Караџић: Нисмо могли против политичке злоупотребе фудбала

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је пријем Косова у УЕФА политичка одука и да је фудбал поражен,

који би таквим потезом могао да има несагледиве последице.
"Фудбал се нашао у раљама политике и ово је потез УЕФА који може да има несагледиве последице. Четири године ФСС се борио и одбијао све покушаје самопроглашене државе, а онда смо добили највеци ударац од Међународног олимпијског комитета, цији пријем Косова је био посебно апострофиран од стране косовске делегације. ФСС и наша борба постали су многима сметња и препрека, али против политицке злоупотребе фудбала нисмо могли", рекао је Караџић за сајт ФСС.

Он је подсетио да су владе 38 чланица УЕФА признале независност Косова, због чега су тамошњи Савези морали да следе упутства политичара.
"У тако неравноправној борби успели смо да спречимо промену Статута која нам омогућава да наставимо своју борбу. И овај чин је неће зауставити, сада за све наше људе и клубове са Косова и Метохије, који већ функционишу у оквиру нашег система".
Према његовим речима највећа фудбалска европска организација није смела да поклекне пред политичким притисцима.

"ФС Гибралтара је, примера ради, добио спор против УЕФА пред Спортским судом у Лозани, а сада и против ФИФА. Било је оних који су мислили или знали да би можда и такозвано Косово поступило на исти нацин, а УЕФА би онда плаћала папрено изгубљени случај. Није ово добро. Сада се постављају многа питања, како це реаговати оне земље које нису признале самопроглашену државу? Како организовати утакмице, по којем протоколу, са којим обележјима? Политика је задала ударац фудбалу који може да остави трајне и несагледиве последице за игру, као и саму организацију", закључио је Караџић.

 

Ћурковић: Политичка одлука, нисмо могли против јачих

Потпредседник Фудбалског савеза Србије Иван Ћурковић рекао је да се Савез дуго година успешно борио против пријема Косова у УЕФА, али да сада није могао против политичке одлуке.
"Очигледно да је донесена политичка, пре свега, али и спортска одлука. УЕФА је наша кровна организација којој припадамо и морамо да се помиримо са тим. ФСС и председник Караџић дуго година су се борили са успехом, али више није могао. Доказ је и став ФИФА која је била под још већим притиском", рекао је Ћурковић Танјугу.

Према његовим речима наметнутој политичкој вољи нико не може да се супростави, па ни људи из ФСС.
"Очигледно да је политика имала свој утицај у Евриопској унији, али и код нас у Србији. Сви ми имамо таква искуства и видећећемо у будућности шта ће донети. Уостралом, ФСС није први који се суочава са овим случајем јер су Косово признале бројне међународне организације, чак и Међународни олимпијски комитет", поручио је Ћурковић.

На питање како коментарише то што је косовски савез постао члан УЕФА, иако није промењен Статут који гарантује да у ту организацију може да уђе само земља призната од Уједнињених нација, челник ФСС је одговорио:
"Нећу да улазим у то јер нисам човек који зна одговор на то питање. Не можете да се борите против јачих", закључио је Ћурковић Танјугу.
Косововском савезу је на тај начин омогућен пут ка пријему у ФИФА и накнадном месту у квалификацијама за Светско првенство у Русији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести