Хамилтону друга титула дража од прве

Британац Луис Хамилтон освојио је ове сезоне другу титулу у Формули један, а прву за Мерцедес још од времена легендарног Аргентинца Хуана Мануела Фанђа, далеке 1955. године. Хамилтон је први пут тријумфовао

у најбржем циркусу  2008. за Мекларен, а након овог успеха обећава нове трофеје.

- Сваку сезону почињеш са надом да ћеш у наредној бити успешнији с обзиром да си опремљен знањем и искуством из претходне. Верујеш да ћеш бити јачи и то и јесте мој циљ. Имам вере у тим да ћемо бити још бољи следеће сезоне. Али, мора се ићи корак по корак и остати реалан. Даћу све од себе, још сам млад и време је предамном – рекао је Хамилтон.

Двоструки светски шампион је свестан у чему мора да напредује, а то су сигурно и квалификације, пошто га је тимски колега Нико Розберг победио 12 пута на 19 трка.

- Ова година је показала да је дан трке најбитнији. Али, дефинитивно је трка двоструко тежа када у квалификацијама нисте испред свог тимског колеге у идентичном болиду. Када погледате неколико година уназад, било је прича да мени пнеуматици не могу да трају због његовог агресивног стила. Међутим, током овогодишњих трка мислим да сам доказао да користим мање горива, да могу да чувам гуме исто као и свако други, као и да претичем и на најбољи начин користим своје вештине. Наравно, мораћу да порадим на квалификацијама, али се не бринем. Нико Розберг је одрадио одличан посао, посебно по питању квалификација, али ћу радити на детаљима како бих напредовао.

Хамилтон не крије да се између њега и тимског колеге Розберга све време ове сезоне водила ватрена борба.

- И Нико је био надомак титуле до последње трке и то је управо оно што прижељкујеш од ривала. Ми смо тимске колеге и желимо да оба болида прођу кроз циљ, али и да будемо бољи од оног другог. Доста смо научили из нашег односа ове сезоне и сигуран сам да ћемо следеће још боље саређивати.

За најбољи тренутак сезоне изабрао је победу у Абу Дабију, освајање титуле и дане славља потом, а тешких не жели превише да се сећа.

- Било је тешких трка, као што су она у Монаку или Спа, која је била најлошија у сезони. Али, после Спа је дошла Монца која је била пун погодак. То ме учи да се никада не предајем.

Ова титула му значи више од оне освојене 2008.

- Прва је била остварење сна, а ова друга је дошла са искуством и после веома напорног рада. Можда те успех тако тестира да ти је све слађе када сазриш. Ово је специјално искуство – истакао је Британац.

Г. М.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести