Москва: Удовичић с колегама о манипулацији спортским резултатима

БЕОГРАД:  Делегација Министарства омладине и спорта, коју предводи министар Вања Удовичић, учествовала је у Москви на састанку који се организује уочи свечаног отварања Светског првенства у фудбалу, с циљем размене искустава и мишљења о изазовима и правним аспектима борбе против манипулације спортским такмичењима.
udovicic, tanjug video
Фото: Вања Удовичић, фото: Танјуг (Видео)

Све то у контексту Маколин конвенције - Конвенције Савета Европе о манипулацији спортским резултатима.

Нажалост, сведоци смо да уз спорт често иду бројни немили догађаји, насиље, нереди и недолично понашање. Све наведено, мотивисало је Владу Србије да прошле године оформи Национални савет за спречавање негативних појава у спорту, који делује кроз пет радних група. Радом овог савета стварамо како превентивне механизме за спречавање негативних појава у спорту, тако и механизме контроле и санкционисања, рекао је Удовичић током дискусије на оменутомс купу.

Поред Националног савета, казао је, изазови са којима се сусрећемо на спортским догађајима препознати су и Законом о спорту, Законом о спречавању допинга у спорту, стратегијом развоја спорта Националном стратегијом за борбу против насиља и недоличног понашања на спортским приредбама. 

Србија у последње четири године бележи битно смањење и вишеструко умањење броја нереда и немилих догађаја на спортским догађајима, али свакако тежи потпуној елиминацији свих негативних појава у спорту, рекао је Удовичић током дискусије.

Удовичић је на маргинама тог московског скупа имао и низ билатералних сусрета с колегама министрима и њиховим делегацијама.

Министар се сусрео с домаћином скупа, министром спорта Руске Федерације Павелом Колобковим, с којим је у пријатељском разговору разматрао могућности и оквире да два министарства спорта успоставе и формалну сарадњу закључивањем меморандума о разумевању којим се дефинисале конкретне области и облици сарадње.

Том приликом, два министра су разменила и искуства у организацији и значају великих спортских такмичења, а министар Удовичић је упутио искрене честитке министру Колобкову на организацији Светског првенства у фудбалу.      

  

Удовичић је имао прилику да разговара и са Станисласом Фросардом, генералним секретаром ЕПАС-а, о нашем ангажовању у ЕПАС-у.

ЕПАС је платформа за спортску сарадњу између државних органа земаља чланица, која подстиче дијалог између државних органа и спортских организација и на тај начин настоји да допринесе бољем управљању, с циљем да спорт постане инклузивнији сегмент свакодневног живота. Развија политике и стандарде, прати их и помаже у изградњи капацитета и размени примера добрих пракси, саопштено је из Министарства омладие и спорта. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести