Фудбалери Србије поражени од Португалије

Фудбалска репрезентација Србије изгубила је у Лисабону од Португалије са 2:1 (1:0) и шансе за пласман на шампионат Европе у Француској свела у домен теорије.

ЛИСАБОН: Стадион "Ла Луш", гледалаца 58.540, судија: Роки (Италија), стрелци: Р. Карваљо у 10. и Коентрао у 63. за Португалију, а Матић у 61. минуту за Србију.  Жути картони: Коентрао, Мутињо (Португалија), Матић, Љајић, Коларов, Тошић и Ђуричић (Србија).

ПОРТУГАЛИЈА: Патрисио 6, Босингва 6, Р. Карваљо 7 (Фонте 6), Алевеш 6, Елисеу 7, Тијаго 6, Мутињо 7, Коентрао 7 (Кварежма -), Нани 7, Дани 7 (В. Карваљо -), Роналдо 7.

СРБИЈА: Стојковић 6, Баста 6, Ивановић 6, Настасић 6, Коларов 7, Петровић 6, Матић 7, Љајић 6 (Шкулетић -), Тадић 6 (Тошић -), Марковић 6 (Ђуричић -), Митровић 6.

На Стадиону Светлости у Лисабону српски фудбал прекрила је тама. Доживели смо нови пораз у Квалификацијама за ЕП, овога пута од Португалије (2:1).

Очигледно, кестење из ватре нисмо могли да вадимо против селекције из самог врха светског фудбала, која истина, није у пуној форми. Низ промена у националном тиму Србије, а опет, све по старом, пораз. Са само једним освојеним бодом из четири дуела практично смо се већ опростили од "Еура" што значи да ћемо прескочити и треће у низу велико такмичење. Време је да неко за ове промашаје понесе одговорност. У неуспеху против Роналда и другова који су рутински освојили бодове којим отварају врата Француске, вредан помена је једино изузетно ефектан поготак нашег Немања Матића за изједначење.

Селектор Ћурчић се определио за очекивану формацију, са Ивановићем на месту штопера, појачаним "блоком" испред одбране који су чинили Матић и Петровић док је у нападу истурен био Митровић. На клупи Португалије није било њиховог кажњеног селектора Сантоша, а изостао је и повређени Пепе.

Важност уводних минута утакмице била је огромна, на то су у увертири указивали наши репрезентативци, али узалуд. Домаћин је отворио утакмицу брзим голом већ у 10. минуту. Дани је сјајно центрирао, наши дефанзивци заборавили су Карваља који је главом лопту кроз ноге голмана Стојковића сместио у мрежу (1:0).

Брзо су се орлови опоравили од шока, преузели иницијативу, уследила су и два покушаја Тадића, односно један Настасића главом после корнера. Покушали су изабраници селектора Ћурчића да буду стрпљиви, ипак, превише споро су комбиновали, па те акције и нису представљале опасност по Португалце.

Фудбалска чаролија у 29. минуту у режији најбољег на планети, Кристијана Роналда. После лепог дриблинга уследила је "падајућа бомба" са преко 20 метара, али је овога пута Стојковић био сигуран. И минут касније имао је свој шоу Роналдо, али га је наша одбрана зауставила.

Није ритам утакмице био бог зна како јак, али је одговарао Португалцима. Србија ни у наставку, поред "минуса" није успела да окрене лист, убрза игру, направи било какав притисак на половини ривала. Ипак, у 53. минуту прва права прилика за Србију. Тадићев центаршут није искористио Митровић који је шутирао главом високо преко пречке.

А онда трачак наде за посрнуле орлове. У 61. минуту Коларов је извео корнер, Петровић пребацио лопту главом, а Немања Матић је искоса са десне стране у казненом простору захватио "маказице" и поцепао мрежу Патрисија - 1:1.

Али, радост је потрајала тек два минута. Нови пад концентрације, у на моменте конфузној српској одбрани жестоко кажњавају Португалци. Акцију је започео Роналдо а лопту у мрежу поред немоћног Стојковића убацио је Коентрао (2:1).

Покушао је селектор Ћурчић изменама да подигне нашу екипу, послао је у ватру Ђуричића, Тошића и на крају Шкулетића али, без ефекта. Португал је мирно привео дуел крају.

Опет су "орлови" били јаки на речима, не и на делу. Најављивали су нови почетак, жестоку борбу, позитиван резултат који би их вратио у игру за пласман на ЕП, ништа од тога, слаба је утеха што су на моменте имали већи посед лопте, јалову иницијативу. Недостајало је више куражности да се квалитетан ривал изненади, да се баш у Лисабону пронађе сламка спаса.
Путуј Европо...
З. Рангелов

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести