Јединствена акција за развој и здравље деце

Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Савез за школски спорт Војводине настављају заједно да спроводе у дело стратегију акционог плана развоја школског спорта у покрајини.

Да све није само декларативно и у причи, демонстрирали су у сали Соколског дома у Новом Саду, где су били изложени реквизити који ће ових дана кренути у школе по Војводини, пре свега у оне које немају фискултурне сале, по тачно и прецизно утврђеној динамици. И шта је још битно, реквизите не добијају матичне школе, већ њихова истурена одељења.

Део реквизита које ће школе у Војводини добити био је постављен у гимнастичкој сали Соколског дома на којима су изведене демонстрације, за директоре и представнике школа, да се види како то функционише. Демонстрацији су присуствовали и Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе и Мариника Тепић, покрајинска секретарка за спорт и омладину, која је поздравила представнике школа и укратко испричала чиме се то њен секретаријат бави у овом сегменту, а конкретан значај справа и чему оне служе објаснила је секретарка Савеза за школски спорт Војводине Јасна Ђукић.

Потом су ученици, полазнизи разних спортских школа, показали намену реквизита, а касније су представници школа разгледали реквизите који су већ спремни за транспорт, да би на крају потписали реверсе за опрему која им припада.

- Суштина свега је да у другој години реализације стратегије јачања и акционог плана за развој школског спорта у Војводини, која је јединствена у читавој Републици, поделимо школама недостајуће реквизите и ова акција већ даје резултате – каже Мариника Тепић, покрајинска секретарка за спорт и омладину. - За нас у Секретаријату то је била база података али ђацима то не заначи ништа. Ово је нешто што школе немају, чак ни оне са салама за физичко васпитање. Нама је циљ да их све основне школе добију али смо ми кренули од оних најугроженијих, јер увек је било да они који нешто имају добију више, а ови мали ништа. Е, ми смо сада окренули ћурак наопако. Прво смо узели школе које немају сале за физичко или који раде у неодговарајућим, адаптираним, просторима који су оронули и дотрајали. Притом смо направили такву композицију реквизита да на минималном простору имате максималан учинак пратећи све републичке прописе о образовању и настави физичког васпитања. Водило се рачуна да се ангажују све групе мишића било да је у питању индивидуални или тимски рад и свих активности које доприносе здрављу деце. Ове реквизите ће добити 103 школе у Војводини, то је трећина од матичних школа које смо обухватили. Ово су мобилни реквизити и то је веома битно, шведски сандучићи су на точкићима, кутије су на точкићима, мреже су покретне. То не служи само за наставу већ и за велике одморе, да дежурни ученици изнесу те реквизите и да се после два часа деца њима користе, да се мало истегну, а не само да седе и ужинају. Могу да се користе и када нема наставе, викендима и током летњег и зимског распуста.

Александар Дудаш, председник Савеза за школски спорт Војводине је овом приликом истакао:

- Наша сарадња са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину, који подржава све наше акције, је директна, а сада ми подржавамо њих у ономе што су замислили. Овога пута је то да школе које немају довољно простора и сале за физичко васпитање да их попуне овим реквизитаријумом који им је намењен. То су мали, средњи и велики реквизити, први за децу од првог до петог разреда, друга два сета, ови већи, до осмог разреда. Ови први су базични, лопте, балансери, струњаче, дакле све што је потребно што се тиче атлетике и гимнастике да се деца од почетка усмере у правом смеру а то је за развој мускулатуре и моторичких способности, тако да је све заступљено. Реквизити су овде спремни за транспорт у школе, а директорима и представницима школа деца у сали су демонстрирала њихову функцију и улогу.

Звездана Каралић, професор физичког васпитања Основне школе „Огњен Прица“ у Колуту рекла је овом приликом:

- Сматрам да ће реквизити које смо добили много помоћи деци у даљем развоју моторичких способности, јер деци која нису имала салу тешко је било да изводе планиране часове физичког васпитања, нисмо имали справе и деца нису могла да раде онако како је требало. Хвала свима што су се потрудили да нам то обезбеде, а надам се да ћемо и убудуће сарађивати и да ћемо децу учити и васпитавати како она то и заслужују – поручила је Каралићева.

Акција у којој је у првој транши реквизите добило 32 војвођанске школе ће се реализовати до краја године, када ће спортски реквизити стићи и у преосталу 71 школу. Акција ће се наставити и следећих година док не буду опремљене све школе у Покрајини.

Припремио: Слободан Јаковљевић

 

Школе које су добиле реквизите

У првој транши спортске реквизите добиле су 32 основне школе и то: „Огњен Прица“ (Колут), „Јожеф Атила“ (Апатин, Купусина), одељења вршачке школе „Бранко Радичевић“ (Велико Средиште, Уљма и Влајковац, Гудурица), „Марија Јанковић“ (Бела Црква, Кусић), „Олга Петров“ (Баранда), „Братство и јединство“ (Алибунар), „Јован Јовановић Змај“ (Ковин, Мало Баваниште), „Моша Пијаде“ (Панчево, Иваново), „Филип Вишњић“ из Шида (Вишњићево и Јамена), из Руме „Доситеј Обрадовић“ (Доњи Петровци), „Иво Лола Рибар“ (Добринци), „Херој Јанко Чмелик“ (Стара Пазова), „Др Тихомир Остојић“ (Чока, Јазово), „Киш Ференц (Кањижа, Тотово Село), школе из Суботице – „Свети Сава“ (Биково), „Сечењи Иштван“, „Владимир Назор“ (Ђурђин), „Ђуро Салај“, из Бачке Паланке – „Браћа Новаков” (Деспотово), „Бранко Ћопић” (Карађорђево), „Соња Маринковић“ (Зрењанин и Михајлово), „Алекса Шантоћ“ (Сечањ), „Жарко Зрењанин“ (Сечањ, Бока), „Иво Лола Рибар“ (Сечањ, Сутјеска), „Стеван Книћанин“ (Зрењанин, Книћанин).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести