Фудбал-вести: Ивановић заменик капитена Челсија

Српски фудбалер Бранислав Ивановић истакао је данас да му је част што је именован за првог заменика капитена Челсија Џона Терија.

Менаџер Жозе Мурињо је након одлазака Петра Чеха у Арсенал и Дидијеа Дрогбе у Монтреал одлучио да улогу капитена, када Тери није на терену, повери српском дефанзивцу.

"Веома сам срећан и поносан што ћу бити заменик капитена. То је нешто ново за мене у Челсију, добио сам већу одговорност, али није ствар са којом нисам имао искуства. Нова улога не мења пуно, пошто је Тери прави капитен и лидер екипе", рекао је Ивановић за клупски сајт.

Бивши фудбалер ОФК Београда и московске Локомотиве са траком на руци предводи и репрезентацију Србије, што ће му, како је навео, пуно помоћи.

"Навикао сам на ту улогу. Свакоме је част да предводи селекцију своје земље. Задовољан сам својим партијама из прошле сезоне, која је била можда и најбоља у каријери", закључио је Ивановић, који се нашао у идеалном тиму Премијер лиге прошле сезоне.

Ивановић је за седам и по година у лондонском клубу одиграо 315 утакмица и постигао 31 гол.

Са "плавцима" је освојио две титуле у Премијер лиги, Лигу шампиона, три ФА купа, Лига куп, а 2013. године је у финалу Лиге Европе против Бенфике (2:1) голом у 90. минуту донео Челсију трофеј.

Платини преломио, жели место председника ФИФА
Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини до краја недеље објавиће да ће поднети кандидатуру за место првог човека ФИФА, сазнаје Скај Спорт.

Како се наводи, Платини има подршку најмање четири од шест светских Конфедерација и први је фаворит да наследи одлазећег председника ФИФА Јозефа Блатера.

Платини је првобитно тражио две недеље да се изјасни да ли жели кандидатуру, а енглески медији преносе да је прихватио изазов.

Рок за подношење кандидатуре за чело ФИФА је 26. октобар, док ће избори бити одржани 26. фебруара 2016. године.

Блатер је почетком јуна поднео оставку, упркос томе што је реизабран на функцију, након корупционашке афере вредне 150 милиона евра у последњих 25 година и хапшења 14 особа, од који су седморица функционери ФИФА.

Ништа од преласка у Звезду, Пеле у Пасош Фереири
Португалски фудбалер Жудилсон Мамаду Тункара Гомеш, познатији као Пеле, ипак неће постати играч Црвене звезде јер је изабрао прелазак у Пасош Фереиру на једногодишњу позајмицу.

Овај 23-годишњи везиста био је једна од опција за појачање вицешампиона Србије, у који би такође дошао као позајмљен играч Бенфике.

"Напред Пасош. Надам се да ћемо бити успешни", написао је Пеле на свом Твитер профилу.

Пеле је летос прешао у Бенфику, након што је четири сезоне био под уговором са Миланом.

Током каријере играо је за Беленесеш у два наврата, Ољаненсе, кијевски Арсенал и Ђенову.

За младу селекцију Португалије наступио је три пута.

Фелипе Луис се вратио у Атлетико
Бразилски фудбалски репрезентативац Фелипе Луис после само једне сезоне напустио је Челси и вратио се у мадридски Атлетико, са којим је потписао четворогодишњи уговор.

"Атлетико је довео играча који је један од најбољих на свету на позицији левог бека. Поред тога, неће му бити потребан период адаптације јер је већ био код нас", рекао је спортски директор Хосе Луис Каминеро за клупски сајт.

Бразилски репрезентативац члан Атлетика био је од 2010. до 2014. године, а одиграо је 184 утакмице и постигао пет голова.

Са Атлетиком је освојио титулу у Примере, Куп краља, два УЕФА Суперкупа, Лигу Европе, а играо је и финале Лиге шампиона против Реала у поразу од 4:1.

Он је током каријере играо за бразилски Фигеренсе, Ајакс и Депортиво из Ла Коруње.

За репрезентацију Бразила наступио је 18 пута.

Игуаин у Наполију до 2019. године
Аргентинскии фудбалер Гонзало Игуаин продужиће уговор са Наполијем до 2019. године, чиме је стављена тачка на спекулације о његовом одласку, тврди италијанска штампа.

Игуаин ће по новом уговору добијати 5,8 милиона евра годишње, уместо досадашњих 5,5 милиона, преноси римска "Република".

Последњих дана писало се о евентуалном одласку Игуаина у Пари Сен Жермен или Арсенал.

Аргентинац је започео каријеру у Ривер Плати, а 2007. године је за 12 милиона евра прешао у мадридски Реал.

У дресу краљевског клуба освојио је три титуле првака Шпаније, постигавши 107 голова на 190 утакмица.

За Наполи је свим такмичењима одиграо 103 меча и постигао 53 гола, док је за репрезентацију Аргентине наступио 52 пута и био стрелац 25 голова.

Каванију два, Табарезу три меча суспензије
Уругвајски репрезентативац Единсон Кавани кажњен је са две званичне утакмице суспензије због искључења у четврфтфиналу Копа Америка против Чилеа, саопштила је Фудбалска федерација Јужне Америке (КОНМЕБОЛ).

Кавани је кажњен јер је ударио Гонзала Хару, пошто га је овај испровоцирао вулгарним гестом у утакмици коју је Чиле добио са 1:0. У образложењу се наводи да је једну утакмицу добио због црвеног картона и још једну због вређања судије.

Нападач Пари Сен Ззермена пропустиће дуеле против Боливије 8. октобра и четири дана касније против Колумбије у квалификацијама за Мундијал у Русији.

Селектор Уругваја Оскар Табарез такође је суспендован са три утакмице, због вређања судије на истом мечу.

Афелај прешао у Стоук
Бивши фудбалер Барселоне Ибрахим Афелај потписао је двогодишњи уговор са Стоуком, потврђено је на сајту енглеског премијерлигаша.

Холандском везисти недавно су истекле обавезе према шампиону Европе и без обештећења појачао је Стоук.

Интересантно је да ће Афелај бити четврти фудбалер који је дошао Стоук из Барселоне, након Бојана Кркића, Марка Мунијесе и Мохе.

Афелај је прошлу сезону провео на позајмици у Олимпијакосу, а претходно је играо за Шалке и ПСВ.

За репрезентацију Холандије одиграо је 50 утакмица и дао шест голова.

Селектор Мексика на критике ТВ коментатора узвратио ударцем
Селектор фудбалске репрезентације Мексика Мигел Ерера ударио је коментатора ТВ Астека Кристијана Мартинолија незадовољан критикама на његов рачун током Голд купа.

Како преноси агенција АП, до инцидента је дошло на аеродрому у Филаделфији после финалне утакмице континенталног шампионата у којој је Мексико савладао Јамајку са 3:1 и освојио рекордну седму титулу.

Мартиноли је рекао за мексички Ас да се Ерера, када га је видео, просто залетео ка њему и да га је ударио, да би потом тражио од њега да се обрачунају ван аеродрома.

Ерера је желео да му упути још један ударац, али се између њих двојице испречио спортски коментатор Луис Гарсија.

Селектор Мексика познат је по бурном темпераменту и испољавању емоција током утакмица.

Фудбалска федерација Мексика се поводом овог инцидента за сада није огласила.

Фудбалери Партизана отпутовали у Румунију
Фудбалери Партизана отпутовали су данас у Букурешт, где ће играти прву утакмицу трећег кола квалификација за Лигу шампиона против Стеауе.

Тренер Зоран Милинковић за утакмицу против румунског шампиона рачуна на 19 фудбалера, међу којима није било повређеног Ивана Бандаловског.

Голмани: Живко Живковић, Филип Кљајић.
Одбрана: Фабрисио Дорнелас, Немања Петровић, Мирослав Вулићевић, Лазар Ћирковић, Грегор Балажиц, Миросалав Богосавац.
Средина терена: Саша Илић, Никола Трујић, Стефан Бабовић, Дарко Брашанац, Никола Нинковић, Андрија Живковић, Саша Лукић.
Напад: Валери Божинов, Иван Шапоњић, Абубакар Умару.

Утакмица између Стеауе и Партизана игра се сутра од 20.30 пред празним трибинама Националног стадиона због казне УЕФА.

Мурињо: Азар је прошле сезоне био бољи од Роналда
Менаџер Челсија Жозе Мурињо изјавио је данас да је Еден Азар прошле сезоне пружао боље партије од његовог земљака и добитника Златне лопте Кристијана Роналда.

Азар је био један од најзаслужнијих за освајању титуле у Премијер лиги, а проглашен је за најбољег играча шамионата.

"Прошле сезоне Азар је био бољи од Роналда, иако је и мој земљак био фантастичан. Кристијано је постигао много голова, али из мог угла, сваки фудбалер на свету мора да схвати да су трофеји најбитнији", рекао је Мурињо, а преноси Скај Спорт.

Трофејни тренер додао је да је Азар често био на мети грубих стартова, али да га они нису спречили да одигра све утакмице у Премијер лиги.

"Еден је имао доста среће пошто му није сломљена нога. Видео сам доста противника, које не желим да именујем, како су хтели да га повреде. Азара би морале судије више да штите", закључио је Мурињо.

Азар је прошле сезоне у свим такмичењима одиграо 52 утакмице и постигао 19 голова, али често се истицао и асистенцијама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести