Фудбалери, не идите у Србију

Светски синдикат професионалних фудбалера ФИФПро послао је савет професионалним фудбалерима да у зимском прелазном року не потписују за српске клубове.

Разлог су лоши услови рада за играче, а истраживања су показала да чак 68 посто фудбалера не добија плату на време, а 89 посто је било натерано на трансфер.

ФИФПро истиче да после ненајављене промене у Арбитражној комисији више нема представника фудбалера и чине је само људи блиски клубовима, а играчи имају све мање шанси на фер третман. Према правилима ФИФА, Арбитражну комисију мора чинити једнак број судија које одреде клуб и играч у спору. Савез је одбацио судије које је изабрао синдикат и оставио као председника и потпредседника комисије оне који су уско повезани са Црвеном звездом и Партизаном. А председник и потпредседник имају право одлучивања ако је гласање Комисије изједначено, наводи ФИФПро. Напомиње се и да су таксе које играчи плаћају приликом покретања арбитраже огромне.

- Ово је кршење основних права професионалних фудбалера, који практично играју у условима у којима влада безакоње. Позивамо Фудбалски савез да одмах реши ове проблеме. Док се ситуација не поправи, саветујемо свим играчима да не иду у Србију - саопштио је генерални секретар ФИФПро Тео ван Сегелен.    Мирко Поледица, председник Синдиката професионалних фудбалера „Независност”, саопштио је да је у последње две године 250 фудбалера у лиги у којиј игра њих  око 500, тражило своја права путем арбитраже.

- Када потпишете уговор са клубом из Србије, имате 50 одсто шанси да завршите на суду - рекао је Поледица.

Прелазни рок у Србији траје од 23. јануара до 17. фребруара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести