Избегнут хладан туш на старту

Тријумфално су започели Европско првенство одбојкаши Србије, али су морали много да се помуче против упорних и пожртвованих Словака. Евидентно је да чета Николе Грбића још није на жељеном нивоу

Србија–Словачка 3:2 (25:22, 22:25, 30:28, 24:26, 15:9)

БУСТО АРЗИЦИО: Хала “Палајамамај”, гледалаца: 400, судије: Пијасетски (Белорусија), Камбре (Белгија).

СРБИЈА: Н. Ковачевић 9, У. Ковачевић 8, Петрић 7, Станковић, Ивовић 8, Јововић 1, Атанасијевић 28, Старовић, Брђовић, Мајстоовић (л2), Подрашчанин 14, Росић (л1), Лисинац 12, Околић.

СЛОВАЧКА: Кришко 7, Кохут 7, Кубс (л1), Кончал 1, Сопко 1, Немец (л2), Патак 12, Кртијански 1, Крајцович 1, Затко 1, Микалович 25, Огурчак 15, Прешински, Ондрович 8.

Тријумфално су започели Европско првенство одбојкаши Србије, али су морали много да се помуче против упорних и пожртвованих Словака. Евидентно је да чета Николе Грбића још није на жељеном нивоу и да је имала много среће у једној чудној утакмици где је веома мало фалило да исход буде потпуно другачији. Ипак, показало се да Србија има 14 играча који су спремни да заиграју и снагом дуге клупе сломљен је отпор Словачке.

Боље су Словаци почели сусрет, јаки сервиси и одбране донели су им уводно вођство (8:6), али је Србија брзо преокренула и преузела контролу после неколико везаних грешака противника (13:11). Петрић је добро повукао, био убојит унападу, али смо тек после блока Лисинца отишли на осетнију разлику (18:15). Добрим сервисом се поново Словачка вратила, али само на поен минуса, а до краја сета и вођства Србије је дошла због бољег појединачног квалитета играча.

Поенима из блока се Словачка одлепила на старту другог сета (8:5), али свему је претходио добар сервис. Мало по мало смо се примицали, после добрих потеза Николе Ковачевића. Држали су предност Словаци предвођени Огурчакуом, све до 17:15, а тада је уследила пауза од 10 минута због неправилности за записничким столом која се поновила и нешто касније па је други сет тотално изгубио смисао. Ухватила је Србија прикључак на 18:18, али је опет пријем попустио и Словачка је стекла три поена вишка које је задржала до изједначења.

Игра поен за поен билаје на снази на почетку четвртог сета, а Словачка је направила велику серију 6:0, после сервиса Патака, те повели 15:10. Мењао је Грбић и увео резервне примаче Ивовића и млађег Ковачевића, као и техничара Брђовића и Србија је изашла из грча. Стабилизовао се пријем, активирао се блок Подрашчанина, а после поена из блока Ивовића смо вратили егал (17:17).

Дуго се играло поен за поен, све до завршнице у којој је виђено много тога. Код резултат 28:27 за Словаке, Атанасијевић је погрешио у контри, али је челенy систем пресудио на нашу страну, иако се и на снимку видело да је поен за Словаке. Судије су ипак одлучиле, а на нашој трећој сет лопти Атанасијевић је изблокирао Огурчака за вођство.

Иста постава почела је и четврти сет и Србија је коначно дошла до игре па брзо повела осетнијом разликом (10:5), али није то дуго трајало јер смо везали неколико грешака и погурали ривала до 13:12. Узвратили смо одмах добрим сервисима и блоком и на другом великом одмору имали четири поена вишка (16:12). Поново је виђен преокрет, серија Словачке 5:0 вратила их је у контролу над резултатом. Два пута узастопно је словачки блок био бољи од Атанасијевића и дошли су Словаци до 21:18, али су чекали 25:24 и блок Патака на Атанасијевићу за изједначење у сетовима.

У одлучујућем тај-бреку је наш трио пуцача Ковачевић - Атанасијевић - Ивовић био на висини задатка почетком овог периода игре и на промени страна (8:4) било је већ јасније да ће Србија до победе. Блок Србије и расположени Атанасијевић били су довољни да се крају приведе овај чудан меч који се, надамо се, неће поновити нашим момцима.

М. Ристић
 

ИЗЈАВЕ ИЗ НАШЕГ ТАБОРА ПОСЛЕ ПРВОГ МЕЧА НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ
Играли смо под ручном

Упркос тешком мечу, селектор Србије Никола Грбић имао је речи хвале за своје изабранике јер су показали менталну снагу.- Народски речено, играли смо под ручном кочницом. Били смо нервозни, као да нам је фалила резултатски јака утакмица јер смо последњу играли у финалу Свстек лиге. Када играш с ривалом који је слабији и нема шта да изгуби, ствари често могу да се искомпликују и буду још теже. Без обзира на све, драго ми је што смо окренули меч у нашу корист, када смо били на прагу пораза остали јаки у глави. Пети сет је по игри био најбољи период меча и мислим да је то добар знак и да ћемо данас с Финцима бити бољи него што смо били са Словацима - истакао је Грбић.
Имао је селектор и пар речи везаних за данашњег ривала.

- Финска је тим који добро сервира и има сјајну одбрану и можда ће бити и тежи меч него овај на старту. Очекује нас битка, али то смо очекивали. Најважније је да се ресетујемо што пре и да заборавимо први меч и да свако ко буде на терену пружи максимум - рекао је Грбић.Наш средњи блокер Срећко Лисинац је у пару с марком Подрашчанином био на високом нивоу и с неколико блокова у битним тренуцима био превага која је донела победу Србији.

- Прибојавали смо се овог меча, без обзира што је ривал била Словачка, али поновило се оно чега смо се прибојавали, а то је да сваки премијерни меч на шампионату за нас веома тежак. Задовољни смо победом јер је то најважније, а мислим да ћемо сада лагано дизати форму и да нас очекују светлија издања. Дуго смо чекали ово првенство па смо и мало изгорели у жељи, а противник је пружио отпор који је све променио. Због свега овај меч са Словачком морамо озбиљно да схватимо, да га заборавимо и да максимално озбиљно данас кренемо с Финцима и одржимо висок ниво игре јер само на тај начин можемо да се надамо добром - рекао је Лисинац.

М. Р.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести