Караџић: Изгубили смо битку, али настављамо рат у Лозани

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао да је пријемом Косова у УЕФА изгубљена битка, али не и рат, јер ће се на ту одлуку жалити Суду за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС).

"Ако има неког успеха, онда је то да смо на Конгресу обезбедили тајно гласање и није дошло до промене Статута по којем би Косово могло легално да буде примљено у УЕФА. Управо то ће бити наш главни аргумент, јер ћемо то користити за наставак наше борбе на том плану. Наш правни тим већ ради да ову срамотну одлуку обори пред Судом у Лозани. Фудбал се нашао у раљама политике и овој потез УЕФА може имати несагледиве последице", рекао је Караџић за бањалучке Независне новине.

Поред Статута УЕФА, Караџић је као јак аргумент означио резолуцију 1244 Уједињених нација, према којој је Косово и Метохија део Србије.

"Ако је 1992. године поштована резолуција УН на основу које Југославија није играла Европско првенство, зашто би се сада глуво и слепо прелазило преко једне резолуције? Када се прими једна цланица у УЕФА, она ће аутоматски бити и чланица ФИФА, а тим пре јер је у ФИФА и позиција ФС Србије лошија, зато што је добар део конфедерација већ признало Косово. Ту засад не можемо да учинимо, али ако добијемо правну битку у вези са чланством у УЕФА, онда ћемо имати и снажне аргументе по том питању", истакао је први човек ФСС.

Према његовим речима не постоји могућност да се у будућности сретну српски и косовски тимови.

"Ту имамо одређене договоре да се ни за европска и светска такмичења не жребају клубови и репрезентације са ова два подручја. Сви су свесни да то може довести до ескалације насиља, проблема, тако да се не може десити да Косово и Србија у било којој варијанти буду у истој групи, претколу или слично".

Караџић је поручио да има нормалан однос са првим човеком ФС Косова Фадиљом Вокријем.

"Имамо коректан однос, нема склањања, окретања главе, непоздрављања... На овом питању смо потпуно на различитим странама, али то није разлог да се попреко гледамо. Њему су многи честитали, али на крају не видим разлог за неку еуфорију, јер одлука је дошла за један глас, дакле веома тесно", закључио је Караџић.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести