Фудбал-вести: Рикелме окончао каријеру

БУЕНОС АИРЕС: Некадашњи фудбалски репрезентативац Аргентине Хуан Роман Рикелме саопштио је да је у 36. години завршио играчку каријеру.

"Одлучио сам да престанем са активним играњем и од сада ћу да уживам на стадионима. Веома сам задовољан каријером, у сваком мечу давао сам све од себе. Верујем да су људи уживали гледајући ме на терену", рекао је Рикелме.

Аргентински "плејмејкер" каријеру је завршио у матичном Аргентинос Јуниорсу, за који је играо последњих шест месеци.
Највећи траг оставио је у Боки Јуниорс, где је у два наврата одиграо 381 утакмицу и дао 92 гола.

Са аргентинским великаном освојио је пет титула првака државе, три трофеја Копа Либертадорес, Куп Судамерикана, национални куп и Интерконтинентални куп.

Рикелме је 2002. прешао из Боке у Барселону, али се на Ноу Кампу није најбоље снашао и наредне четири сезоне провео је у Виљареалу, са којим је освојио два Интертото купа и предводио екипу до полуфинала Лиге шампиона 2006. године.

За репрезентацију Аргентине наступио је 51 пут и постигао 17 голова.

Ђилардино се вратио у Фиорентину
ФИРЕНЦА: Некадашњи репрезентативац Италије Алберто Ђилардино вратио се у Фиорентину у којој ће до краја сезоне играти на позајмици, саопштено је данас на сајту клуба из Фиренце.

Фиорентина ће у јуну имати опцију откупа комплетног уговора Ђилардина од кинеског Гванжу Еверграндеа.

Он је дрес "љубичастих" носио од 2008. до 2012. године, одиграо је 143 меча и дао 59 голова.

Током каријере наступао је још за Пјаћенцу, Верону, Парму, Милан, Ђенову и Болоњу.

За Азуре је одиграо 57 утакмица и постигао 19 голова, а био је члан тима који је 2006. године освојио Светско првенство у Немачкој.

Навијачи Стандарда пред оштром казном због заставе
БРИСЕЛ: Навијачи белгијског прволигаша Сандарда из Лијежа суочавају се са петогодишњом забраном доласка на стадионе, због заставе истакнуте на мечу са Андерлехтом на којој је приказана глава њиховог бившег капитена Стивена Дефура.

Испод слике, на којој је приказан убица из хорор филма "Петак 13" Џејсон Ворхис како држи главу Дефура, било је написано "Црвен, или мртав", што је очигледно била порука играчу који сада наступа за Андерлехт.

Белгијски фудбалер Дефур прешао је из Стандарда у Порто 2011, пре него што је прошлог августа потписао за Андерлехт уз трансфер вредан шест милиона евра.

"Радимо заједно са полицијом како бисмо пронашли ауторе тог транспарента", река је портпарол министарства унутрашњих послова.

Она је додала да аутори транспарента могу да буду кажњени са 5.000 евра, као и забраном доласка на стадион до пет година.
Белгијски политичари су такође подигли глас против језивог транспарента.

"Транспарент је потпуно глуп и неприхватљив", рекао је на Твитеру белгијски министар спољних послова Дидије Рејнар.

Бивши премијер и навијач Стандарда Ив Летрем такође је изразио соје огорчење због ове, у најмању руку, неслане шале.

"Утакмица је уништена због мањине навијача. Остајем навијач, али сам посрамљен због овог банера", рекао је Летерм.

Овај транспарент је очигледно лоше утицао на Дефура који је искључен у поразу свог тима од 2:0.

Реал под истрагом ФИФА због трансфера малолетника
ЖЕНЕВА: Међународна фудбалска федерација (ФИФА) покренула је истрагу против мадридског Реала због трансфера малолетних играча, преноси данас шпански лист Ас.

Како се наводи, ФИФА истражује да ли је Реал кршио прописе приликом потписивања уговора са Мартином Едегардом из Стромсгодсета, Минком Питерсом из Ајакса и Марком Асенсијом  из Мајорке.

Правила забрањују трансфере играча млађих од 18 година, изузетак су посебне дозволе и околности, због чега је ФИФА затражила документацију од Фудбалског савеза Шпаније у вези долазака поменутих тинејџера.

Реал је направио споразум са Ајаксом и Мајорком према којем играчи могу да се врате у Мадрид када год клуб буде желео, али и предузео финансијске обавезе на себе.

ФИФА је прошле године казнила Барселону због трансфера младих играча ван Европске уније, међу којима је био Ален Халиловић из загребачког Динама, забраном довођења појачања до 2016.

ДБУ тражи посебан суд за борбу против намештања
КОПЕНХАГЕН: Данска фудбалска асоцијација (ДБУ) затражила је од данске владе да формира посебан суд који би се искључво бавио намештањима утакмица и другим облицима корупције у спорту.

Министар културе Данске Маријана Јелвед представила је у данском парламенту прошле недеље предлог закона којим би се криминализовало наместање мечева.

ДБУ је данас затражила да се предвиде оштрије казне за учеснике у намештању и "посебан специјализовани суд за случајеве корупције у  спорту".

"Важно је да се што оштрије кажњава намештање мечева, без икакве толернације", рекао је председник ДБУ Јеспер Молер.

Кембел на позајмици у Виљареалу
ВАЛЕНСИЈА: Фудбалер Арсенала Џоел Кембел наредних шест месеци играће на позајмици у Виљареалу, саопштио је шпански тим.

Клуб из предграђа Валенсије потврдио је да је Кембел дошао у склопу трансфера штопера Габријела Паулисте, који је прешао у Арсенал за 20 милиона евра.

Кембел није успео да се избори за већу минутажу у лондонском клубу, иако је пружао добре партије на Светском првенству у Бразилу када је предводио Костарику до четвртфинала.

Он је члан Арсенала од 2011. године, али је играо на позајмицама у Лоријену, Бетису и Олимпијакосу.

Ове сезоне одиграо је за Арсенал 10 утакмица у свим такмичењима.

Блатер: УЕФА нема храбрости да ми се супротстави
ЦИРИХ: Председник Међунардне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер оптужио је Европску фудбалку унију (УЕФА) за недостатак храбрости да му се супротстви у трци за нови мандат.

Седамдесетосмогодишњи Блатер кандидоваће се за пети мандат на челу ФИФА на изборима у мају.

Француз Жером Шампањ, јордански принц Али бин Ал Хусеин и бивши француски фудбалер Давид Жинола, до сада су су се изјаснили да желе да се супротставе Блатеру на изборима.

"Сви они који желе да ме се отарасе, треба да учествују у изборима, или да некога кандидују, а у супротном, треба да поштују моју жељу да се поново кандидујем", рекао је Блатер за ЦНН.

Председник УЕФА Мишел Платини апеловао је раније да Блатер буде замењен, али се није кандидовао за то место.

Пирес: Анћелоти је идеално решење да наследи Венгера
ЛОНДОН: Некадашњи фудбалер Арсенала Француз Робер Пирес рекао је данас да би тренер Реала Карло Анћелоти био идеално решење да наследи Арсена Венгера на клупи "тобџија".

Пирес, ипак, не очекује да Венгер у скорије време напусти клуб из северног Лондона.

"Венгер има важећи уговор. Ко би био идеална замена? Тијери Анри разуме фудбал и Арсенал. Не знам, али мени се више свиђа Анћелоти. То је моје мишљење, што не значи да је он сада потребан Арсеналу", рекао је Пирес за сајт Gol.com.

Он је додао да Арсенал није превише грешио приликом довођења играча.

"Ако играте у Арсеналу, значи да имате одређени квалитет. Најбољи потез направили су довођењем Сантија Казорле. Навијачи воле Алексиса Санчеза, он је брз, лако се привикао на Премијер лигу, али Казорла је много важнији. Он је наш најбољи играч у последњих неколико месеци", рекао је бивши француски репрезентативац.

Пирес је од 2000. до 2006. године носио дрес Арсенала са којим је освојио две титуле и три ФА купа. Био је део генерације која је 2004. године без пораза постала првак Енглеске.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести