Французи пети пут на крову света

У Катару је завршено Светско првенство за рукометаше, а пехар је припао репрезентацији Француске. Гали су у финалу били бољи од домаћина Катара (25:22), који је и највеће и најлепше изненађење планетарне смотре рукомета.

Катар – Француска 22:25 (11:14)

КАТАР: Лусаил Арена, гледалаца 15.137, судије: Новотни и Хирачек (Чешка). Седмерци: Катар 3 (3), Француска 3 (2). И)скључења: Катар 8, Француска 4 минута.

КАТАР: Марковић 7, Маброук, Роине, Капоте 7, Ал Карби, Шарић (14 одбрана), Мемишевић 1, Стојановић, Видал 3, Дамјановић, Малаш 3, Бенали 1, Мадади 1, Хамдин, Хасаб Ала, Закар.

ФРАНЦУСКА: Омеје (9 одбрана), Н. Карабтић 5, Л. Карабатић, Нарцис 4, Порте 4, Фернандез 1, Гигу 3, Бараше 3, Думолин, Анић, Жочи, Њокас 3, Хондрубиа, Махе, Асамбре, Сорандо 1.

У Катару је завршено Светско првенство за рукометаше, а пехар је припао репрезентацији Француске. Гали су у финалу били бољи од домаћина Катара (25:22), који је и највеће и најлепше изненађење планетарне смотре рукомета. Французима је ово пети трофеј светског првака, а сјединили су олимпијску и европску титулу.

Међутим, у овом дуелу имали су доброг ривала и сви они који су казали да су се Катарани прошверцовали до финала силно су погрешили. Били су све време раме уз раме с новим шампионима, а у неколико наврата имали су прилике и да резултат поравнају и, можда, начине и нешто више. Ипак, чета Клода Онесте показала је и овога пута снагу и разложност и у одлучујућим моментима била је на висини задатка и трофеја које је, до сада, освојила. Валери Ривера покушавао је на све начине да још више мотивише своје ученике, који су показали добру игру у одбрани, којом је командовао изузетни голман Данијел Шарић. Међутим, у нападу су домаћи начинили неколико техничких грешака, концентрација им је попуштала, али све то је одраз искуства на оваквим такмичењима. Оно је било на страни Галских петлова, који имају прилично иксусну репрезентацију и на голу једног Тијери Омејеа, а у нападу Николу Карабатића и Нарциса.

Катар је у овом дуелу само повео с 1:0, а онда су Французи преузели конце игре у своје руке и дизали предност. Износила је она у неколико махова и по пет холова, али Жарко Марковић, Капоте и донекле бивши кошаркаш Видал успевали су реазлику да смање чак и на један гол. Играли су Катарани боље у другом полувремену и у 45. минуту на семафору је стајало 19:20, а Французи су тада били без решења у нападу. Ипак, пробудио се Порте и био прецизан у неколико наврата. У тајм ауту и Ривера и Онеста казали су својим играчима да се сконцентришу, да не греше. Више успеха имао је Онеста, јер домаћи су неколико пута били и без среће.
Бронзано одличје припало је Пољској, која је била боља од Шпаније 29:28..

М. Павловић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести