребно да у случају тријумфа Британац буде у најбољем случају трећи.

Иако је доминирао на слободним тренинзима у петак Хамилтон није успео да освоји пол позицију, већ ће са прве стартовати Розберг. То му је 11. пол ое сезоне. Немац је до најбоље стартне позиције дошао фантастичним кругом у времену од 1:40,480 минута. Хамилтон ће му правити друштво у првом реду, јер је имао друго време, пошто је направио две грешке. Трећи ће стартовати Финац Валтери Ботас из Вилијамса. Њему ће друштво у другом реду правити клупски колега Бразилац Фелипе Маса. Иза њих ће следити двојац Ред Була, Данијел Рикардо и Себастијан Фетел. Прву десеторицу комплетираће возач екипе Торо Росо Данил Квјат, Yенсон Батон у Мекларену и двојац Ферарија, Кими Раиконен и Фернандо Алонсо.

Возачима Ред Була Данијелу Рикарду и Себастијану Фетелу одузете су позиције остварене у квалификацијама у Абу Дабију јер су возили нелегалне болиде. ФИА је казнила Ред Бул због нелегалних предњих крила на оба аутомобила, јер су била превише флексибилна. Тако ће Рикардо и Фетел, који су били пети и шести у квалификацијама, последњу трку сезоне почети са последњих позиција, али ће тим морати да ојача крила. Екипа Ред Була је саопштила да је разочарана одлуком јер и друге екипе на сличан начин тумаче правила, али је прихватила одлуку стјуарда. Екипе имају право да појачају аеродинамуку болида тако што ће се предња крила спуштати приликом повећана брзине, али су та правила пооштрена, па се предња крила могу спуштати само у одређеним условима.

Хамилтон и Розберг су у болидима Мерцедеса доминирали ове године у “најбржем циркусу”. Прва два места у генералном пласману Хамилтон и Розберг држе још од друге трке у Малезији. Хамилтон је на првој трци у Аустралији одустао због квара на мотору, а лидерску позицију је дефинитивно преузео после славља у Сингапуру. Хамилтон је тада имао 241, а Розберг 238 бодова. Британац је, затим, славио у Јапану, Русији и САД, а у стопу га је пратио Розберг освојивши друга места. Немац је победом у Бразилу смањио заостатак на 17 бодова пред Абу Даби. Далеко иза Мерцедесовог двојца на трећем месту у генералном пласману налази се Аустралијанац Данијел Рикардо из Ред Була са 214 поена. Он је побеђивао на три трке ове сезоне, у Канади, Мађарској и Белгији и једини је донекле “разбио” доминацију Хамилтона и Розберга.

Да није дошло до промене правила Хамилтону би у Јас Марини било довољно да буде и шести па да дође до титуле, али пошто се бодови дуплирају, ситуација је мало компликованија. У случају победе Розберга Хамилтон ће морати да буде други. Уколико трку заврши на трећем, или на неком нижем месту првак света постаће Розберг и то први пут у каријери. Хамилтон, за разлику од њега, има једну титулу освојену 2008. године. Британац, поред десет победа има и три друга и два трећа, уз три незавршене трке. Розберг има пет победа, десет других места и два пута није завршио трку. Њих двојица су рођени исте године – 1985. Розберг је у Формули један од 2006, али је прву победу забележио тек 2012. у Шангају. Хамилтон је у “најбржем циркусу” дебитовао 2007, али је доста успешнији. Има једну титулу, победе 32, у односу на осам Розбергових, пол позиција 38, а Немац 14.

Г. М.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести