Кајакашице сребрне, освојене и две бронзе

Српски кајакашки репрезентативци настављају са жетвом медаља на великим такмичењима. На Светском првенству у Милану наши такмичари освојили су три медаље од чега сребро и две бронзе,

 као и три олимпијске норме за Рио.  Кајакашице Милица Старовић и Далма Бенедек Ружичић освојиле су сребрну медаљу у двоседу на 500 метара. Потом је мушки двосед К2-1000 метара Марко Томићевић и Миленко Зорић, те Марко Новаковић и Небојша Грујић у К2-200м освојили су бронзане медаље. Све ове три посаде избориле су норме за Олимпијске игре. Милица и Далма финале олимпијске дисциплине извеслале су за 1: 41, 75.  Златну медаљу освојиле су Мађарице Габријела Сабо и Данута Козак (1:39.865), док је бронза припала немачкој посади у саставу Франциска Вебер, Тина Дице (1:41.335).

– Презадовољна сам како смо одвеслале трку, била је жестока конкуренција. Било нам је напето ових дана јер се није ишло директно у полуфинале пошто је било пуно пријављених посада, али драго ми је да смо психички јер смо свакако физички смо свакако спремне, издржале до самог краја и освојиле медаљу. Трка је била одлична јер смо све одрадиле плански. Јако је незгодно такмичити се са пуном конкуренцијом јер немамо на кога да обратимо пажњу. Сви су добри и сви дају свој максимум. Све посаде су дошле спремне пошто сви желе да иду на Олимпијске игре у Рио и сви дају максимум. Стварно сам задовољна јер смо у оваквој конкуренцији успеле да прво се изборимо за финале, да изборимо квоту за Рио и да освојимо медаљу – срећна је Милица после освајања сребрне медаље.

Томићевић и Зорић до бронзе су стигли временом 3:11,502. Њих двојица су након првих 250м били на шестом месту, након чега су појачавали ритам, а на 750м су били први, међутим ту су их престигли Нијемци Маркус Грос и Макс Рендшмит (3:10,175) и Аустралијанци Кени Валас и Лахлан Тејм (3:11,132).
– Трка је била напорна, али смо успели да исконтролишемо ситуацију јер смо после старта мало заостали. Знали смо да имамо добру путујућу брзину што смо и искористили и већину трке смо били у вођству. Мало нам је недостајало снаге у финишу, али дали смо све од себе и то је најважније - задовољан је Зорић, као и Томићевић:

– Презадовољан сам јер смо од почетка трке били у игри за медаље. На 100 метара до краја смо чак и били у вођству. Ишли смо као никад до сада, поготово што раније трке нисмо оволико добро возили. Ишли смо на злато, нисмо тај циљ испунили, али медаља је медаља. Испунили смо олимпијску норму што је најважније и све иде својим током, па ћемо у Рију да идемо на златну медаљу.

Ј. Г.
 

Женски четверац нишани медаљу

Посада женског четверца на 500м у саставу: Николина Молдован, Милица Старовић, Далма Ружичић-Бенедек, Оливера Молдован изборила је А финале у олимпијској дисциплини и у данас их очекује борба за победничко постоље и норму за одлазак у Рио. Мушки четворосед стигао је последњи у полуфиналу полуфиналне трке на 1000м чиме је изгубио свак шансу за пласманом на ОИ.
Спринтери Николина Молдован у женском К1-200 и Марко Драгосављевић у мушком К1-200 и кануисткиња Красимира Стојчева у Ц1-200 веслаће у утешним (Б) финалима, за пласман од 10. до 18. места пошто су у полуфиналним тркама заузели четврта места.
Четвртог дана шампионата света у Милану, у тркама које су веслане у преподневном делу програма, Красимира Стојчева и Николина Мијушковић заузеле су 7 место у Б финалу дисциплине ц-2 500м. Кристина Бедеч била је 4. у Б финалу к-1 500м, док је кануиста Страхиња Младежић заузео 6. место у Б финалу дисциплине ц-1 1000м

Финале двоседа веслано два пута

Финале двоседа на 200 метара веслано је два пута. У првој трци оглашен је погрешан старт, међутим, већина такмичара није регистровала ту судијску одлуку па су извеслали целу деоницу. Тек када је прва трка завршена, такмичарима је саопштено да ће се финале поновити за само 40 минута.
Занимљиво је то да је наш двојац Новаковић – Грујић у првом финалу освојио сребро, али због погрешног старта неколико екипа, старт је поновљен. На самом почетку су слабије кренули, али јаким ритмом су стигли до бронзе (31,046). Нови светски шампиони су Мађари Шандор Тотка и Петер Молнар (30,935), а сребро је припало Русима Јурију Постигају и Александру Ђаченку (30,966).
– Дали смо максимум, нисмо имали никаквих грешака од почетка трке до самог краја. На крају смо освојли треће место, али смо задовољни. Ми смо прву трку извеслали максимално и тек кад смо прошли кроз циљ су нам судије рекле да се трка понавља. Ми се физички и психички спремамо за ту једну трку и та друга није била планирана, али шта је ту је. Освојити две медаље у размаку од 40 минута стварно је велики успех и то говори да смо спремни и да од нас могу да се очекују велике ствари у будућности – рекао је Грујић.
Новаковић је додао:
– Задовољни смо што смо освојили олимпијску норму која нам је била највећи циљ. Цела сезона нам је била у поприлично жестоком ритму и имали смо веома добар континуитет и чак и ово треће место је одличан резултат. Колико ја знам овакве ствари се нису никад дешавале. Чуо сам сигнал за погрешан старт, али нико није стао па нисмо ни ми. Стварно не знам зашто трка није прекинута већ су сачекали да се заврши. Сви су извеслали до краја и тако је како је. Медаља је ту и идемо даље.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести